Als je zin hebt in een heerlijk koolhydraatarm fruit dat op een hete zomerdag een hele lading van verfrissen is, hoef je niet verder te kijken dan perziken. Rijk aan antioxidanten en essentiële mineralen en voedingsstoffen, heeft een middelgrote perzik slechts 58 calorieën en 14 gram koolhydraten. Peaches bevatten ook veel vezels (waardoor ze fantastisch zijn voor de gezondheid van de darm) en vitamine C, en bevatten hart-gezonde eigenschappen, inclusief het vermogen om het cholesterol te verlagen.
Als dat niet genoeg was, hebben perziken wat nodig is om ook kanker te voorkomen. Zowel het vlees als de huid van perziken bevatten twee zeer belangrijke antioxidanten: carotenoïden en cafeïnezuur. Volgens een onderzoek uit 2011 gepubliceerd in moleculaire en cellulaire biochemie heeft cafeïnezuur een antikankereffect wanneer het wordt geconsumeerd. Het is ook vermeldenswaard dat olijfolie, koffie en andere groenten en fruit cafeïnezuur bevatten. Een studie uit 1995 gepubliceerd in het Journal of Cellular Biochemistry was in staat om te bepalen dat ook carotenoïden beschermende eigenschappen hebben tegen kanker.
Hoewel perziken een rol kunnen spelen bij kankerpreventie, betekent dat niet alle soorten kanker. In plaats daarvan is de moleculaire samenstelling van een perzik alleen gunstig als het gaat om bepaalde kankers, waarvan er één toevallig borstkanker is.
Hoe perziken helpen borstkanker te voorkomen
Volgens de American Cancer Society zal 13% van de vrouwen op een bepaald moment in hun leven borstkanker ontwikkelen, waardoor het de meest voorkomende kanker voor vrouwen in de VS is, met uitzondering van huidkanker. Er wordt verwacht dat in 2025 meer dan 300.000 vrouwen de diagnose borstkanker zullen krijgen en alleen al in de VS ongeveer 42.000 zal sterven aan de ziekte. Op wereldwijde schaal, in 2022, was borstkanker de reden voor 670.000 doden, en het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in 157 landen, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit zijn cijfers en percentages waaraan we allemaal serieuze aandacht moeten schenken.
Een onderzoek uit 2013 bij onderzoek en behandeling van borstkanker wees uit dat postmenopauzale vrouwen die ten minste twee of meer perziken per dag consumeerden hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 41%kunnen verlagen. Nectarines lijken ook hetzelfde effect te hebben. Een andere studie wees uit dat kankervestige voordelen niet alleen werden gevonden in de perzikhuid en vlees, maar ook in de zaden. Volgens een studie uit 2003 in het biologische en farmaceutische bulletin hebben goedaardige tumoren een betere kans om op die manier te blijven vanwege de verbindingen die worden gevonden in perzikzaden.
Ten slotte bevatten perziken polyfenolen, die, op basis van wat voor soort borstkanker iemand heeft, kan helpen de groei van kankercellen te minimaliseren en hun vermogen om zich over het lichaam te verspreiden. Uit een onderzoek uit 2014 in de voedselchemie bleek dat als het gaat om borstkanker, polyfenolen de kankercellen kunnen verwijderen zonder de gezonde cellen te schaden.
Hoe u meer perziken in uw dieet kunt opnemen
Hoewel de eenvoudigste manier om meer perziken te consumeren, is om een verse perzik te reiken en het gewoon te eten, misschien merkt je dat je kunt experimenteren met andere manieren om van perziken te genieten. Wat zo geweldig is aan perziken, is dat ze niet altijd vers hoeven te zijn om alle verbazingwekkende gezondheidsvoordelen te plukken. Uit een studie uit 2013 gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture bleek zelfs dat zelfs perziken in blik hebben van hetzelfde voedingsgehalte als verse perziken – wat geweldig nieuws is voor de wintermaanden wanneer verse perziken niet altijd beschikbaar zijn.
Perziken kunnen worden gesneden en gegeten in ontbijtgranen, yoghurt, zelfgemaakte granola of salades. Als je iets wilt dat meer in de trant van een dessert is, dan zullen perzikschoenmaker, gekarameliseerde gebakken perziken of perzik taart de plek raken. Peach salsa, perzikjam of ingelegde perziken zijn een geweldige manier om altijd een perzik specerij of snack te hebben die gemakkelijk toegankelijk is als je geen tijd hebt om te koken. Als je een zomertuinfeest organiseert en ervoor wilt zorgen dat je geliefden ook de gezondheidsvoordelen van perziken binnenkomen, dan zijn perzik margaritas, perzik limonade of bourbon perzik -smash niet alleen heerlijke drankjes om te serveren, maar ook perfect voor de zomer. Omdat perziken een extreem veelzijdige fruit zijn, als je creatief genoeg bent, kun je ze in feite ergens in opnemen.