Na een luid concert of een intens sportevenement, merk je misschien dat je keel krassend of pijnlijk aanvoelt van al het geschreeuw en gejuich. Maar soms is een zere keel niet alleen van overmatig gebruik. Het kan ook een symptoom zijn van een onderliggende infectie. Virale infecties, zoals verkoudheid of griep, zijn frequente daders van een keelpijn. Strep keel wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie die ook het slikken van pijnlijk en spreken moeilijk kan maken.
De juiste remedie hangt af van de oorzaak van uw ongemak. Hoewel vrij verkrijgbare koude geneeskunde of antibiotica in sommige gevallen nodig kan zijn, is een truc om te proberen voor een keelpijn granaatappelsap. Hoewel het geen bacteriële of virale infectie zal genezen of de spanning ongedaan maakt om te schreeuwen, zit granaatappelsap vol antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het kalmeren van irritatie in uw keel. Gehydrateerd blijven door granaatappelsap kan ook het natuurlijke genezingsproces van uw lichaam ondersteunen, waardoor u comfortabeler herstelt.
Zelfs als je geen keelpijn hebt, wil je misschien beginnen met het drinken van granaatappelsap om kanker af te weren. Volgens een artikel uit 2022 in Frontiers in Oncology heeft granaatappelsap voedingsstoffen genaamd anthocyanidines die de groei van prostaat-, borst- en pancreaskankercellen vertragen en hun dood veroorzaken.
De effecten van granaatappel op kanker
Granaatappelsap is gemaakt van zijn felrode zaden, die meer antioxidanten hebben dan rode wijn en groene thee, volgens een artikel in 2017 in Moleculen. De zaden, schors, bladeren en wortels van de granaatappelstruik hebben een aanzienlijke medicinale waarde bij de behandeling van diarree, zweren en diabetes. Granaatappelfruitextract, sap en zaadolie kunnen beschermen tegen de effecten van zonneschade en mogelijk huidkanker.
Vrouwen willen misschien meer granaatappels gaan eten omdat specifieke verbindingen de oestrogeenproductie kunnen blokkeren en de hormoongerelateerde routes kunnen verstoren die kunnen leiden tot borstkanker. Granaatappelextract kan eiwitten blokkeren waarmee prostaatkankercellen kunnen overleven en tegelijkertijd de niveaus van prostaatspecifiek antigeen (PSA) verlagen. Granaatappextract kan ook de groei van longkanker vertragen en de polyfenolen in granaatappels kunnen het risico op darmkanker verlagen. Een studie uit 2020 in voeding en kanker wees uit dat granaatappelfruitextract de vorming van bloedvat kan blokkeren waardoor pancreas- en darmkankercellen kunnen overleven. Dit snijdt de bloedtoevoer naar de tumor af.
Granaatappelsap kan veelbelovend zijn als een preventieve maatregel tegen blaaskanker. Een studie uit 2020 bij Heliyon heeft laboratoriumratten blootgesteld aan een chemische stof waarvan bekend is dat het blaaskanker veroorzaakt. De ratten die granaatappelsap kregen, vertoonden een significante vermindering van ontstekingen, oxidatieve stress en kankergerelateerde markers. Slechts 25% van de ratten in de granaatappelsapgroep vertoonde vroege tekenen van kanker, maar geen enkele ontwikkelde volledige blaaskanker na 12 weken.
Andere gezondheidsvoordelen van granaatappel
Een glas granaatappelsap kan een zere keel kalmeren of je lichaam helpen kanker af te weren, maar er zijn andere redenen om van granaatappelsap te genieten. Wanneer je die felrode zaden in sap drukt, reizen de zaden dwars door je spijsverteringssysteem totdat ze je darm bereiken. Van daaruit voeden je darmbacteriën zich met de zaden en produceren ze urolithines. Deze urolithines verbeteren je gezondheid op veel manieren, vanwege hun ontstekingsremmende, anti-aging en pro-heart gezondheidspotentieel.
De goede darmbacteriën gedijen op granaatappel, terwijl de schadelijke bacteriën voorkomen dat ze uit de hand lopen. Op deze manier kan granaatappel de gezondheid van uw darmen verbeteren en uw immuunsysteem ondersteunen. De sterke antioxidanten in granaatappel kunnen ook oxidatieve stress en ontsteking in uw hersenen verminderen om uw geheugen te behouden. Volgens een beoordeling van 2023 in Food Bioscience kunnen de plantaardige voedingsstoffen in granaatappel ook uw cardiovasculaire gezondheid verbeteren en uw risico op obesitas, type 2 diabetes, leverziekte en neurodegeneratieve ziekten verlagen.