Een populair fruit dat goed is voor gewichtsverlies kan ook helpen kanker te voorkomen

Als u een eiwitrijke of keto-dieet volgt, staat fruit mogelijk niet bovenaan uw boodschappenlijst. Maar als het gaat om gewichtsverlies als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, kan fruit eigenlijk een nuttige bondgenoot zijn. Hoewel sommige vruchten van nature veel suiker bevinden, zitten velen ook boordevol oplosbare vezels, wat u kan helpen zich langer vol te voelen en de drang om te veel te eten te beteugelen. Diezelfde vezel doet dubbele plicht door de darmgezondheid te ondersteunen, die een rol speelt om uw metabolisme op het goede spoor te houden (hier is hoeveel vezels u elke dag nodig hebt).

Overweeg om bosbessen aan uw dieet toe te voegen. Ze zijn zoet genoeg om een ​​suiker te verpletteren, maar zullen je caloriedoelen niet verrasten met slechts 84 calorieën in een kopje. Bosbessen geven je ook 3,6 gram vezels om de goede bacteriën in je darmen te voeden en te helpen met de eetlustcontrole.

Zelfs nadat u afvallen, wilt u misschien bosbessen in uw dagelijkse menu houden. Ze zijn rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant die je lichaam helpt om schadelijke vrije radicalen te bestrijden. Bovendien kunnen hun plantenverbindingen zelfs helpen de groei van kankercellen te vertragen of te stoppen.

De verbindingen in bosbessen die kanker bestrijden

Bosbessen krijgen hun rijke kleur van anthocyanen, die plantaardige antioxidanten zijn. Een studie uit 2005 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry onderzocht hoe anthocyaninen en andere natuurlijke verbindingen in bosbessen darmkankercellen in het laboratorium beïnvloeden. Onder de geteste verbindingen waren anthocyanine -extracten het meest effectief in het vertragen van de groei van kankercellen en het activeren van hun dood. Flavonolen en tannines-twee andere plantaardige verbindingen die in bosbessen worden gevonden-hielpen ook bij het verminderen van de groei van kankercellen, hoewel ze hogere doses nodig hadden om hetzelfde effect te zien.

Triple-negatieve borstkanker is een van de meest agressieve vormen van borstkanker. In een artikel uit 2012 in kankeronderzoek ontdekten onderzoekers dat bosbessextract de groei vertraagde van drievoudige-negatieve borstkankercellen in het lab zonder gezonde borstcellen te schaden. Het extract verlaagde niveaus van eiwitten die kanker helpen zich te verspreiden en verhoogde niveaus van eiwitten die het blokkeren. Het verstoorde ook belangrijke signaalroutes die kankercellen gebruiken om te overleven en te groeien. Bij muizen leidde bosbessextract tot kleinere tumoren, minder actief groeiende kankercellen en meer kankercellen die stierven.

Andere gezondheidsvoordelen van bosbessen

Bosbessen hebben andere gezondheidsvoordelen, afgezien van gewichtsverlies en kankerpreventie. Volgens een beoordeling van 2020 in de voedingsvooruitgang, kan de ontstekingsremmende en antioxiderende kracht van bosbessen uw risico op hart- en vaatziekten verminderen door uw cholesterol, bloeddruk en stijfheid in de slagaders te verlagen. De anthocyaninen in bosbessen en andere bessenvruchten kunnen uw risico op diabetes type 2 verminderen door uw insulinegevoeligheid te verbeteren en tegelijkertijd oxidatieve stress te verminderen. Bosbessen kunnen ook goed zijn voor je hersenen. Bosbessen kunnen de cognitieve functie verbeteren bij oudere volwassenen en kinderen. Anthocyaninen kunnen ook uw visie behouden.

Het beste deel van bosbessen is hoe gemakkelijk ze het hele jaar door genieten. Je kunt ze vers vinden van april tot oktober, en bevroren bosbessen zijn op elk moment beschikbaar in het vriezerpad. Een halve kopje voegt een natuurlijk zoete, pittige pop toe aan je ochtendhavermout of yoghurt. Je kunt ze ook in pannenkoeken of muffins gooien voor een uitbarsting van smaak. Voor een verfrissende, boost na de training, meng je bevroren bosbessen met vanille-eiwitpoeder en je favoriete melk voor een smoothie die veel eiwitten bevat en rijk is aan antioxidanten.