Eieren zijn een hoofdbestanddeel, een eiwitkrachtpatser en een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen die je in een pan kunt kraken. Gebrand, gekookt, gepocheerd of gebakken, eieren verschijnen in alles van zondagse brunch tot weeknacht diners. Hoewel eieren worden geladen met voedingsstoffen zoals eiwitten, B -vitamines en gezonde vetten, kan hoe je ze kookt een groot verschil maken in hoeveel van die goedheid je lichaam eigenlijk krijgt. (Lees wat er met je lichaam gebeurt als je elke dag eieren eet.)
Vooral één methode doet beter werk in het vergrendelen van die voedingsstoffen dan de rest, zegt Andrea Soares, geregistreerde diëtist bij Top Nutrition Coaching, in een interview met de gezondheid van de gezondheid. “Coddling is in feite voorzichtig met het koken van een ei in hete (maar niet kokend) water – wat als een warm bad voor je ei,” zei ze. “Omdat de hitte lager blijft dan bij andere kookmethoden (zoals frituren of hard koken), helpt het delicate voedingsstoffen te behouden, zoals bepaalde B -vitamines en antioxidanten.” Omdat deze kookmethode geen olie of boter vereist, snijdt Coddling terug op ongezonde vetten.
Waarom coddling een gezondere manier is om eieren te koken
Soares zegt dat coddling resulteert in een lichter, zachte ei omdat het het eiwit instelt terwijl het de dooier loopt. “Bovendien kan een loopneuze dooier zelfs helpen bij een betere absorptie van vet oplosbare vitamines (A, D, E en K), vooral wanneer ze worden gecombineerd met andere gezonde vetten in uw maaltijd,” zei ze. (Lees over andere gezonde manieren om eieren te eten, en sommige die je moet vermijden.)
Je bent niet de enige als je bang bent om licht niet gaar eieren te eten. Volgens Foodsafety.gov moeten eiergerechten worden gekookt tot 160 graden om mogelijke Salmonella -besmetting te voorkomen. “Telkens wanneer we te maken hebben met eieren met een zachte of loopneuze dooier – zoals in coddling – is er een kleine kans op Salmonella als het ei niet volledig gaar is,” zei ze.
Om uw risico op Salmonella -besmetting te verminderen, suggereert Soares het gebruik van gepasteuriseerde eieren, die net voldoende warmte gebruiken om eventuele bacteriën te doden. “Als je kookt voor iemand die zwanger is, ouder, heel jong of een verzwakt immuunsysteem heeft, is gepasteuriseerd de juiste keuze,” zei ze. Je moet ook je eieren vers kopen bij een gerenommeerde bron en ze in een koelkast houden. Wanneer u de coddling -methode gebruikt om uw eieren te koken, moeten de eiwitten niet schommelen of transparant zijn.
Hoe je geniet van gecodeerde eieren
Soares houdt van gecodeerde eieren vanwege hun veelzijdigheid. Een gecodeerd ei biedt een romige afwerking bovenop avocado -toast of een verse salade. “De dooier fungeert als een ingebouwde dressing,” zei ze. “Probeer rucola, cherrytomaatjes en een scheutje citroen.” Ze zal ook genieten van gecodeerde eieren met gebakken groen en knoflook. Fans van Brunch kunnen een coddled ei combineren met gerookte zalm voor meer eiwitten en sommige omega-3’s. Een andere gezonde optie is om een quinoa of farro graankom te maken met geroosterde groenten, een coddled ei en wat feta.
De klassieke methode voor het coddling van eieren vraagt om kleine ramekins om de eieren vast te houden. Zet de ramekins in een pot met voldoende heet water om ongeveer halverwege de zijkanten te bereiken, dek vervolgens de pot af en laat de stoom zachtjes de eieren koken totdat de blanken zijn ingesteld. Als je Ramekins niet bij de hand hebt, werken 4-ounce Mason-potten net zo goed. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de pot – ze zullen heet zijn.