Tenzij je familie hele broden van zuurdesembrood verslindt, heb je een veilige manier nodig om de restjes op te slaan. Anders zou je uiteindelijk kunnen verspillen wat overblijft. En wie wil er zelfs een kruimel van zuurdesembrood niet vast blijven? Maar het uitzoeken van de beste manier om te voorkomen dat je zuurdesembrood oud wordt of beschimmeld wordt, kan een uitdaging lijken, vooral als je nog nooit veel succes hebt gehad. Wees gerust dat er enkele bewezen strategieën zijn om uw brood lekker en eetbaar te houden.
Je zult blij zijn te horen dat zuurdesembrood misschien vergevingsgezind is dan andere soorten brood als het gaat om opslag. Zoals een studie uit 2020 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry heeft opgemerkt, geeft het fermentatieproces dat betrokken is bij het maken van zuurdesem elk brood de mogelijkheid om langer mee te gaan vanwege een vertraging van zetmeel retrogradation, waardoor brood veel oud is. Zuurdoughbrood is ook bestand tegen schimmelgroei. Een studie uit 2013 in de American Society for Microbiology legt uit dat dit fenomeen voortkomt uit de antischimmelacht van het brood. (Lees over wat gefermenteerd voedsel dat je zou moeten eten.)
Dat gezegd hebbende, zuurdesem brood zal niet voor altijd perfect blijven. Zoals alle broodjes, begint het zijn frisheid te verliezen als je het op het aanrecht laat. In plaats daarvan moet u maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uw brood enkele dagen levensvatbaar blijft.
Controleer vocht, temperatuur en ventilatie
De eerste suggestie om te voorkomen dat uw zuurdesembrood te hard of beschimmeld wordt, is het beheersen van de omgevingsvochtigheid. Hoewel je niet wilt dat de omgeving waarin je brood te droog is, kun je niet verwachten dat het eetbaar blijft in wat aanvoelt als een regenwoud. Streef naar een plaats waar de temperatuur zich in de hoge jaren 60 Fahrenheit bevindt en de vochtigheid is minder dan 50%.
Een manier om dit soort sfeer te verzekeren, is door te investeren in een brooddoos. Brooddozen zijn ontworpen om een donkere plaats voor kamertemperatuur te bieden waar brood kan rusten en kunnen u helpen veel voorkomende fouten op het gebied van voedselopslag te voorkomen die leiden tot verspilling en zelfs voedselvergiftiging. In een interview met Food & Wine legde Food Editor en Podcaster Meghan Splo’s uit hoe functioneel en noodzakelijk een brooddoos kan zijn. “De meeste mensen realiseren zich niet dat een plastic of papieren bakkerijtas brood niet fris houdt, zelfs als ze strak worden afgesloten,” zei splawn. “Een brooddoos is die extra verdedigingslaag tegen lucht en vocht die ervoor kan zorgen dat brood bederft terwijl je tegen op netjes blijft.”
Wat als u niet wilt investeren in een brooddoos voor uw zuurdesembroden? Overweeg in dat geval om het brood losjes te wikkelen om een kleine luchtcirculatie aan te moedigen en tegelijkertijd stalen en bederf te ontmoedigen. Een linnenzak of handdoek kan hiervoor werken.
Ga ondersteboven voor snelle en effectieve broodbeveiliging
Aan de andere kant kunt u altijd eenvoudig gaan met de beproefde techniek om gewoon uw zuurdesembrood te plaatsen op een houten bord of aanrecht. Hoewel het misschien te gemakkelijk klinkt om waar te zijn, zeggen experts dat het werkt als een charme om zuurdesembrood veilig te houden. Drapeer er een handdoek over als je het wilt of laat hem gewoon achter zoals het is. Het gesneden brood zou in deze positie een paar dagen smakelijk moeten blijven, omdat de binnenkant van het brood niet aan de lucht zal worden blootgesteld, en de buitentekst moet toch dik en stevig zijn.
Natuurlijk zou je kunnen concluderen dat je onmogelijk je zuurdesembrood kunt opeten voordat het oud kan worden of schimmelplekken kan ontwikkelen. (Kanttekening: giftige schimmel kan eruit zien als bescheiden witte vlekken op brood.) Overweeg in dat geval overweeg het in een grote, vriesklaar plastic zak te plaatsen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zak duwt en bevries het brood of, beter nog, individuele plakjes ervan. Op die manier kunt u uw zuurdesembrood op aanvraag laten door te smoren of te roosteren.
Weten hoe je je zuurdesembrood langer op zijn best kunt houden, is beter voor je gezondheid en je budget. Bovendien zorgt het ervoor dat u minder snel de teleurstelling zult ervaren om erachter te komen dat uw brood niet meer boter klaar is.