De kieskeurige eetgewoonten van Donald Trump dwongen zijn arts om groenten in zijn eten te verstoppen

President Donald Trump heeft de reputatie opgebouwd dat hij zelden hele voedingsmiddelen eet. (Zijn favoriete McDonald’s-bestelling bevat een hoog caloriegehalte zonder veel voordelen voor de gezondheid.) In wezen is zijn dieet zo gevuld met fastfood dat Robert F. Kennedy, Jr., de minister van Volksgezondheid en Human Services, het ‘vergif’ noemde (via USA Today).

Een voormalige arts die Trump behandelde, gaf echter toe dat hij een manier had gevonden om Trump zijn groenten te laten eten door ze in het zicht te verbergen. Dr. Ronny Jackson vertelde in 2020 aan The New York Times dat nadat “het oefenmateriaal nooit van de grond kwam”, hij en andere stafleden van het Witte Huis hun toevlucht namen tot het stoppen van bloemkool in de aardappelpuree van Trump.

Het idee om groenten in andere gerechten te maskeren om mensen die niet van groenten houden aan te moedigen deze te consumeren, is bepaald geen nieuwe strategie. Ouders gebruiken deze tactiek al generaties lang om ervoor te zorgen dat hun kinderen voldoende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Niet iedereen houdt immers van de smaak, textuur of geur van rauwe of gekookte groenten – en het zijn niet alleen kinderen die hun neus opsteken voor geplateerde planten. In een onderzoek uit 2019 onder 2.000 volwassenen in opdracht van diepvriesvoedselbedrijf Dr. Praeger’s zei 25% dat ze nooit groenten aten (via news.com.au).

Trumps houding tegenover groenten

In een gesprek met The Palm Beach Post in 2016 gaf Trumps voormalige Mar-a-Lago-butler, Tony Senecal, toe dat Trump groenten ‘afvalvoedsel’ noemde. (Dat gezegd hebbende, heeft men Trump af en toe salades zien eten, en op zijn Mar-a-Lago Club-resortmenu stond blijkbaar een salade-aanbod vernoemd naar de Amerikaanse president.)

Wat vooral fascinerend is aan het vegetarische dessertdieet van Trump is dat Dr. Jackson het ermee eens was dat Trump in goede conditie was voor zijn leeftijd. In Trumps fysieke rapport, dat in 2025 door het Witte Huis werd uitgegeven, werd opgemerkt dat hij “in uitstekende gezondheid verkeert”. In 2018 schreef Dr. Jackson naar verluidt “goede genen” toe aan de over het algemeen positieve medische geschiedenis van Trump (via Newsweek).

Toch wordt het eten van beperkte hoeveelheden groenten voor de meeste mensen niet aanbevolen als een gewoonte op de lange termijn, omdat het schadelijk kan zijn. Volgens een recensie uit 2021 in Circulation lopen mensen die niet genoeg eten het risico een verhoogde kans te hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten, kanker en andere veel voorkomende aandoeningen.

Hoe andere leden van de Trump-familie groenten in hun dieet opnemen

Interessant is dat twee van de naaste familieleden van Trump een groentevriendelijke houding en transformatieve eetgewoonten hebben aangenomen: Ivanka, zijn dochter, en Melania, zijn vrouw.

In 2015, toen Ivanka zwanger was en zin had in snoep, koos ze ervoor om een ​​recept voor chocolademousse te maken met avocado als hoofdingrediënt, samen met dadels en bananen (via Instagram). Maar Ivanka maakt er geen gewoonte van om het uiterlijk of de smaak van groenten te verbergen. Integendeel, ze was mede-oprichter van een non-profitorganisatie genaamd Planet Harvest, die is ontworpen om de Amerikaanse landbouw te ondersteunen en het doel te verdedigen om voldoende gezond, op de boerderij gebaseerd voedsel voor iedereen te hebben.

Hoewel de First Lady naar verluidt haar dag begint met smoothies met spinazie, wortelen en selderij, is ze niet per se all-in met alle groenten. Concreet omarmt ze gewoon geen artisjokken of uien, wat ze in 2005 onthulde in een interview met Martha Stewart.