Terwijl je deze week winkelt, struikelt je misschien tegen een nieuwsgierige groente met kenmerken van zowel broccoli als boerenkool. Inderdaad, de groene roosjes en bladeren kunnen je een dubbele take doen en je afvragen of het de moeite waard is om het te proberen. Maar laat de kans niet liggen om te werken met deze onderschatte vegetarische vegetarische favoriet, vooral als je het idee leuk vindt om meer antikanker en suikerregulerend voedsel te kauwen.
Algemeen bekend als broccoli rabe (maar ook wel rapini of broccoli raab genoemd), het is een kruisbloemige groente die, ondanks het uiterlijk en de naam, nauw verwant is aan rapen en bloemkool. Bovendien heeft Broccoli Rabe een bitterheid die enigszins doet denken aan mosterdgroenen. (Leuk weetje: je kunt een immuniteitsboost krijgen van bittere voedingsmiddelen.)
Broccoli Rabe bevat hoge niveaus van enkele essentiële voedingsstoffen. Een eenzijdig portie broccoli Rabe biedt 131 microgram vitamine A, die kan helpen bij het verminderen van problemen die verband houden met oxidatieve stress, waaronder sommige kankers. Ter referentie heeft de gemiddelde volwassene dagelijks ongeveer 700 tot 900 microgram vitamine A nodig, afhankelijk van het geslacht. Maar Broccoli Rabe is niet alleen bekend om zijn kankerverlagende potentieel; Het kan ook helpen uw risico op diabetes te verminderen.
Wat geeft Broccoli Rabe zijn potentieel kanker-preventieve eigenschappen?
Broccoli Rabe bevat ook veel glucosinolaten. Deze verbindingen geven kruisbloemige groenten hun sterke, soms scherpe smaak en geur. De glucosinolaten en antioxidanten van Broccoli Rabe hebben veelbelovend getoond voor het bestrijden van kanker. Een review uit 2022 gepubliceerd in Frontiers in Nutrition identificeerde specifiek glucosinolaten als verantwoordelijk voor het geven van kruisbloemige groenten (inclusief broccoli rabe), het vermogen om het risico van sommige kankers mogelijk te verlagen. Glucosinolaten lijken bijvoorbeeld een nuttige invloed te hebben op het verminderen van de ontwikkeling van kankers binnen delen van het gastro -intestinale systeem, de lever en de dikke darm.
Ondertussen onderzocht auteurs van een meta-analyse van 2022 gepubliceerd in oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur vitamine A-inname als een anticarcinogene therapie. De onderzoekers ontdekten dat diagnoses van borstkanker (die toevallig het meest voorkomende type kanker wereldwijd zijn) en eierstokkanker werden verminderd bij populaties van personen die significante hoeveelheden vitamine A.
Hoe deze bittere vegetarische bloedsuiker helpt om te beheersen
Als het gaat om voedsel dat je zou moeten eten om je hoge bloedsuikerspiegel te verlagen, kan het verstandig zijn om broccoli rabe op je lijst te zetten. Uit een proef van 2024 gepubliceerd in hartlong en bloedsomloop bleek dat wanneer menselijke proefpersonen dagelijks 300 gram kruisbloemige groenten aten gedurende twee weken, ze verbeterde glucoseverwerkingsmogelijkheden vertoonden. Hoewel de experimenten van deze studie werden uitgevoerd op niet-diabetische individuen, geven de resultaten aan dat kruisbloemige groente-inname een natuurlijke therapie kan zijn voor mensen die diabetes hebben.
Interessant is dat glucosinolaten ook de cruciale factor kunnen zijn als het gaat om de manier waarop kruisbloemige groenten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Volgens een review uit 2021 in de fronters in de farmacologie, leken groenten die scheef stonden om de meest bittere te zijn (die broccoli rabe beschrijft) het beste glycemische controle te verbeteren.
Als je geen fan bent van bittere groenten maar broccoli rabe in je keuken wilt brengen, zoek dan naar recepten die zijn ontworpen voor een mildere smaak. Als alternatief kunt u uw broccoli -rabe blancheren voordat u deze aan uw recept toevoegt; Dit kan zijn bitterheid verminderen.