Deze toevoeging aan uw dagelijkse groene thee kan helpen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer, ontdekt in 1906, is een aandoening die de hersenen verslechtert, langzaam het geheugen, het denken en het gedrag beschadigt en daardoor een diepgaande en onvermijdelijke impact heeft op het dagelijks leven. De ziekte treft ongeveer 6 miljoen Amerikanen en wordt verondersteld het gevolg te zijn van de opeenhoping van abnormale eiwitten, bèta-amyloïde genaamd, die plaques in de hersenen vormen, en verwarde vezels die tau-klitten of neurofibrillaire kluwens worden genoemd. Deze plaques en knopen leiden tot het verlies van communicatie tussen hersencellen, waardoor de hersenen uiteindelijk krimpen en tot dementie leiden, aldus het National Institute on Aging (NIA). Hoewel wetenschappers nog geen geneesmiddel hebben gevonden, suggereert bewijsmateriaal dat wat u eet een rol zou kunnen spelen bij het verminderen van het risico op AD en het vertragen van de progressie ervan. De NIA legt uit dat sommige voedingspatronen (zoals de mediterrane of MIND-diëten), individuele voedingsmiddelen en zelfs supplementen de gezondheid van de hersenen kunnen ondersteunen door ontstekingen te bestrijden, de bloedsomloop te verbeteren en hersencellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

Dus als u zich afvraagt ​​wat u moet eten om het risico op de ziekte van Alzheimer te verminderen, wilt u misschien groene thee eens nader bekijken. Groene thee is uitzonderlijk rijk aan antioxidanten, met name een stof die bekend staat als epigallocatechinegallaat (EGCG), die in verband is gebracht met talrijke hersenbeschermende effecten (volgens Medical News Today). Toch suggereert onderzoek dat deze eeuwenoude drank nog krachtiger zou kunnen worden in combinatie met vitamine B3, een essentiële vitamine voor de energieproductie, die, samen met EGCG, een synergetische boost zou kunnen geven aan de bescherming van de hersenen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de bewering volledig te verifiëren, kan deze combinatie een niet-farmaceutische manier blijken te zijn om je geest langer scherp te houden.

Hoe groene thee kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

Groene thee is meer dan alleen een kalmerend ritueel of een alternatief voor koffie. Het is een bron van krachtige antioxidanten die uw hersenen mogelijk beschermen tegen AD. Volgens een recensie uit 2022, gepubliceerd in Nutrients, helpt EGCG (de belangrijkste antioxidant van groene thee tegen AD) bijvoorbeeld de opbouw van bèta-amyloïde te verminderen, waardoor de vorming van gevaarlijke plaques, een van de kenmerken van AD, effectief wordt voorkomen. Bovendien ontdekte een artikel uit 2022, gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, dat EGCG ook bèta-amyloïde eiwit zou kunnen afbreken, waardoor de progressie van de ziekte mogelijk zou worden vertraagd.

Maar dat is nog niet alles als het gaat om de onverwachte gezondheidsvoordelen van groene thee. Volgens een onderzoek uit 2019, gepubliceerd in Nutrients, kunnen de antioxidanten van groene thee minstens drie extra hersenbeschermende effecten bieden. Om te beginnen kunnen ze helpen bij het opruimen van vrije radicalen in de hersenen, waardoor schade als gevolg van oxidatieve stress aanzienlijk wordt verminderd. Bovendien kunnen ze ook helpen bij het verminderen van ontstekingsmarkers waarvan wordt aangenomen dat ze het AD-risico verhogen. En last but not least ondersteunen de antioxidanten van groene thee een gezonde bloedtoevoer naar de hersenen door hun anti-atherosclerotische en anti-trombotische effecten, wat betekent dat ze de opbouw van cholesterol en de vorming van bloedstolsels voorkomen.

De kracht van het combineren van groene thee en vitamine B3

Ondanks de al opmerkelijke beschermende effecten van groene thee tegen AD, suggereert een reageerbuisstudie uit 2025, gepubliceerd in GeroScience, dat de combinatie ervan met nicotinamide, een vorm van vitamine B3, deze effecten naar een geheel nieuw niveau zou kunnen tillen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië, Irvine, leggen uit dat de energiereserves van de hersenen op natuurlijke wijze afnemen met de leeftijd, waardoor het moeilijker wordt om een ​​optimale hersengezondheid te behouden. Ze ontdekten echter dat een combinatie van EGCG en deze vorm van vitamine B3 het energieniveau zou kunnen herstellen naar dat van jongere hersenen, waardoor hersencellen kritische functies kunnen herwinnen, zoals het opruimen van bèta-amyloïde plaques. Daarom lijkt het combineren van groene thee met vitamine B3 het natuurlijke afweermechanisme van de hersenen tegen AD te versterken.

Het toevoegen van deze combinatie aan uw dagelijkse routine hoeft niet ingewikkeld te zijn, omdat niacine van nature aanwezig is in voedingsmiddelen of als supplement kan worden ingenomen. Probeer hiervoor drie tot vijf kopjes groene thee te drinken bij maaltijden of snacks die rijk zijn aan niacine (via Times of India). Wanneer u uw maaltijd plant, concentreer u dan op het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B3, zoals kip- of kalkoenfilet, zalm, pinda’s, avocado of rijst. U kunt ook proberen een vitamine B3-supplement (in nicotinamidevorm) bij uw thee te nemen. Zorg er echter voor dat u uw arts raadpleegt voordat u supplementen inneemt, vooral als u gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt, om mogelijke bijwerkingen of interacties te voorkomen. En onthoud dat hoewel deze combinatie enkele voordelen kan bieden, het geen geneesmiddel of een gegarandeerde manier is om AD te voorkomen, omdat er nog steeds meer onderzoek nodig is.