Een populaire peulvruchtige antioxidanten is meer voedingsstoffen dan bosbessen

Antioxidanten zijn een type verbinding die het lichaam kan beschermen tegen celschade veroorzaakt door oxidatieve stress. Wanneer u antioxidanten consumeert, wordt uw lichaam beter gepositioneerd om ontstekingen, bepaalde neurologische aandoeningen en zelfs kanker te bestrijden. (Lees een aantal verrassende dingen voor die ontstekingen kunnen veroorzaken.)

Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kan de verdediging van het lichaam versterken. Neem bijvoorbeeld bosbessen: een enkele beker kan vrijwel alle antioxidanten hebben die je op een dag nodig hebt (via een studie uit 2004 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry). Dat is natuurlijk geweldig, maar wat als je de bosbessen beu bent en antioxidanten wilt krijgen van een andere voedselbron? Ga in dat geval rechtstreeks naar het gangpad van de bonen en pak wat zwarte bonen. Hoewel zwarte bonen niet naar bosbessen smaken, bieden ze ook een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten.

Bovendien zijn zwarte bonen meer voedingsstoffen. Met dezelfde portiegroottes vergelijken bosbessen meer vitamine C (een van de vitamines die ook worden geclassificeerd als antioxidanten) en K, maar zwarte bonen hebben de rand als het gaat om B-vitaminen, evenals vitamine E, eiwit, voedingsvezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, fosfor, fosfor, en zink.

De voordelen van antioxidanten in zwarte bonen

Onder de soorten antioxidanten die in zwarte bonen worden gevonden, zijn anthocyanen, die onder de categorie flavonoïden vallen. Je kunt flavonoïden bedanken voor de levendige kleuren in bosbessen, zwarte bonen en andere plantaardige voedingsmiddelen.

Anthocyanen hebben een grote belofte aangetoond als vooral nuttig voor mensen met diabetes die hun glucosegehalte beter met voedsel willen beheren. In een 2022 -onderzoek in de grenzen in voeding kregen diabetische ratten een extract gemaakt van zwarte bonen. Binnen vijf weken na het consumeren van het anthocyanine-gepakte extract vertoonden de ratten genetische veranderingen die aangaven dat hun lichamen beter in staat waren om bescherming te bieden tegen diabetische symptomen en reacties.

Deze bevindingen weerspiegelen die uit een 2020-studie in Heliyon dat het anti-diabetische potentieel van polyfenolen, inclusief anthocyaninen (zowel flavonoïden als polyfenolen) onderzocht, in zwarte bonen en blauwe maïs. De studie concludeerde dat de polyfenolen in die voedingsmiddelen mogelijk de weg zouden kunnen effenen voor verbeterde insulineresistentie (lees dit om te weten of u risico loopt op insulineresistentie) en efficiënt glucosemetabolisme bij personen met diabetes.

Andere redenen om zwarte bonen aan uw dieet toe te voegen

De bevindingen van een proef in 2017 gepubliceerd in voedingsstoffen merkten op dat individuen die kikkererwten of zwarte bonen aten met hun rijst, een langzamere spijsvertering ervaren dan degenen die alleen rijst aten, wat leidde tot een stabielere glycemische niveau -stijging gedurende twee uur. De proef gaf niet aan dat antioxidanten de oorzaak waren van dit fenomeen, maar identificeerden zwarte bonen als een potentieel diabetisch-vriendelijk functioneel voedsel.

Hoe zit het met de bredere categorie flavonoïden? Het blijkt dat ze op andere manieren voordelig kunnen zijn. Dit is geweldig nieuws, gezien het feit dat verschillende flavonoïden, waaronder Myricetin en Quercetin, worden gevonden in zwarte bonen. Een beoordeling uit 2017 in moleculen bepaalde dat flavonoïden op basis van eerdere studies de groei van sommige kankers kunnen remmen en cardioprotectieve hulp kunnen bieden. Bijgevolg kan het regelmatig consumeren van zwarte bonen uw kans op de diagnose kanker of hartaandoeningen op latere leeftijd verlagen.

Eén voorbehoud: kookbonen verlaagt hun antioxiderende intensiteit, dus houd dat in gedachten bij het bereiden van zwarte bonen voor uw volgende maaltijd.