Vaak afgedaan als slechts een garnering, heeft peterselie eigenlijk een verrassende punch als het gaat om voeding en gezondheid. Volgens WebMD zit peterselie boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Slechts één eetlepel peterselie kan bijvoorbeeld meer dan 70% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K leveren. Het is ook een geweldige bron van apigenine, een flavon die wordt geprezen om zijn kankerbestrijdende eigenschappen.
Bovendien is peterselie een uitstekende manier om de spijsvertering te bevorderen en een opgeblazen gevoel te voorkomen (via The Healthy). Veel van de verbindingen in peterselie kunnen helpen bij het verdrijven van gas uit het lichaam, waardoor u zich na een maaltijd minder opgeblazen voelt. Zoals Real Simple uitlegt, helpt peterselie je maag te beschermen door ontstekingen te verminderen en schade door stress te voorkomen. De antioxidanten bestrijden schadelijke moleculen die het spijsverteringsstelsel kunnen irriteren. Het is ook rijk aan vezels, wat een gezonde spijsvertering ondersteunt. Slechts een half kopje levert meer dan een gram vezels op, wat kan helpen bij een opgeblazen gevoel en constipatie.
Peterselie kan meer doen dan alleen een opgeblazen gevoel voorkomen
Peterselie kan veel meer doen dan voorkomen dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Het kan ook werken als een natuurlijk diureticum, zoals blijkt uit een onderzoek uit 2002, gepubliceerd in de Journal of Ethnopharmacology. Uit het onderzoek bleek dat extract van peterseliezaad de urineproductie verhoogt, wat waarschijnlijk invloed heeft op de manier waarop de nieren met natrium en kalium omgaan. In wezen helpt peterselie het lichaam kalium in de niertubuli vast te houden, waardoor meer water in de urine wordt gezogen en de vochtafvoer wordt bevorderd.
Bovendien zouden de krachtige antioxiderende eigenschappen van peterselie nuttig kunnen zijn bij de bestrijding van kanker, blijkt uit een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture. Die studie toonde aan dat extracten van peterseliebladeren en stengels kunnen helpen normale cellen te beschermen tegen DNA-schade, en de migratie van bepaalde borstkankercellen kunnen vertragen, wat wijst op mogelijkheden voor kankerpreventie en het verminderen van metastasen. Over het algemeen kan peterselie oxidatieve stress helpen bestrijden en een uitstekend voedsel zijn om de gezondheid te verbeteren.
Te veel peterselie kan schadelijk zijn
Hoewel peterselie enkele positieve voordelen voor uw gezondheid heeft, kunnen er enkele bijwerkingen optreden als het in overmatige hoeveelheden wordt geconsumeerd (via Cymbiotika). Peterselie kan bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel verlagen, wat bij bepaalde personen mogelijk kan leiden tot hypoglykemie. Het kan ook levertoxiciteit veroorzaken, vooral als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd als geconcentreerde extracten of oliën.
Voor zwangere vrouwen kan peterselie bijzonder riskant zijn. Volgens Healthline kunnen twee verbindingen die in peterselie voorkomen, myristicine en apiole, samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. In sommige ernstige gevallen kan dit zelfs tot een miskraam leiden. Volgens FirstCry Parenting kan de myristicine in peterselie ook de placenta bereiken en mogelijk de hartslag van de baby beïnvloeden. Bovendien kan peterselieolie in bepaalde gevallen epileptische aanvallen en nierschade veroorzaken. Het consumeren van peterselieolie in grote hoeveelheden kan ook leiden tot hemoglobineproblemen bij de baby. Gekookte peterselie is een veiligere optie, omdat koken enkele van de gevaarlijkere oliën kan verminderen. Zwangere vrouwen moeten echter nog steeds voorzichtig zijn als ze besluiten peterselie in hun dieet op te nemen.

