Jicht is een meer gebruikelijke aandoening dan je zou kunnen veronderstellen. Volgens een analyse van 2024 in het Lancet worstelen meer dan 58 miljoen personen met dit type artritis die voortkomt uit een opbouw van urinezuur in het lichaam. Bekend om het veroorzaken van plotselinge en pijnlijke gewrichtsontsteking, kan jicht het comfort en de geneugten van het dagelijks leven verstoren.
Als u geen jicht hebt, kunt u een paar maatregelen nemen om uw risico om in de toekomst te worden gediagnosticeerd te verminderen, inclusief het op een gezond gewicht blijven, gemeenschappelijke medicijnen vermijden die worden geassocieerd met jicht en het eten van voedingsmiddelen met weinig purine. Dat komt omdat hoe hoger uw purineconsumptie, hoe groter uw risico op hyperurikemie, wat een voorloper kan zijn om te jicht. Dit betekent dat je misschien weg wilt blijven van purine-rijk voedsel zoals orgelvlees, alcoholische en met suiker beladen dranken en rood vlees. Maar u kunt andere voedingsmiddelen in uw gezonde levensstijlopstelling houden, inclusief eieren.
Houd purine tot een minimum voor bescherming tegen jicht
Als het gaat om voedsel met een laag purijn, zijn eieren praktisch perfect. Een artikel uit 2014 uit een J-stadium biologisch en farmaceutisch bulletin laat zien dat het gemiddelde kippenei geen detecteerbare purines bevat. Evenzo klokken de eieren van Quail ook op nul purines. (Lees over de voedingsvoordelen van de eieren van kwartels die hen het waard zijn om te kopen.) Het consumeren van 100 gram varkenslever zou daarentegen betekenen dat hij maar liefst 284,8 milligram purine inneemt.
Hoewel eieren slechts één type voedsel met een laag purine zijn en je risico op jicht niet volledig kunnen wegvagen, kunnen ze een rol spelen bij het helpen van jicht-gerelateerde pijn. Een beoordeling uit 2023 in voedingsstoffen keek naar de effecten van verschillende voedingsmiddelen op hyperurikemie en ontdekte dat eieren beschermende rollen speelden tegen de ontwikkeling van grote hoeveelheden urinezuur. Eieren werden zelfs genoemd als een van de beste voedingsmiddelen om op elk moment van de dag te eten om jicht onder controle te houden.
Geef je darmen een jicht-bustend voedsel
Als je al jicht hebt, kan het dagelijks eten van eieren een herhaling voorkomen. Jichtflare kan worden gerelateerd aan een dieetverandering, zoals het eten van beperkte calorieën om snel af te vallen. Bijgevolg kan het vasthouden van een consistent maaltijdplan dat lage purine eieren omvat, sommige van de triggers verlichten die kunnen leiden tot jichtontsteking.
Wees voorzichtig, want veel voedingsmiddelen die meestal worden geconsumeerd met eieren kunnen hoger zijn in purines. Deze omvatten ham en andere varkensvleesproducten, die vaak naast eieren worden geserveerd of in omeletten worden gemengd. (Als je van koffie met eieren houdt, maak je geen zorgen-het is ook low-purine.)
Het eten van eieren zal niet alleen uw jichtpunten aanpakken; Het kan ook je darmen voeden. Uit een onderzoek uit 2021 in de voedselwetenschap en voeding bleek dat de studie -deelnemers na het eten van twee gekookte eieren hun darmmicrobiota hadden verbeterd. Het is ook vermeldenswaard dat uw darmgezondheid uw kansen op het ervaren van jicht kan beïnvloeden. Volgens een artikel uit 2022 in Frontiers in Cellular and Infection Microbiology kan een gezonder darmmicrobioom de sleutel zijn om jicht te voorkomen en te behandelen.