Elke dag bosbessen eten heeft een onverwacht effect op de manier waarop u ouder wordt

Het is algemeen bekend dat bosbessen worden beschouwd als een superfood. De vrucht zit boordevol vitale vitamines, voedingsstoffen en antioxidanten die de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunen, waardoor het een uitstekende aanvulling is op een goed afgerond dieet. Het voedingsprofiel is indrukwekkend, met een beker die een indrukwekkende 25% van de aanbevolen dagelijkse waarde van vitamine C levert.

Bovendien kunnen ze helpen schadelijke oxidatieve stress te verminderen en schade uit vrije radicalen te voorkomen. Diëtist Julia Zumpano, RD, LD, van de Clinic Cleveland, legt uit: “Antioxidanten creëren een barrière of een schild rond de cel om het te beschermen tegen beschadigd worden.” Het belangrijkste type antioxidant in bosbessen, anthocyanine, is verantwoordelijk voor zijn diepblauwe tint en veel van de belangrijkste gezondheidsvoordelen. Uit onderzoek gepubliceerd in voedingsstoffen blijkt dat anthocyaninen de bloeddruk kunnen reguleren, en er is aanzienlijk bewijs dat aangeeft dat ze het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen kunnen verminderen.

Nu kan er nog een reden zijn om de bescheiden bosbes toe te voegen aan uw boodschappenlijst: het kan een positief effect hebben op de gezondheid van de hersenen, volgens een studie uit 2022 gepubliceerd in voedingsstoffen. Het bleek dat deelnemers die in de loop van 12 weken dagelijks een halve kop bosbessen consumeerden, een aanzienlijke verbetering zagen in “geheugen-, leer- en langetermijngeheugen.” Dit alleen al kan reden genoeg zijn om je bosbesseninname te verhogen, of je nu geïnteresseerd bent in het ondersteunen van cognitie via natuurlijke middelen of je gewoon het oude “je bent wat je eet” gezegde.

Hoe bosbessen de gezondheid van de hersenen ondersteunen

“Er zijn epidemiologische gegevens die suggereren dat mensen die aardbeien of bosbessen consumeren regelmatig een langzamere snelheid van cognitieve achteruitgang hebben met veroudering,” die over dit onderwerp onderzoek leidde aan de Universiteit van Cincinnati, legt het Fisher Center for Alzheimer’s Research Foundation uit. Uit de informatie bleek dat de flavonoïden in bosbessen de vrije radicalen kunnen neutraliseren die verantwoordelijk zijn voor cellulaire schade. Niet aangevinkt, kan dat soort schade bijdragen aan leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang en het risico op neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer vergroten.

Wat flavonoïden bijzonder krachtig maakt, is hun vermogen om met succes de bloed-hersenbarrière over te steken en actief de cognitieve functie te ondersteunen. Eenmaal in de hersenen kunnen ze helpen de impact te verminderen die vrije radicalen hebben en ontstekingen verminderen. Beide zijn gekoppeld aan gemeenschappelijke hersengezondheidsproblemen zoals geheugenverlies en vertraagde verwerking. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat diëten die rijk zijn aan flavonoïden zijn gekoppeld aan verbeterd geheugen, leren en algehele hersenprestaties naarmate we ouder worden.

Het komt erop neer dat de verbindingen die bosbessen geven die hun rijke kleur geven, ook kunnen helpen je hersenen te verdedigen tegen schade en je geest scherp te houden. Het toevoegen van een handvol bosbessen aan uw dagelijkse routine kan een kleine maar zinvolle manier zijn om uw cognitieve gezondheid op de lange termijn te beschermen.

De vezelverbinding

Een enkele kop bosbessen bevat minimaal 4 gram vezels – en er is een krachtige verbinding tussen de darm en de hersenen. Volgens psycholoog Dr. Margot Green, PhD., Van Kaiser Permanente, “is het de ultieme mind-body-verbinding.” Ze legt uit dat de darm niet alleen dient als het spijsverteringscentrum van het lichaam, maar ook berichten aan de hersenen levert om de algehele functionaliteit te ondersteunen. Wanneer je darmen in goede staat zijn, ondersteunt het de nervus vagus, de primaire verbinding waarmee deze met je hersenen communiceert.

Het stimuleren van uw vezelinname is een krachtige manier om ervoor te zorgen dat uw darm soepel beweegt. Hoe sterker het is, hoe efficiënter zijn communicatie en hoe gezonder uw microbioom. Wanneer het microbioom in goede staat is, produceert het vitale postbiotica tijdens het digestieproces dat hersenontsteking minimaliseert. Het ondersteunt ook de serotonineproductie, die een betere slaap bevordert – een andere cruciale factor die de gezondheid van de hersenen gedurende het leven beschermt. Tegelijkertijd kan het eten van bosbessen ook ten goede komen aan uw huidgezondheid, omdat het hebben van een gezonde darm talloze huidaandoeningen onder controle kan houden, volgens een 2023 -papier in antioxidanten. (Hier zijn andere manieren om elke dag bosbessen te eten, komt ten goede aan uw gezondheid.)

Bosbessen zijn veelzijdig genoeg om in veel maaltijden op te nemen. Als onderdeel van een uitgebalanceerd ontbijt, kun je wat strooien bovenop ontbijtgranen of bosbessen toevoegen aan je havermout voor een megadosis vezels om je dag te starten. Ze vormen een geweldige toevoeging aan een verfrissende salade, en voegt enig contrast met de hartige smaken toe. Je kunt ze ook toevoegen aan fruitsalades, verfrissende bosbessenmoothies maken, bakken in gezonde desserts en glazuren maken voor vleesgerechten.