De onderschatte groente neef van zoete aardappel kan helpen kanker en hartaandoeningen te voorkomen

Als je een aardappelminnende persoon bent, dan is er waarschijnlijk een goede kans dat je ook van zoete aardappelen houdt. Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van vezels, rijk aan bètacaroteen, en hun kaliumgehalte is geweldig voor de niergezondheid en het houden van de bloeddruk binnen een gezond bereik.

Als je al weet dat je van deze knollen geniet, wil je misschien ook Yams proberen. Nee, zoete aardappelen en yams zijn niet hetzelfde. “De meeste zogenaamde yams die je in Amerikaanse supermarkten ziet, zijn eigenlijk zoete aardappelen met oranje,” Mary-Frances Heck, auteur van “Sweet Potatoes”, vertelde Bon Appétit. Heck legde het tijdschrift uit dat toen een nieuw ras van oranje aardappelen in 1930 werd gekweekt, ze “Yams” werden genoemd om ze te onderscheiden van de zoete aardappelen die al op de markt waren en niemand ooit een andere naam voor hen heeft bedacht. Als je de “yams” neemt die je op de markt ziet en ze vergelijkt met een echte yam, anders dan beide kuipen zijn, zien ze er helemaal niet op lijken of voelen ze zich helemaal niet. Om te beginnen zijn yams niet oranje maar hebben ruwe, bruine huid en witte binnenkant.

Maar kijkt opzij, yams zitten vol met vitamines en mineralen die geweldig zijn voor het lichaam – net als zoete aardappelen. Yams bevatten ook componenten die kunnen helpen bij het voorkomen van kanker en het bestrijden van hartziekten.

Yams hebben antioxiderende eigenschappen om kanker te helpen voorkomen

Net als hun neef, de zoete aardappel, zijn yams een fantastische bron van antioxidanten, waarvan sommige misschien antikanker eigenschappen hebben. Volgens een studie uit 2002 gepubliceerd in Planta Medica, toen het knolslijm – de binnencomponenten – werd geëxtraheerd uit yams, onthulde het antiradische en antioxiderende eigenschappen.

Uit een studie uit 2014 gepubliceerd in preventieve voeding en voedselwetenschappen bleek dat wanneer knaagdieren een yam-rijk dieet kregen, tumorgroei in hun darmbeurt aanzienlijk was verminderd. De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van de Yams hebben bijgedragen aan deze reductie, wat suggereert dat ze de sleutel kunnen zijn om darmkanker en mogelijk andere kankers te voorkomen.

Het is echter vermeldenswaard dat er meer onderzoek moet worden gedaan om iets te bevestigen. Dus als darmkanker, of wat dan ook kanker, in uw gezin loopt, betekent dit niet dat het overspoelen van uw dieet met yams u noodzakelijkerwijs kankervrij zal houden. Het zou echter zeker geen kwaad om yams te eten, als je dat nog niet doet.

Yams hebben kalium om te beschermen tegen hartziekten

Eén kopje yams bevat 19% van de aanbevolen dagelijkse waarde van kalium die het menselijk lichaam nodig heeft. Dit is geweldig nieuws voor diegenen die misschien hartaandoeningen hebben of er genetisch vatbaar voor kunnen zijn. Volgens een studie uit 2013 gepubliceerd in de vooruitgang in voeding, is er een direct verband tussen kalium en het vermogen ervan om de bloeddruk te verlagen, waardoor het risico op een beroerte of andere hart- en vaatziekten wordt verminderd. De auteurs van de studie wees er echter op dat zout beperkt zou moeten zijn bij het eten van voedingsmiddelen met een natuurlijk grote hoeveelheid kalium (zoals yams) of het kan de positieve effecten teniet doen die kalium heeft op de gezondheid van het hart.

Yams bevatten ook diosgenine, een fyto-oestrogen-in feite plantaardig oestrogeen. Uit een onderzoek uit 2019 gepubliceerd in diabetes, metabool syndroom en obesitas bleek dat diosgenine gedurende de periode van vier weken alle cholesterolspiegels bij muizen verlaagde en met name de “slechte” LDL -niveaus. Hoewel meer onderzoek nodig is om te zien of hetzelfde effect mogelijk is bij mensen, is laag cholesterol een essentieel onderdeel van het gezond houden van je hart.