Gemakkelijk cranberrybrood met amandelstreusel

Dit eenvoudige recept voor cranberrybrood is de perfecte ontbijttraktatie voor de feestdagen. Het is vochtig en smaakvol, met verse veenbessen, sinaasappelschil en een vleugje kardemom, plus een heerlijke topping van amandelstreusel. Het is zeker een hit op elke bijeenkomst!

Er is geen taart die ik liever bak dan een makkelijke cake, en deze is absoluut perfect voor Thanksgiving en/of Kerstmis! Het is licht gekruid met verwarmende kaneel en kardemom, en er is veel zuurheid en smaak van zure veenbessen en verse sinaasappelschil en -sap.

Maar de echte kicker als het op smaak aankomt, is amandelextract! Mijn moeder en oma voegden altijd een scheutje amandelextract toe aan onze kerstsuikerkoekjes, dus voor mij is dit de beste nostalgische smaak voor de feestdagen. Het maakt dit cranberrybrood extra speciaal, vooral in combinatie met een knapperige, boterachtige amandelstreusel-topping.

Het beslag is in slechts een paar minuten klaar en het is altijd perfect vochtig, zacht en heerlijk. Mijn enige waarschuwing: het zal waarschijnlijk snel verdwijnen!

Het is ook een heerlijk eetbaar cadeau voor de feestdagen, naast onze gekonfijte pecannoten of zelfgemaakte Bailey’s Irish Cream.

Close-up van een sneetje cranberrybrood, in tweeën gebroken.

Hoe cranberrybrood te maken

Meng de droge ingrediënten: Klop in een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder, de kaneel, de kardemom en het zout door elkaar.

Meng de natte ingrediënten: Meng de sinaasappelschil en de suiker in een grote kom. Wrijf met je vingers de schil en de suiker door elkaar tot alles goed gemengd is (ongeveer 1 minuut). Dit helpt de sinaasappelsmaak te intensiveren door het vrijgeven van essentiële oliën.

Voeg de boter toe en klop op gemiddelde snelheid met een elektrische handmixer tot het licht en luchtig is, ongeveer 2 minuten. Voeg de amandel- en vanille-extracten toe en blijf mixen.

Voeg de eieren één voor één toe terwijl je blijft mixen, voeg dan de yoghurt en het sinaasappelsap toe en meng tot het beslag glad is.

Combineren: Voeg het bloemmengsel toe en meng tot alles gemengd is. Vouw de veenbessen erdoor tot ze goed zijn opgenomen. Doe het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm en beleg met nog een handvol verse veenbessen (dit is optioneel, maar zorgt ervoor dat het brood er extra mooi uitziet!).

Meng de streusel: Meng in een kleine kom de boter, suiker en bloem met een mes of met je handen en meng tot alles goed gemengd is. Roer de gesneden amandelen erdoor. Bestrijk het brood met klontjes streusel in een gelijkmatige laag.

Bakken gedurende 60-70 minuten in de voorverwarmde oven van 350˚F, totdat een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er grotendeels schoon uitkomt met een paar vochtige kruimels eraan. Begin na ongeveer 50 minuten met het controleren van het brood. Als het te snel bruin wordt, kun je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie terwijl het bakproces is voltooid.

Haal het uit de oven en laat het ongeveer 15 minuten in de pan afkoelen, doe het dan op een rooster en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak het glazuur (optioneel): Klop de poedersuiker en het cranberrysap door elkaar. Giet het glazuur over de afgekoelde cake en laat het opstijven voordat je het aansnijdt. (Je kunt ook sinaasappelsap gebruiken voor een eenvoudig oranje glazuur!)

Hoe u restjes bewaart

Je kunt het cranberrybrood in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur 3-5 dagen bewaren (hoewel het bij ons thuis nooit zo lang houdbaar is!). Voor langere opslag kunt u het maximaal een week in de koelkast bewaren.

Om het in te vriezen, wikkelt u het afgekoelde brood stevig in en doet u het in een diepvriescontainer voor maximaal 3 maanden. Ontdooien op kamertemperatuur voordat u het serveert.

Recepttips van Lexi & Beth

Meng het beslag niet te lang. Dit is de sleutel tot een vochtig, mals brood (niemand wil een droge cake!). Om dit te voorkomen, stopt u met het mixen van de droge ingrediënten vlak nadat het beslag is samengekomen. Je kunt zelfs beginnen met het toevoegen van de verse veenbessen voordat de bloem volledig is opgenomen, om overmatig mengen te voorkomen.

Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur. Met name boter, yoghurt en eieren op kamertemperatuur. Koude eieren en yoghurt kunnen ervoor zorgen dat de boter vastloopt en ervoor zorgen dat het beslag niet gelijkmatig gemengd wordt.

Laat je cake volledig koken voordat je hem aansnijdt. We weten dat het moeilijk is om weerstand te bieden. (Je huis zal ongelooflijk ruiken!) Maar als je er te snel in snijdt, krijgt het geen tijd om uit te harden en kan het in het midden kruimelig of gomachtig zijn.

Close-up van twee sneetjes cranberrybrood op perkamentpapier.

Veelgestelde vragen

Close-up van twee sneetjes cranberrybrood op perkamentpapier.
  • Starbucks Copycat Cranberry Bliss-repen
  • Cranberry Granaatappel Karamel
  • Makkelijke appelchips

klok klokpictogrambestek bestek icoonvlag vlagpictogrammap mappictograminstagram instagram-pictogrampinterest Pinterest-pictogramFacebook Facebook-pictogramafdrukken afdrukpictogramvierkanten vierkantjes icoonhart hart icoonhart solide hart solide pictogram