Omdat hartaandoeningen de belangrijkste moordenaar van mensen wereldwijd blijven, benadrukken steeds meer studies het belang van het eten van meer hele fruit en fruit om uw risico op de ziekte te verminderen. Het eten van meer fruit daalt uw risico op hartaandoeningen met 9%, volgens een beoordeling uit 2020 in het Journal of the American Heart Association.
Hoewel fruit veel antioxidanten heeft om de gezondheid van je hart te verbeteren, vinden sommige fruit hun genezende kracht in de bladeren. Zowel de bladeren als de vruchten van de Ginkgo -biloba -boom worden al duizenden jaren in de Chinese geneeskunde gebruikt, maar de gezondheidsvoordelen werden tot ongeveer 40 jaar geleden pas in het Westen erkend. Volgens een beoordeling van 2022 in planten kunnen de biflavonoïden in Ginkgo -biloba de kracht hebben om uw risico op hartaandoeningen te verminderen door verstopte slagaders te voorkomen, bloedvaten te ontspannen en de bloedsomloop te verbeteren. Biflavonoïden zijn paren van gekoppelde flavonoïden die samenwerken.
Sommige van dezelfde biflavonoïden die je hart beschermen, kunnen ook je hersenen beschermen. In het bijzonder is gebleken dat aentoflavone, ginkgetin en isoginkgetin de hersenen bewaken tegen oxidatieve stress en de opbouw van amyloïde bèta-eiwit geassocieerd met de ziekte van Alzheimer.
Ginkgo biloba kan het hart en de hersenen beschermen
Je hartgezondheid is nauw verbonden met de gezondheid van je hersenen, vooral naarmate je ouder wordt. Een artikel uit 2024 in een beroerte schetste hoe hartfalen, coronaire hartziekten en atriumfibrillatie kunnen leiden tot latere cognitieve stoornissen. Factoren zoals ontsteking, verminderde bloedstroom naar de hersenen en de opbouw van vetten in de wanden van bloedvaten kunnen leiden tot neurodegeneratie.
(Lees over de 14 tekenen die je hersenen sneller verouderen dan jij.)
Ginkgo Biloba Leaf -extract kan helpen bij een deel van die ontsteking. Een beoordeling uit 2022 in onderzoek naar fytotherapie bracht de resultaten van 17 klinische onderzoeken op het extract bundelde. Ginkgo biloba verlaagt niet alleen de ontsteking, maar vermindert ook C-reactief eiwit (CRP), interleukine-6 (IL-6) en tumornecrosefactor-a (TNF-α). Deze inflammatoire markers zijn nauw verbonden met aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en artritis.
Uit een beoordeling van 2022 in cellen bleek dat Ginkgo Biloba -extract het geheugen verbeterde in 17 dierstudies en 20 menselijke studies. Veel van deze onderzoeken hadden echter kleine steekproefgroottes en zwakke onderzoeksprotocollen. Het medicijn donepezil wordt vaak voorgeschreven voor mensen met dementie om het geheugen en de cognitie te verbeteren. Ginkgo Biloba kan donepezil effectiever maken, volgens een systematische review 2023 in grenzen in verouderende neurowetenschappen. Tijdens 18 klinische proeven, het combineren van Ginkgo Biloba met Donepezil verbeterde cognitieve functie en dagelijkse levende vaardigheden beter dan Donepezil alleen.
Potentiële bijwerkingen van het nemen van ginkgo biloba
Omdat Ginkgo Biloba een supplement is en geen medicijn, wordt het niet gereguleerd door de Food and Drug Administration voor veiligheid of potentie. Het zal ook niet worden weergegeven op uw medicijnlijst wanneer u naar de dokter gaat. Hoewel het National Center for Integrative and Complementary Health Ginkgo Biloba beschouwt als veilig met mate, moet u uw arts nog steeds laten weten of u het supplement gebruikt, vooral als u dementie, hoge bloeddruk, diabetes of bloedingproblemen hebt. Medicijnen om bloedstolling, hoge bloeddruk en pijn te behandelen, kunnen interageren met Ginkgo -biloba. Het nemen van trazodon en Ginkgo -biloba kan bijwerkingen zoals slaperigheid of verlies van spiercoördinatie verhogen, vooral bij oudere volwassenen (per drugs.com). Ginkgo biloba kan bijwerkingen hebben zoals hoofdpijn, constipatie, hartkloppingen of duizeligheid.
Een ding om op te merken is dat hoewel de Ginkgo -biloba een eetbaar fruit produceert, je het niet alleen als een topping aan je yoghurt kunt toevoegen. Het fruit ter grootte van een kers kan ruiken naar braaksel of Camembert-kaas (per tuinieren weten hoe). Sommigen eten de noot in het fruit (wat eigenlijk een zaad is), maar de noot kan in grote hoeveelheden giftig zijn. Door bij het zaad te gaan kan lastig zijn omdat de buitenste coating jeukende blaarvorming op je huid kan veroorzaken.