Het hebben van hoge bloeddruk brengt u niet alleen in gevaar voor een hartaanval of beroerte. Het kan u ook laten worstelen met andere symptomen, waaronder nierziekten, oogproblemen en zelfs seksuele gezondheids- en prestatieproblemen. Maar als u een van de geschatte 119,9 miljoen volwassenen met hypertensie (verhoogde bloeddruk) in de Verenigde Staten bent, kunt u mogelijk voedsel gebruiken om uw toestand te beheersen.
Sommige mensen met hoge bloeddruk hebben zelfs vastgesteld dat ze hun systolische en diastolische aantallen kunnen brengen zonder medicatie naar normale niveaus. Zoals een review uit 2023 in Cureus concludeerde, consumeerde voedingsmiddelen die in overeenstemming zijn met de antihypertensieve voedingsbenadering om hypertensie (DASH) dieetplan te stoppen (bijvoorbeeld die met veel kalium, vezels, eiwitten en magnesium) de bloeddrukniveaus kunnen verlagen.
Het goede nieuws is dat je niet ver hoeft te zoeken om voedsel te vinden dat dergelijke eigenschappen biedt. Een dergelijk eten is Jackfruit, een tropisch fruit dat steeds populairder wordt, vooral onder vegetariërs en veganisten. Hoewel het traditioneel zoet is als het rijp is, zijn de textuur en smaak veel anders als het onrijp is: het vlees heeft een consistentie van het vlees en is relatief neutraal van smaak.
Hoe het eiwit en kalium in jackfruit kunnen helpen bij uw bloeddrukniveaus
Als dit een beetje klinkt als de beschrijving voor getrokken varkensvlees, kip of rundvlees, heb je gelijk. Veel koks gebruiken ongeklepen jackfruit als een vlees dat in hun hartige taco’s of burrito’s, barbecue en stoofschotels staat.
Een serie van een rauwe jackfruit van één kopje biedt je 2,6 gram eiwitten. Hoewel dat lang niet zoveel eiwitten is als je zou krijgen van een kopje kip ingeblikte, is het nog steeds meer eiwitten dan je zou verwachten in een fruit te vinden. Bovendien zijn andere vruchten die verrassend hoog in eiwitten zijn (zoals guave en kiwi), niet nuttig als vleesalternatieven.
Hoewel het krijgen van eiwitten van Jackfruit opwindend is, zijn het de andere voedingsstoffen van het fruit die uw bloeddrukaantallen kunnen verlagen. Je krijgt 676 milligram kalium, 2,26 gram vezels en 43,8 milligram magnesium in elke kop jackfruit die je eet. Zoals een beoordeling van 2019 in het International Journal of Food Science heeft uitgelegd, maakt Jackfruit’s hoge concentratie kalium het een nuttig, antihypertensief voedsel.
Vezel rondt de cardiovasculaire voordelen van Jackfruit af
Het vezelgehalte van Jackfruit kan ook bijdragen aan zijn hart-gezonde aspecten. Een beoordeling 2024 in hypertensie merkte op dat het verhogen van de dagelijkse vezels met slechts 5 gram een bescheiden maar meetbare afname van zowel systolische als diastolische bloeddrukresultaten zou kunnen veroorzaken: respectievelijk 2,8 en 2,1 millimeter kwik (mmHg).
Er is weinig argument dat Jackfruit een tweede blik waard zou kunnen zijn als je vecht tegen hypertensie, vooral als je van veelzijdige voedingsmiddelen van meerdere toepassingen houdt. Afhankelijk van of u Jackfruit koopt in de vroege of late stadia, kunt u het eten als onderdeel van een hoofdgerecht of als een dessert. Dat gezegd hebbende, als je de meest bloeddrukverlagende impact van Jackfruit wilt krijgen, wil je misschien vasthouden aan het jonge, onrijpe fruit dat het beste wordt geserveerd in plaats van vlees. Het zoetere, volwassen fruit verliest een deel van zijn vezelgehalte (samen met de potentie van talloze andere chemische verbindingen), volgens een studie uit 2023 gepubliceerd in LWT – Food Science and Technology.
Een woord van waarschuwing: als je worstelt met seizoensgebonden allergieën voor berkpollen of gegeneraliseerde allergieën voor latex ervaart, loop je misschien het risico een fysieke reactie op jackfruit te hebben.