Joe Rogan en andere fans van het carnivore dieet prijzen snel de voordelen van het eten van alleen vlees, en het valt niet te ontkennen dat deze manier van eten veel eiwitten levert. Bijvoorbeeld, slechts zes ons gekookte kipfiletpakketten meer dan 54 gram eiwitten, wat meer is dan de meeste mensen op een dag nodig hebben. Samen met al dat eiwit krijg je ook B -vitamines, kalium, zink en ongeveer 54 milligram magnesium.
Maar hardcore carnivore dieters gaan vaak verder dan spiervlees en raden aan orgel vlees te eten, die meestal zelfs rijker zijn aan voedingsstoffen. Als je ooit “sweetbreads” op een voorgerechtmenu ziet, laat je niet voor de gek gehouden. Ze zijn helemaal niet suikerachtig of broodachtig. Sweetbreads zijn eigenlijk orgelvlees dat afkomstig is van de thymusklier van jong lam, rundvlees of kalfsvlees.
Nutritionaal houden Sweetbreads hun eigen vast. Zes ons gekookte lamzoetbrood levert ongeveer 36 gram eiwitten en 43 milligram magnesium. Maar één ding waar je misschien niet naar op zoek bent in je orgelvlees? Cholesterol. Diezelfde portie komt met een flinke 786 milligram ervan.
Hoe cholesterol en vetten in snoepbrood bloedcholesterol beïnvloeden
Als de hoeveelheid cholesterol in Sweetbreads u verrast, is het belangrijk om de relatie tussen cholesterol in de voeding en bloedcholesterol te begrijpen. Jarenlang geloofden wetenschappers dat cholesterol in voedsel direct de cholesterolgehalte in het bloed heeft verhoogd. Maar naarmate onderzoek vorderde, werd het beeld complexer.
Onderzoekers ontdekten dat voedingsmiddelen zoals schelpdieren en eieren – beide hoog in cholesterol maar weinig verzadigd vet – weinig effect hadden op bloedcholesterol. Dit leidde tot de conclusie dat verzadigd vet, in plaats van cholesterol in de voeding, een belangrijkere rol speelt bij het verhogen van bloedcholesterol, volgens een onderzoek uit 2019 bij voedingsstoffen. Een 3-ounce portie lam Sweetbreads bevat ongeveer 2 gram verzadigd vet, terwijl dezelfde hoeveelheid sweetbreads 10,6 gram bevat.
Toch beïnvloeden niet alle verzadigde vetten cholesterol op dezelfde manier. Volgens een artikel uit 2010 in de huidige rapporten van de atherosclerose heeft stearinezuur weinig tot geen effect op bloedcholesterol, terwijl laurinezuur het sterkste cholesterol-verhoogde effect heeft. In lamzoetbrood is ongeveer 44% van het verzadigde vet stearinezuur. In sweetbreads van rundvlees is het ongeveer 43%. Laurinezuur maakt in beide typen minder dan 1% van het totale verzadigde vet uit.
Het is bekend dat palmitinezuur, een ander type verzadigd vet, het cholesterol van LDL (“slecht”) verhoogt. Het is goed voor ongeveer 43% van het verzadigde vet in lamzoetbrood en 46% in sweetbreads. De impact van palmitinezuur op uw bloedcholesterol is over het algemeen groter in combinatie met een caloriearm, hoog cholesterol dieet.
Moet je sweetbreads eten?
Je hebt misschien gehoord dat snoepbrood meer vitamines en mineralen bevat dan spiervlees, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Rundvleesbraden heeft meer ijzer, selenium, zink en bepaalde B -vitamines dan zowel rundvlees als lamzoetbrood. Hoewel sweetbreads wel wat omega-3 en omega-6 vetzuren bevatten, hebben ze minder dan rundvlees. Een enkelvoudig onverzadigd vet gevonden in alle drie het vlees is oliezuur, een omega-9 vetzuur dat ook wordt aangetroffen in olijfolie. Oleïschzuur kan helpen bij het verlagen van het cholesterol van de LDL (“slecht”) en het verminderen van ontstekingen (per netmeds).
Mensen met jicht of frequente nierstenen willen misschien sweetbreads en ander orgaanvlees vermijden omdat ze veel purines hebben. Wanneer uw lichaam purines afbreekt, wordt urinezuur geproduceerd. Het eten van purine-rijk voedsel kan ervoor zorgen dat urinezuur zich ophoopt in het lichaam. Overtollig urinezuur kan kristallen in het bloed vormen die zich in de gewrichten vestigen, wat leidt tot pijnlijke jichtflakkeringen (hier zijn voedingsmiddelen om te eten en te vermijden voor jicht). Deze kristallen kunnen zich ook ophopen in de nieren en vormen urinezuur nierstenen.