Kool staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste mensenlijst met favoriete voedingsmiddelen, maar misschien merkt je dat het aan sommige van je go-to-afwas wordt toegevoegd. Kool biedt de basis van recepten van Coleslaw die een aanvulling vormen op pittige barbecuesandwiches. Kool vult uw eierbroodjes en voegt wat tang toe aan uw vistaco’s. En laten we niet vergeten dat gefermenteerde kool – zuurkool – die zo goed gaat met sommige van je zware vlees zoals worst.
Misschien wilt u zich wat vaker naar de kool wenden, zegt Live It Up geregistreerde diëtist Lena Bakovic. “Kool bevat antioxidanten, omdat het een kruisbloemige groente is”, zei ze in een interview met de digest van Health. “Antioxidanten werken aan het opruimen van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress in ons lichaam, waarvan we weten dat het verband houdt met het risico op kanker.”
Zelfs als je niet van kruisbloemige groenten zoals kool houdt, kan het eten van slechts één portie per week voldoende zijn om je risico op sommige kankers te verminderen, volgens een artikel uit 2012 in Annals of Oncology. In het bijzonder kan het uw risico op kankers van de mondholte, slokdarm, colorectum, borst en nier aanzienlijk verminderen.
Ga er echter niet vanuit dat u kanker kunt voorkomen door elke dag kool te eten. “Op zichzelf, als een enkel voedsel, zou ik me niet op mijn gemak voelen om deze verklaring af te leggen dat kool alleen het risico op kanker vermindert,” zei Bakovic. Toch is het nuttig om te begrijpen hoe kool en andere kruisbloemige groenten werken om kanker te bestrijden.
Hoe kruisbloemige groenten kanker bestrijden
Wanneer u kruisbloemige groenten eet, zoals kool, broccoli en spruitjes, breekt uw lichaam natuurlijke verbindingen in hen af in krachtige kankerbestrijdende stoffen, waaronder indoles en isothiocyanaten. Van deze stoffen is aangetoond dat ze op verschillende manieren kanker helpen voorkomen, volgens een artikel uit 2015 in de huidige farmacologierapporten.
Eén type isothiocyanaat, PEITC genoemd, kan helpen longcellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door rook. Het doet dit door kleine genregulatoren te controleren die betrokken zijn bij hoe kanker begint en groeit. Een ander bekend isothiocyanaat, sulforafaan, activeert enzymen in het lichaam die tumoren kunnen verkleinen en kunnen voorkomen dat kankercellen groeien. Sulforafaan blokkeert ook bepaalde enzymen die bepalen of kankergerelateerde genen worden ingeschakeld of uitgeschakeld.
Indol, zoals indol-3-carbinol (I3C), spelen een andere maar belangrijke rol. I3C helpt het lichaam van het lichaam oestrogeen op een gezondere manier te verwerken, wat vooral belangrijk is bij hormoongerelateerde kankers zoals borstkanker. Het fungeert ook als een natuurlijke antioxidant, die cellen beschermt tegen schade en helpt om tumoren in zowel de borst als de prostaat te voorkomen.
Enkele smakelijke en gezonde manieren om kool te eten
Afgezien van die kankerbestrijdende fytochemicaliën, bevat kool kool weinig calorieën, met slechts 22 calorieën per kopje. Je krijgt ook een gezonde dosis vitamine C en foliumzuur. “Kool is een hoog vezelvoedsel, dat in deze rol de spijsverteringsgezondheid en het risico op colorectale kanker kan verbeteren als het anders ook wordt gecombineerd met een voedingspatroon dat rijk is aan hele voedingsmiddelen, fruit en groenten, volle granen en magere eiwitbronnen naast regelmatige lichamelijke activiteit,” zei Bakovic.
Onder enkele van de vele manieren om kool te eten, zei Bakovic dat koolsoep een van haar favorieten is. “Ik maak de mijne met groentebouillon en gooi alle andere groenten in die ik in huis heb,” zei ze. “Koolsoep kan op zoveel verschillende manieren worden gemaakt en om aan persoonlijke smaken te voldoen.” Ze beveelt ook aan om kool in roerstijlen en salades of sauteren kool voor een bijgerecht. Kool maken kan hartaandoeningen voorkomen en ontstekingen verminderen.
Je kunt ook proberen kool te gisten voor een zuurkool- of kimchi -gerecht. “De gefermenteerde vorm van kool biedt ook voordelen voor de darmgezondheid, in die zin dat het nuttige bacteriën bevat, ook wel bekend als probiotica,” zei ze.