De onverwachte vrucht met een grote hoeveelheid calcium

De meeste mensen krijgen niet genoeg calcium binnen. In een artikel uit 2022, gepubliceerd in de Annals of the New York Academy of Sciences, wordt calciumgebrek zelfs erkend als een mondiaal probleem dat mogelijk bijdraagt ​​aan een verhoogde incidentie van hartziekten en kanker. (En dat zijn twee van de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten, volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.) Specifiek in de VS voldoet 42% van de mensen niet aan de dagelijkse behoefte aan calcium voor hun leeftijd en geslacht, volgens een recensie uit 2024 in Nutrients.

Wat maakt calcium zo’n cruciale voedingsstof? Het mineraal draagt ​​bij aan de gezondheid en ontwikkeling van botten en tanden, speelt een rol bij de bloedstolling en ondersteunt onder meer het zenuwstelsel. Met andere woorden: het is noodzakelijk. U bent echter niet gedegradeerd tot het eten van zuivelproducten om voldoende calcium uit de voeding binnen te krijgen. Je kunt calcium ook in andere bronnen vinden, waaronder enkele onverwachte producten, zoals de hart- en lever-gezonde cactusvijgvrucht.

Cactusvijg zit boordevol essentiële en heilzame voedingsstoffen

De cactusvijgvrucht heeft een grotendeels gladde buitenhuid die wordt beschermd door stekelige delen. (De stekelige uitsteeksels worden gelukkig afgesneden voordat ze de conventionele supermarkten bereiken, zodat je er niet mee te maken krijgt, tenzij je je cactusvijgen vers koopt.) In de schil zit zaadvlees dat sommigen qua smaak vergelijken met kiwi’s of meloenen. En het is het vruchtvlees dat een verrassende hoeveelheid calcium per portie bevat.

Als je één rijpe cactusvijg eet, kun je verwachten dat je 57,7 milligram calcium binnenkrijgt. Dat is alleen niet voldoende om de 1.000 tot 1.200 milligram per dag binnen te krijgen die voor volwassenen wordt aanbevolen. Maar het is een sterk begin. Bovendien consumeer je niet veel calorieën (42,2) en profiteer je van wat extra vezels (3,71 gram) en kalium (227 milligram).

Door cactusvijgen aan uw maaltijdplanning toe te voegen, kunt u alle bijwerkingen vermijden die kunnen optreden als u onvoldoende calcium heeft. Zoals Cedars-Sinai-arts Dr. Victoria Kang uitlegde in een Runner’s World-interview, kunnen langdurige calciumtekorten tot veel problemen leiden, waaronder broos haar, spierkrampen, botblessures en een onregelmatige hartslag. (Dit is de reden waarom je hart een paar slagen overslaat.)

Het overwinnen van zorgen over de biologische beschikbaarheid met betrekking tot calcium

Er is echter één obstakel waarmee u rekening moet houden, en dit benadrukt waarom u zoveel mogelijk calciumrijk voedsel, zoals cactusvijg, moet eten: de calciumabsorptiesnelheid is doorgaans laag. De Bone Health and Osteoporosis Foundation zegt dat volwassen lichamen slechts ongeveer 15% tot 20% van het calcium opnemen dat wordt geconsumeerd. Het innemen van vitamine D naast calcium kan de absorptie verhogen tot ongeveer 30% tot 40%, volgens een recensie uit 2009 in Current Rheumatology Reports.

Toch kan slechts 500 milligram tot 600 milligram calcium in één keer worden opgenomen. Zorg er daarom voor dat u, als u uw voedingscalcium gaat aanvullen, geen te grote dosis in één keer inneemt. Anders gaat het gewoon verloren. Zoals de geregistreerde diëtist Beth Czerwony in een interview in de Cleveland Clinic adviseerde: “Neem geen calciumsupplement direct na uw dagelijkse multivitamine, en probeer niet al uw calciumrijke voedsel in één maaltijd te proppen.”