Wil je vlees bezuinigen, maar je zorgen maken over het krijgen van voldoende eiwitten? Het is allemaal goed: er zijn tal van eiwitbronnen die niet op vlees gebaseerd zijn. In feite zit een van de gemakkelijker toegankelijke plantaardige voedingsmiddelen boordevol eiwitten en is het ook gunstig voor de gezondheid van uw hart.
Het is tofu, de superster van roerbakrecepten, veganistische ei-achtige klauteren en andere smakelijke gerechten. Toch is Tofu verre van gewoon een veelzijdig vegetarisch ingrediënt. Het onderscheidt ook een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft om te gedijen.
Nutritionaal heeft tofu een aantal wenkbrauwverhogende referenties. Als je slechts 100 gram tofu eet (die ongeveer 3,5 gram is), zul je ongeveer 8 gram eiwitten, 350 milligram calcium en slechts 7 gram natrium. Deze voedingsstoffen, samen met een paar andere, maken Tofu een goede vriend van je cardiovasculaire systeem.
Neem bijvoorbeeld eiwitten. Eiwitconsumptie is gekoppeld aan een verlaagd risico op hartaandoeningen in klinische omgevingen. Een studie uit 2022 in hypertensie onderzocht de effecten van regelmatig het eten van verschillende eiwitbronnen op de bloeddruk. De bevindingen van de studie toonden aan dat wanneer volwassenen een divers scala aan eiwitten aten, hun kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk afnam. Daarom kan het toevoegen van tofu met eiwitten aan uw wekelijkse menu een cardioprotectief resultaat hebben, zolang u zich ook richt op het eten van andere eiwitten.
Superfoodstatus van een veelzijdig ingrediënt
Calcium kan voordelig zijn als u probeert voedsel te gebruiken om uw hoge bloeddruk te verlagen of hypertensie volledig te voorkomen. Een beoordeling 2022 in de Cochrane -database van systematische beoordelingen onderzocht 18 bestaande klinische studies om te bepalen of calcium een effect op de bloeddruk zou kunnen hebben. Uit de beoordeling bleek dat het nemen van calcium mogelijk jongere volwassenen zou kunnen helpen verhoogde bloeddruk af te weren.
Natrium kan problematisch zijn in grote doses, dus het eten van voedingsmiddelen zonder veel natrium (zoals tofu) kan uw lichaam en uw cardiovasculaire systeem in evenwicht houden. Volgens een beoordeling van 2019 in voedingsstoffen kan een dieet met weinig natrium ook leiden tot een verlaging van de bloeddrukniveaus. En een dieet met een laag natrium voor de gemiddelde volwassene omvat het niet meer consumeren dan de maximale hoeveelheid zout die u op een dag zou moeten hebben, dat is ongeveer 1500 milligram.
Maar Tofu kan impact hebben op de gezondheid van het hart dan de som van zijn cardioprotectieve delen. In feite kan het intrinsieke eigenschappen bevatten die u helpen voorkomen dat u hypertensief wordt, simpelweg omdat tofu afkomstig is van soja. Net als andere sojaproducten is tofu rijk aan isoflavonen, die verbindingen zijn die het hormoon oestrogeen op een laag niveau nabootsen. Zoals opgemerkt in een beoordeling van 2021 in de biologie, kunnen isoflavonen werken om de bloeddruk te reguleren, zelfs als ze niet in een soja -voedsel zijn.
Voor het grootste deel gezond, maar voorzichtig zijn
Maar verdient Tofu echt de superfoodstatus vanwege zijn hartvriendelijke vaardigheden? Na het analyseren van meer dan 1.900 studies, blijkt uit auteurs van een beoordeling van 2023 in voedingsstoffen dat het eten van slechts 26,7 gram tofu elke dag de kans op een persoon om de diagnose te stellen met hart- en vaatziekten met 18%neer te halen. Evenzo concludeerde een beoordeling uit 2021 in complementaire therapieën in de geneeskunde dat er een positieve correlatie was tussen het consumeren van soja en het ervaren van een daling van zowel systolische als diastolische bloeddruk.
Met andere woorden, Tofu is behoorlijk gezond en heeft veel positieve aspecten aangetoond. Ondanks al zijn hoogtepunten is het echter niet het juiste plantaardige eiwit voor u als u een medicatie van monoamine-oxidaseremmer (MAOI) gebruikt, zoals Nardil of Marplan. Het tyramine in tofu kan reageren met de MAOI om ervoor te zorgen dat uw bloeddrukniveaus spijken. Met dat in gedachten, wil je misschien je liefde voor bonentjes beteugelen totdat je ervoor zorgt dat je huidige medicijnen goed samengaan met Tofu of met je zorgverlener praten.