De snede van rundvlees die je moet vermijden als je op zoek bent naar het meeste eiwit

Kijk een blik op enkele van de populairste diëten van vandaag, en je zult zien dat genoeg eiwit-zwaar zijn. En het is niet moeilijk om te zien waarom: eiwit ondersteunt talloze lichaamsfuncties, van het opbouwen van spieren en het stimuleren van vetverbranding tot het aanmoedigen van weefselherstel. (Hier zijn enkele gezondheidsproblemen die kunnen profiteren van een eiwitrijk dieet.)

Consumenten kunnen gebruikmaken van de groeiende industrie van eiwitsupplementen om hun eiwitinname te verhogen als ze dat willen. Maar sommigen gaan liever de meer natuurlijke route en halen hun eiwit uit voedsel in plaats van van een poeder. Het eiwit in vlees kan immers biologischer en functioneeler zijn dan het eiwit in sommige plantaardige voedingsmiddelen en supplementen, volgens een beoordeling van 2021 in voedingsstoffen.

Dienovereenkomstig kunt u regelmatig het rundergedeelte van uw favoriete supermarkt bezoeken om ervoor te zorgen dat u altijd op vlees gebaseerd eiwitten bij de hand hebt. Hoewel rundvlees een populaire eiwitkeuze is, kunnen rundvlees bezuinigingen variëren in hun eiwithouten. In feite is een zeer populair type rundvlees dat mogelijk in uw koelkast of vriezer, rundergehakt, relatief mager is op eiwitten in vergelijking met andere rundersneden – en vaak is het ook verrassend overvloedig in vet.

Een combinatie van bezuinigingen resulteert in een bescheiden eiwitgehalte

Rundergehakt komt niet van een enkele rundersnede. In plaats daarvan is het een mengsel van rundvlees uit verschillende delen van een dier. Pakketten van rundergehakt hebben een verhouding van mager gehalte en vetgehalte erop en kunnen niet legaal meer dan 30% vet bevatten (via het Amerikaanse ministerie van Landbouw). Deze verhouding kan helpen als een gids voor hoeveel eiwitten u per portie kunt verwachten.

Een portie van 100 gram van 70/30 rundergehakt (dat is 70% mager vlees en 30% vet) biedt bijvoorbeeld 14,4 gram eiwitten. Als u echter kiest voor 100 gram 80/20 rundergehakt in plaats daarvan, krijgt u 17,5 gram eiwitten. Hoewel een verschil van 3,1 gram eiwit misschien niet zo veel lijkt, helpt het je om de hoeveelheid eiwitten te krijgen die je echt elke dag nodig hebt.

Dat gezegd hebbende, 17,5 gram is minder dan je van andere rundvleesproducten zult krijgen. Bijvoorbeeld, 100 gram van een ossenhaas van rundvlees zal 21,1 gram eiwit opleveren; Dezelfde hoeveelheid bovenste entrecote heeft 22 gram. Bovendien bieden conventionele vleessneden minder vet dan rundergehaktproducten. Onthoud: een 100-gram 70/30 rundergehaktgedeelte is 30% vet, wat betekent dat u 30 gram vet samen met uw eiwit krijgt.

Het eiwit versterken bij maaltijden gemaakt van een economische snit

Dit betekent niet dat u hamburgers of gehaktballetjes uit uw menu moet verwijderen. Maar het kan logisch zijn om de magerste verhouding van rundergehakt te kopen die je kunt vinden. Zoals de bovenstaande getallen illustreren, hoe lager de hoeveelheid vet in een rundergehaktproduct, hoe hoger het totale eiwitgehalte.

Er is nog maar één addertje onder het gras, wat de prijs is. Verdut dat rundvlees met meer eiwitten (bijvoorbeeld het soort met minder vet) kan meerdere dollars duurder zijn per pond, waardoor het moeilijker op uw portemonnee kan worden als u een strikt budget gebruikt. En het prijskaartje voor rundergehakt wordt alleen maar steiler: volgens rapporten van rundvleesmarkten zijn de kosten per pond rundergehakt over het algemeen gestegen sinds 2022 met slechts enkele dips.

Dit alles wetende, misschien wilt u beginnen met het onderzoeken van het eiwit in uw favoriete rundersneden voordat u bij de kassa gaat. En als je besluit om af en toe wat rundergehakt op te halen, overweeg dan om het te vergroten met relatief goedkope eiwitrijke voedingsmiddelen zoals bonen, gewone yoghurt of cottage cheese. Op die manier kun je wat geld besparen, genieten van je rundergehakt en nog steeds de eiwitimpact krijgen die je wilt.