Elke dag voldoende magnesium en calcium binnenkrijgen via voedsel hoeft niet moeilijk te zijn. Sommige voedingsmiddelen bevatten beide mineralen, waardoor je een “twee voor één” voedingsbonus krijgt, waaronder een nogal kleine vrucht met een onconventioneel uiterlijk: kiwi, die groen of geel vruchtvlees kan hebben, eetbare zaden en een met dons bedekte schil. (De schil is trouwens eetbaar!)
Hoewel individuele kiwi’s doorgaans netjes in je handpalm passen, brengen ze behoorlijk aanzienlijke voedingsvoordelen met zich mee. Een enkele kiwi bevat ongeveer 26 milligram calcium en 12 milligram magnesium, samen met een hart-gezonde dosis van 145 milligram kalium en 2,25 gram vezels. En de 56 milligram vitamine C is niet onbelangrijk. (Oh, en het bevat slechts 48 calorieën.)
Dankzij het voedingsprofiel van kiwi kun je uiteindelijk je cardiovasculaire systeem verbeteren en het risico op een hartaanval of beroerte verlagen. (Dit is wat er met je bloeddruk gebeurt als je elke dag kiwi eet.) Dat is voor iedereen voordelig, aangezien hartziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn in de Verenigde Staten (via de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention).
Grote cardiovasculaire gevolgen van een kleine vrucht
In een onderzoek naar bloeddruk uit 2014 werden deelnemers met licht hoge bloeddrukwaarden onderzocht die acht weken lang dagelijks drie kiwi’s aten. Vergeleken met een controlegroep die in plaats daarvan één appel per dag at, vertoonden degenen die kiwi consumeerden iets lagere systolische en diastolische waarden: respectievelijk 3,6 en 1,9 millimeter kwik (mmHg). Ondertussen vroegen onderzoekers in een proef uit 2022 in Nutrients de deelnemers om zeven weken lang elke dag tijdens het ontbijt twee kiwi’s te eten. Aan het einde van de proef kwamen de systolische bloeddrukwaarden van de proefpersonen uit op 2,7 mmHg minder dan de bloeddruk van een controlegroep die geen kiwi’s had gegeten.
Verschillende voedingsstoffen in kiwi’s kunnen deze reactie veroorzaken. Om te beginnen is aangetoond dat het consumeren van plantaardige vezels een gemakkelijke voedselhack is om hoge bloeddruk te verlagen. Een recensie uit 2023 in Cureus suggereerde dat vezels de bloeddruk zouden kunnen verlagen door de vaatwanden te ontspannen, de gezondheid van de darmen te verbeteren en de normale insulineprestaties te bevorderen. Kalium wordt ook in verband gebracht met een verlaagde bloeddruk. Te veel zout kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken; Kalium spoelt overtollig natrium weg.
Voordelen die verder gaan dan bloeddrukverlaging
Een recensie uit 2024 in Cureus stelde dat, aangezien cardiovasculaire problemen verband houden met magnesiumtekort, magnesiumsuppletie een haalbare behandeling voor hartaandoeningen zou kunnen zijn. Maar hoe zit het met calcium? In een podcast uit 2022 voor de Cleveland Clinic merkte de geregistreerde diëtiste Julia Zumpano op dat een tekort aan calcium een risicofactor zou kunnen zijn voor een verhoogde bloeddruk. Een bijwerking van een calciumtekort is inderdaad een hoge bloeddruk, aldus cardioloog-expert dr. Martha Gulati (via AHA).
Zelfs als u zich geen zorgen maakt over uw bloeddruk, kunt u toch een mooie gezondheidsboost krijgen als u kiwi in uw dieet opneemt, vooral als u wilt voorkomen dat u ziek wordt. De geregistreerde diëtist Gillian Cuthbertson heeft kiwi’s in de Cleveland Clinic geprezen als een ingrediënt of tussendoortje dat u kan helpen ziekten te voorkomen vanwege de aanwezigheid van antioxidanten (waaronder vitamine C). Zoals Cuthbertson uitlegde: “Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals kiwi, kan het risico op ziekten verminderen, waaronder sommige vormen van kanker en hartaandoeningen.” Ze voegde eraan toe dat het de voorkeur had om antioxidanten via voedsel binnen te krijgen in plaats van supplementen vanwege de hogere biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen.

