Elke dag avocado -olie eten heeft een onverwacht effect op uw cholesterol

Jarenlang vertrouwden thuiskoks op boter, reuzel en andere dierenvetten om te voorkomen dat voedsel aan pannen blijft plakken. Maar naarmate de bezorgdheid over calorieën en hartgezondheid groeide, werden anti-aanbak kookgerei en kooksprays populaire alternatieven. Snel vooruit naar vandaag, en er is een hernieuwde waardering voor gezonde vetten van plantaardige oliën. Een opvallende is avocado-olie voor zijn uitzonderlijk hoge rookpunt, waardoor het een van de veiligste oliën is voor het koken met een hoge verwarming. Dat betekent dat je kunt schroeien, bakken of gebraden zonder je zorgen te maken over schadelijke vrije radicalen die sommige oliën afwijzen bij hoge temperaturen (hier zijn de kookoliën om te gebruiken en te vermijden).

Wat avocado -olie nog aantrekkelijker maakt, zijn de gezonde vetten, met bijna 10 gram enkelvoudig onverzadigde vetten en ongeveer 2 gram meervoudig onverzadigde vetten per eetlepel. Deze vetten spelen verschillende maar aanvullende rollen bij het ondersteunen van cardiovasculaire gezondheid. Letig doorverzadigde vetten kunnen helpen om “slechte” LDL -cholesterol te verlagen en de celgezondheid te ondersteunen door uw lichaam te helpen essentiële voedingsstoffen te absorberen. Volgens een artikel uit 2005 in het Journal of Nutrition helpen meervoudig onverzadigde vetten om cholesterol van uw bloed naar uw weefsels te verplaatsen, en ze stimuleren ook de activiteit van LDL -receptoren om LDL -cholesterol van uw bloed te verwijderen.

Avocado -olie kan cholesterol verminderen

Als avocado -toast je favoriet is, weet je misschien al dat de avocadefruit veel vet en weinig suiker bevat. Het kan echter moeilijk zijn om avocado’s in uw huis te houden omdat ze snel slecht kunnen worden. Avocado -olie geeft je enkele van die gezonde vetten zonder je te veel zorgen te maken over de vervaldatum ervan.

Een onderzoek uit 2014 in ziektemarkers onderzocht de effecten van avocado -olie op de cholesterolgehalte van laboratoriumdieren. Lab-dieren kregen een voedingsmiddel met een hoge suiker om metabole veranderingen te produceren, zoals hoog cholesterol, triglyceriden en bloedsuiker. Toen werden hun diëten aangevuld met avocado -olie of olijfolie. Avocado -olie werkte net zo goed als olijfolie bij het verlagen van LDL -cholesterol en triglyceriden zonder HDL (“goed”) cholesterol te verminderen.

Avocado is vastgesteld dat het goed werkt om cholesterol in menselijke studies te verminderen. Een systematische review uit 2023 in Cureus keek naar zeven experimenten die zich richtten op het toevoegen van avocado aan het dieet. Toen mensen avocado’s aan hun voeding toevoegden, waren hun totale cholesterol- en LDL-cholesterolgehalte lager in vergelijking met mensen na reguliere of vetarme diëten. Hoewel avocado het HDL-cholesterolgehalte niet verbeterde in vergelijking met reguliere diëten, waren hun HDL-niveaus hoger in vergelijking met mensen na een vetarm dieet. Het toevoegen van avocado’s had echter geen significant effect op triglyceriden, bloedsuiker of systolische bloeddruk. (Dit is wat er nog meer gebeurt als je meer avocado’s begint te eten.)

Avocado Oil ondersteunt ook de gezondheid van het hele lichaam

Afgezien van de vetzuren van avocadoolie, krijgt u ook tal van andere plantenverbindingen die uw gezondheid ten goede kunnen komen. Volgens een artikel uit 2024 in het Journal of Functional Foods bevat avocado -olie fytosterolen, die helpen het cholesterol te verlagen door te verminderen hoeveel uw lichaam absorbeert uit voedsel en hoeveel cholesterol uw lever produceert. Het levert ook krachtige antioxidanten zoals fenolische verbindingen, tocoferolen (een vorm van vitamine E) en carotenoïden. Deze voedingsstoffen helpen de bestrijding van oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen, waardoor uw bloedvaten mogelijk worden beschermd tegen schade gekoppeld aan hoge bloeddruk.

Avocado -olie kan op een paar manieren ook mensen met diabetes type 2 ondersteunen. Het kan helpen de afgifte van hormonen zoals GLP-1 te stimuleren, die verbeteren hoe het lichaam op insuline reageert en de bloedsuikerspiegel helpt verlagen. Omdat diabetes in de loop van de tijd grote organen kan schaden, kunnen de antioxidanten in avocado -olie helpen het hart, de lever en de nieren te beschermen tegen schade. De ontstekingsremmende effecten van Avocado Oil zijn een andere bonus omdat chronische ontsteking bij veel ziekten een rode draad is. Avocado-olie kan helpen de hersen- en zenuwcellen te beschermen tegen stress en schade, en bieden brede beschermende voordelen voor de gezondheid op lange termijn.