Het eten van meer vissen kan veel doen voor je gezondheid, dankzij de omega-3-vetzuren. Vis is ook een geweldige optie als u uw cholesterol probeert te verlagen, omdat het lager is in verzadigd vet dan vlees en sommige soorten gevogelte. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen bevelen aan om twee keer per week vis te eten.
Dus waarom niet meer eten dan dat? Vissen kunnen verschillende niveaus van kwik bevatten, wat uw nieren, zenuwstelsel en zelfs uw huid kan schaden. Terwijl Mercurius van nature voorkomt, voegt industriële vervuiling er meer van toe aan de lucht. Wanneer het zich vestigt in waterlichamen, absorberen vissen het in hun systemen – vooral grotere vissen die kleinere eten.
Garnalen, lichte tonijn en zalm zijn enkele van de gezondste soorten vissen, maar misschien wilt u ook Herring proberen. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration is haring gemiddeld slechts 0,078 ppm kwik. Een 143-gram Atlantische haringfilet verpakt in 2,98 gram Omega-3s-iets meer dan de 2,5 gram in een ons walnoten.
Herring’s Omega-3s kunnen de hersenen beschermen
Mercurius ontdekte door zowel de landbouw als de industrie naar onze voedselsystemen, volgens een artikel uit 2003 in het Journal of Nutrition. Methylkwik werd in de vroege jaren 1900 op boerderijen gebruikt om schimmels te vernietigen die ziekte kunnen veroorzaken. Kwikvergiftiging was zeldzaam, maar gebeurde wel bij sommige fabrieksarbeiders, die gevoelloosheid, moeite hebben lopen en praten, en visie en gehoorverlies. Pas in het midden van de jaren 1900 werden uitbraken van kwikvergiftiging herleid tot mensen die brood aten gemaakt van vervuilde tarwe.
Een fabriek die kwik gebruikte, vervuilde uiteindelijk de oceaan met het bijproductmethylkwik, en mensen die in de buurt woonden die veel vissen aten begonnen neurologische problemen te ontwikkelen. Het duurde jaren voordat onderzoekers ontdekten hoe Mercurius zich ophoopt in de voedselketen en zich in de loop van de tijd ophoopt bij mensen.
Toch kunnen sommige voedingsstoffen die bij vissen worden gevonden, de schade van Mercurius helpen beperken, vooral in het zich ontwikkelende brein van een baby. Het omega-3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) is van vitaal belang voor het bouwen van hersencellen, en wanneer een moeder een DHA-rijk dieet eet, kan ze de voedingsstof aan haar baby doordragen door moedermelk. Haring bevat 1,6 gram DHA. Jodium is een andere hersenversterking van voedingsstof die wordt gevonden in vissen die een gezonde hersenontwikkeling ondersteunt.
IJzer is belangrijk voor aandacht, beweging en leren, en haring heeft 2 milligram (11% van de dagelijkse waarde van een volwassene) van ijzer. Choline, een voedingsstof die vaak wordt aangetroffen in eierdooiers, ondersteunt het geheugen en helpt de hersenen te beschermen tegen schadelijke stoffen. Haring biedt 22% van uw dagelijkse cholinebehoeften.
Omega-3s kan helpen bij geestelijke gezondheid en chronische ziekten
De omega-3’s in haring zijn niet alleen goed voor je geheugen en hersenontwikkeling. Volgens een artikel uit 2008 in Bioscience Hypotheses kan Omega-3S een rol spelen bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Hoewel geestelijke gezondheid vaak wordt geassocieerd met hersenchemicaliën, suggereren sommige onderzoekers dat het ook kan worden gekoppeld aan een slechte bloedstroom naar de hersenen en problemen met de beschermende barrière van de hersenen. Omega-3s kan helpen door de bloedsomloop te verbeteren en ontstekingen te verminderen, wat zowel de bloedstroom als de integriteit van de bloed-hersenbarrière ondersteunt. (Hier zijn enkele andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega-3.)
Om je hersenen te beschermen naarmate je ouder wordt, is het belangrijk om niet te beknibbelen op vis. Uit een artikel uit 2018 in de jaarlijkse beoordeling van Food Science and Technology bleek dat een lage inname van Omega-3S is gekoppeld aan een hoger risico op cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Omega-3’s verbeteren de zenuwsignalering en helpen bij het handhaven van membraanflexibiliteit in de hersenen.
Haring kan ook uw algehele gezondheid ten goede komen. Omega-3s ondersteunen hartgezondheid door triglyceriden en ontspannende bloedvaten te verlagen. Het vervangen van verzadigde vetten door vissen zoals haring kan uw risico om te sterven aan coronaire hartziekten verminderen. Er zijn ook enig bewijs dat omega-3’s het risico van bepaalde kankers kan helpen verlagen door tumorgroei te vertragen en de dood van kankerceldood te bevorderen, hoewel onderzoeksresultaten gemengd zijn.