Er zijn mensen die bij zink zweren als een remedie-alles voor elke snuifel, nies of keelpijn. En hoewel zink niet op magische wijze verkoudheid kan maken of de griep kan verdwijnen, blijft het een all-round nuttig mineraal met veel indrukwekkende capaciteiten.
Zink helpt cellulaire gezondheid te behouden, en biedt andere voordelen op het DNA -niveau. Daarom is het een goed idee om je zinkinname binnen de dagelijkse aanbevolen doses van 8 milligram voor vrouwen en 11 milligram voor mannen te houden om huidproblemen, seksuele gezondheidsproblemen en andere symptomen te voorkomen die je kunnen overkomen als je een zinktekort hebt.
Maar u hoeft geen toevlucht te nemen tot het nemen van zinksupplementen. Het is mogelijk om al het zink te consumeren dat uw lichaam alleen uit voedsel nodig heeft. Het eten van 3 gram van de meeste soorten rundvlees kan je in feite het grootste deel van de weg brengen. Een drie-ounce T-Bone Steak levert bijvoorbeeld bijna 4 milligram zink. Dezelfde hoeveelheid rundvleesbraden bevat ongeveer 6 milligram. Bovendien krijg je 2,85 milligram en 2,34 milligram (respectievelijk) ijzer uit elke snit als een bonus.
Zink kan u helpen sneller van ziekte te herstellen
Welke effecten zou het zink van rood vlees kunnen hebben op uw toekomstige gezondheid? Ten eerste kun je misschien niet je zieke bladeren gebruiken, omdat zink je kan helpen de tijd dat je onder het weer wordt verkleind, verminderen.
Uit een beoordeling van 2017 in JRSM Open bleek dat het nemen van zusters die zink bevatten de duur van de verkoudheidssymptomen met 28% tot 40% kon verkorten. Honderd milligram per dag zinkloperproducten was de maximale dosering die nodig was om dit positieve effect te produceren. Dat gezegd hebbende, je kunt niet verwachten dat zink de ziekte in zijn sporen stopt, omdat het nemen van zink meer een interventie lijkt te zijn dan een preventieve maatregel. Zoals een beoordeling uit 2024 in de Cochrane -database van systematische beoordelingen bleek, ondersteunden eerdere studies eenvoudigweg het idee van zink niet als een verkoudheid. Maar de auteurs vonden wel dat zink de tijd kon verminderen die nodig is om te herstellen van een verkoudheid. Dat is absoluut een bonus, omdat je nooit weet hoe lang een verkoudheid echt kan duren.
Andere potentiële gezondheidsvoordelen van zink
Een ander voordeel dat u zou kunnen zien door het verhogen van uw zinkinname kan een verlaagd risico zijn om bepaalde kankers te ontwikkelen. Bijvoorbeeld, een beoordeling uit 2022 in grenzen in voeding merkte op dat het consumeren van 5 gram zink elke dag (incrementeel geleverd) de kansen op respectievelijk de diagnose van colorectale of slokdarmkanker met 14% en 15% kan verminderen. Dit betekent dat het eten van zinkrijk voedsel zoals rood vlees een van die nuttige manieren kan zijn om uw kans op een diagnose van kanker te verlagen.
Zink is ook verbonden met verbetering voor mensen met een kort darmsyndroom, een ander medisch probleem met betrekking tot het gastro -intestinale systeem. Hoewel de aandoening niet gebruikelijk is, is het een aandoening die levensbedreigend kan zijn omdat het vaak leidt tot voedingstekorten. Hoewel zink nog niet is goedgekeurd als een behandeling voor kort darmsyndroom, vertoonde een 2024 -studie in de natuur die op muizen werd uitgevoerd, veelbelovend bewijs voor zinksuppletie als een manier om de genezing van darm te bevorderen en verbeterde voedingsabsorptie aan te moedigen. Maame Sampah, een onderzoeker die co-auteur was van het experiment, merkte op dat “het stimuleren van zinkinname de muizen hielp beter te herstellen en hun overlevingskansen verhoogde” (via Johns Hopkins Medicine).