Een lage koolstofbes hoog bij anthocyanen kan hartaandoeningen, kanker en diabetes voorkomen

De meeste bessen slaan die perfecte balans tussen zoet en scherp, waardoor ze een geweldige topping zijn voor een kom yoghurt of een bolletje vanille -ijs. Hoewel bevroren bessen het hele jaar door gemakkelijk te vinden zijn, is de zomer wanneer frisse aanwezigen overvloedig zijn. (Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je elke dag bessen eet.)

Aardbeien en bosbessen hebben de neiging om alle liefde in fruitbekers te krijgen, maar kijk niet over het hoofd. Slechts één kopje bramen geeft je meer dan 7 gram vezels voor slechts 62 calorieën, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor diegenen die naar hun koolhydraten kijken (bramen hebben ook eiwitten). Blackberries zijn een geweldige bron van vitamine C en bieden ongeveer 34% van uw dagelijkse behoeften. Blackberries hebben ook B -vitamines, vitamine E en een paar belangrijke elektrolyten zoals calcium, magnesium en kalium. Bovendien zijn ze van nature laag van natrium.

Die diep paars-zwarte kleur van bramen is een teken van de krachtige antioxidanten die erin zijn verpakt. Blackberries zijn vooral rijk aan anthocyanen, verbindingen die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en uw cellen beschermen tegen schade. Het opnemen van meer van hen in uw dieet kan zelfs helpen uw risico op hartaandoeningen, bepaalde kankers en diabetes te verlagen.

De ziektebestrijdende verbindingen in bramen

Voordat moderne diabetesmedicijnen werden ontwikkeld, werden plantaardig verbindingen gebruikt om de aandoening te beheren. Volgens een beoordeling 2023 in het International Journal of Molecular Sciences kan Quercetin het lichaam helpen produceren en effectiever op insuline reageren. Het kan ook de bloedsuikerspiegel stabiliseren door te verlagen hoeveel glucose in de darm wordt geabsorbeerd en het helpen van glucose van de shuttle in spieren en andere weefsels waar het wordt gebruikt voor energie.

DNA -schade kan leiden tot genmutaties, waardoor cellen worden geactiveerd om uit de controle te groeien. De fenolische verbindingen bij bramen kunnen helpen beschermen tegen kanker door DNA -schade te verminderen. Deze verbindingen kunnen ook de groei van nieuwe bloedvaten blokkeren die tumoren voeden, waardoor hun verspreidingvermogen wordt beperkt. De anthocyanen in bramen kunnen helpen carcinogenen te ontgiften en kunnen mogelijk een enzym remmen waarop kankercellen vertrouwen om te blijven delen. (Lees over andere manieren waarop bramen uw gezondheid ten goede kunnen komen.)

Blackberries kunnen op verschillende manieren ook de gezondheid van het hart ondersteunen. Ze bevatten ferulazuur, een verbinding gekoppeld aan verminderde ontsteking, lagere LDL (“slecht”) cholesterol en verlaagde triglycerideniveaus, terwijl het cholesterol van HDL (“goed”) verhoogt. Flavonoïden gevonden in bramen en andere vruchten kunnen de bloedstolling verminderen, bloedplaatjes beschermen tegen oxidatieve stress en de productie van stikstofoxide verhogen, wat helpt de bloedstroom te verbeteren. Uit een onderzoek uit 2020 in onderzoek naar phytotherapie bleek dat bessenverbindingen de bloeddruk kunnen verlagen door de activiteit van angiotensine-converterend enzym (ACE), een belangrijke regulator van de bloeddruk, te verminderen.

Verse of bevroren bramen hebben de meeste antioxidanten

Als u meer bramen aan uw maaltijden wilt toevoegen, zijn de lente en zomer de beste tijden om ze fris te vinden. Frozen Blackberries zijn het hele jaar door beschikbaar en pakken nog steeds dezelfde krachtige antioxidanten in als nieuwe. Houd er rekening mee dat Blackberry Jam, hoewel heerlijk op Toast of Pancakes, niet dezelfde voordelen biedt. Veel van het antioxidantgehalte gaat verloren tijdens de verwerking, vooral als gevolg van toegevoegde suikers en siropen.

Blackberries zijn gemakkelijk om te werken aan voedsel dat je al leuk vindt. Gooi bevroren bessen in je ochtend smoothie voor een vezelrijk ontbijt dat je langer volhoudt. Of maak een eenvoudige fruitsalade met bramen, druiven, appels en walnoten, maak het vervolgens af met een scheutje honing, een scheutje kaneel en een scheutje vers sinaasappelsap. Ze zijn ook niet alleen voor het ontbijt. Sudder bramen met balsamicoazijn en ahornsiroop voor een smaakvolle glazuur over hart-gezonde zalm. En voor een verfrissend drankje, mix Blackberries met honing, limoensap en citroen sprankelend water voor een fruitige mocktail die aanvoelt als een traktatie.