Zoals je misschien al geraden hebt, kregen de kleine, witte, mild-gearomatiseerde peulvruchten die bekend staan als marinebonen hun naam vanwege hun gebruik in de vroege jaren 1900 door de Amerikaanse marine. Gedroogde marinebonen zijn goedkoop, hebben een lange houdbaarheid en zijn boordevol voeding, waardoor ze een ideaal nietje zijn voor lange reizen op zee.
Bij het consumeren van een kopje gekookte marinebonen zouden zeilers 255 calorieën hebben genomen om hun werkdag te helpen voeden. Diezelfde 1-cup-portie zou hen 23% van hun eiwitbehoeften hebben gegeven (gebaseerd op een dieet van 2.000 calorieën), vrijwel geen slagaderverstopend verzadigd vet en maar liefst 68% van hun dagelijkse waarde (DV) vezels. Marinebonen zijn ook een rijke bron van ijzer, koper, foliumzuur, magnesium, mangaan, fosfor en thiamine. Bovendien bevatten ze een matige hoeveelheid belangrijke mineralen, zoals calcium en kalium.
Gezien hun hoge voedingswaarde, zou het geen verrassing moeten zijn dat het eten van marinebonen elke dag kan komen met een aantal verrassende bijwerkingen, waaronder lagere cholesterol en bloedsuiker, evenals sterkere botten.
Vezelrijke marinebonen kunnen helpen cholesterol en bloedsuiker te verlagen
Volgens de auteurs van een klinische proef in 2017 in Sage Open Pediatrics, ligt het geheim van het vermogen van marinebonen om cholesterol te verbeteren in hun oplosbare en onoplosbare vezelgehalte. Vezel helpt door te binden aan galzuren, wat leidt tot verminderde reabsorptie van cholesterol in de dunne darm en verhoogde uitscheiding van cholesterol door de ontlasting. In deze specifieke studie ontdekten ze dat suppletie met gekookt marinebonenpoeder een aanvaardbare manier was om de vezelinname bij kinderen te vergroten en tegelijkertijd hun cholesterolgehalte te verbeteren.
Volgens een 2023-studie gepubliceerd in voedingsstoffen, kunnen zelfs kleine hoeveelheden bonen (inclusief marinebonen)-slechts ¼ kopje-de bloedsuikerspiegel na de maaltijd helpen verlagen en de bloedsuikerspiegels verminderen in vergelijking met voedingsmiddelen zoals pasta, rijst en aardappelen. De auteurs legden uit dat het hoge vezelgehalte van bonen, evenals verschillende zetmeel, bijdraagt aan een lage glycemische impact. Dit helpt op zijn beurt bij het behoud van stabiele bloedsuiker.
Marinebonen zijn ook boordevol calcium voor sterkere botten
Zoals eerder vermeld, hebben marinebonen een matige hoeveelheid calcium – 13% van uw DV (dit is hoeveel calcium u elke dag zou moeten krijgen). Het Nationaal Instituut voor artritis en musculoskeletale en huidziekten stelt dat calcium een van de twee voedingsstoffen is die nodig zijn voor sterke botten (vitamine D is de andere). Wanneer gebonden aan andere mineralen, met name met fosfaat, maakt calcium bot hard.
Calcium is ook essentieel voor de functie van de spieren, het hart en de zenuwen. Dit betekent dat als we niet genoeg opnemen door het voedsel dat we eten, ons lichaam onze botten zal beroven om deze andere vitale functies te vervullen. Na verloop van tijd kunnen onze botten zwak en bros worden, een aandoening die bekend staat als osteoporose. Osteoporose laat ons het risico lopen op gebroken botten, vooral naarmate we ouder worden.