Een onderschatte groente met weinig calorieën kan hartaandoeningen en bloedstolsels voorkomen

In het midden van de lente wordt een ondergewaardeerde plant die groeit in de bossen van verschillende delen van de Verenigde Staten de centrale aantrekkingskracht van voeders en fijnproevers. Mensen gaan bananen voor deze aromatische groente – een helling of wilde prei genoemd – vooral omdat het seizoensgebonden is, lang duurt om te rijpen en notoir moeilijk te vinden is.

Ramps zijn meestal geen gecultiveerd gewas; In plaats daarvan groeien ze in het bos. Omdat ze jaren nodig hebben om te ontwikkelen, vereisen ze een duurzaam tintje van oogstmachines. Dienovereenkomstig zullen verantwoorde hellingsliefhebbers slechts een paar bladeren pakken tijdens een foerageerreis en de lamp en de plant intact laten zodat deze nog vele seizoenen kan produceren.

Zoals prei, knoflook en uien, maken hellingen deel uit van de Allium -familie. Ramps delen de gemeenschappelijke Allium scherpe smaak en geur, die deel uitmaakt van een defensief chemisch proces dat plaatsvindt wanneer alliums worden gesneden of verpletterd. Ze delen ook de reputatie van Alliums voor het geven van de broodnodige TLC aan je hart en vasculaire systeem.

Allium-groenten zijn goed gedocumenteerd voor hun cardioprotectieve mogelijkheden, wat een goede reden is om aan je wandelaars te trekken en op helling te gaan jagen. Een onderzoek uit 2017 in voedseltechnologie en biotechnologie toonde bijvoorbeeld aan dat alle Allium -planten hebben geholpen te voorkomen dat bloed stolling heeft. (Bloedstolsels kunnen leiden tot beroerte en dood.)

Sterke geur plus sterke smaak is gelijk aan een sterker hart

Een onderzoek uit 2014 in het Potravinarstvo Scientific Journal for Food Industry merkte op dat drie grote alliums-prei, knoflook en uien-cardio-preventatieve voordelen boden vanwege hun hoge niveaus van antioxidanten. Na het testen van de concentratie van elk Allium van antioxidantverbindingen, versloeg Leeks knoflook, maar geen uien. (Lees waarom het eten van uien een onverwacht effect heeft op uw cholesterol.)

Prei had ook een hoge concentratie kaempferol, een flavonoïde die in staat is om ontstekingen te verminderen. Volgens een artikel in 2020 in moleculen kan Kaempferol de oxidatieve stress in het lichaam verlagen. Op zijn beurt kan dit het risico op atherosclerose of verharding van de slagaders verminderen, zoals gebeurde in twee studies die werden uitgevoerd op proefpersonen van dieren. (Probeer deze voedingsmiddelen die verstopte slagaders kunnen helpen voorkomen.) Het artikel citeerde ook een onderzoek naar het effect van het eten van Kaempferol-bevattende voedingsmiddelen op mensen. In die studie ervoeren de deelnemers druppels bij inflammatoire biomarkers na slechts twee weken van een kaempferol-zwaar dieet.

Een seizoensgebonden traktatie voor je innerlijke fijnproevers

Dit alles is geweldig nieuws als je van het opnemen van nieuwe groenten in je maaltijdrotaties opneemt. Houd er rekening mee dat hellingen slechts een paar weken per jaar beschikbaar zijn en moeilijk te vinden zijn, zelfs als u een foerageerpro bent. Gelukkig kunt u altijd online hellingen bestellen, maar u betaalt een premie.

Op hellingen zijn een delicatesse die sommige staten beschouwen als “bedreigd” of zelfs “bedreigd” vanwege te veel oogsten, vandaar hun heftier prijskaartje. Vanaf het voorjaar van 2025 wordt een pond vers (en ethisch) op helling geoogste hellingbladeren verkocht voor ongeveer $ 30 online. Bijgevolg kan het kammen van het bos voor hellingen zuiniger zijn dan ze ronduit kopen – en u zou ook in het perfecte aantal stappen komen die u elke dag moet lopen als een extra voordeel voor uw inspanningen.

Ongeacht hoeveel hellingen u dit jaar bestelt of voedereren, zorg ervoor dat u ze snel gebruikt. Hellingen kunnen smaakvol en intens zijn wanneer ze voor het eerst worden geplukt, maar ze worden na een paar dagen slecht. Eet daarom meteen je hellingen in rauwe of gekookte vorm (hellingbladeren zijn gemakkelijk uitgewisseld voor bladgroenten zoals boerenkool of spinazie). Als alternatief, meng ze in pesto of droog ze om toe te voegen aan een zelfgemaakte kruidenmix. En als je merkt dat je Appalachia in de lente bezoekt, kijk dan op zoek naar ramp -diners. Deze feesten duiken op na de wintermacht en bieden een voorproefje van de geliefde bosplanten in de regio.