Hoewel hartaandoeningen de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten blijven, loopt kanker niet ver achter. En van de meest gediagnosticeerde kankers staat colorectale kanker (de overkoepelende term voor dikke darm- en rectale kankers) op de vierde plaats, waardoor het een van de 10 belangrijkste doodsoorzaken in Amerika is.
Volgens 2025 statistieken van het National Cancer Institute worden jaarlijks meer dan 150.000 nieuwe gevallen van colorectale kanker gediagnosticeerd en sterven meer dan 50.000 personen aan de ziekte. U kunt echter enkele gezonde strategieën aannemen om uw risico op het gebied van colorectale kanker te beïnvloeden, inclusief het toevoegen van meer magnesium aan uw dieet.
Uw lichaam vertrouwt op magnesium om uw zenuwstelsel, botten, vasculaire systeem, spiersysteem en andere functies te ondersteunen. Een meta-analyse uit 2012 van het American Journal of Clinical Nutrition onderzocht de mogelijke invloed die magnesium zou kunnen hebben op de ontwikkeling van colorectale tumor. Na het onderzoeken van de bevindingen uit verschillende onderzoeken, ontdekten de auteurs dat het verhogen van de dagelijkse magnesiumdoseringen met 100 milligram het risico op colorectale kanker met 12%verlaagde.
Het stoppen van de groei van kankercellen
Soortgelijke bevindingen kwamen uit een studie uit 2005 die de effecten van magnesiuminname op de waarschijnlijkheid van vrouwen op het ontwikkelen van colorectale kanker onderzocht. De studie, die werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA), merkte op dat toen het magnesiumconsumptie toeneemde, het risico van colorectale kanker voor vrouwen tussen de 40 en 75 jaar daalde.
Waarom zou magnesium dit soort uitkomst produceren? Een artikel uit 2022 in het onderzoek van biologisch spoorelement suggereert dat magnesium de groei van kankercellen kan remmen. Het artikel vermeldde dat een uitgesproken hoeveelheid tumorceldood plaatsvond bij dieren die magnesium kregen. In laboratoriumexperimenten vertoonden kankercellen die werden geïncubeerd in een magnesiumoplossing vergelijkbare reacties.
Hoewel geen van deze klinische observaties het bewijs is dat magnesium absoluut de mogelijkheid heeft om de colorectale kanker van een individu te verminderen, lijken ze bemoedigend. Daarom, als u actief probeert voedsel te eten dat u kan helpen kanker te voorkomen of supplementen te nemen die hetzelfde kunnen doen, kan het proberen van magnesiumrijke opties logisch te zijn.
Gemakkelijke praktijken om de magnesiuminname te vergroten
Je hoeft niet ver te zoeken om voedsel te vinden dat nogal wat magnesium bevat. Bonen, lagere melkproducten, noten en bladgroenten bovenaan de lijst. Zaden doen dat ook: een ons chiazaad biedt meer dan 100 milligram magnesium. Aangezien de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium 310 tot 320 milligram is voor vrouwen en 400 tot 420 milligram voor mannen, kunt u snel uw doel bereiken door enkele magnesiumpakte items in uw maaltijden en snacks op te nemen.
U kunt ook een magnesiumsupplement nemen, maar het is verstandig om eerst met uw zorgverlener te praten. Magnesium kan interageren met sommige medicijnen, waaronder sommige protonpompremmers (PPI’s) en antibiotica. Bovendien kan het innemen van te veel magnesium (hoewel een ongewone gebeurtenis) je je maag ziek voelen, je evenwicht verpesten en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Bijgevolg kan het praktisch zijn om bij een conservatief regime te blijven op basis van advies van een medische professional. Op die manier kunt u proberen uw risico op het gebied van colorectale kanker te verminderen zonder onbedoelde gezondheidsproblemen te veroorzaken.