Het gebruik van een loofah voelt verrassend verfrissend aan. Het schrobt de dode huid weg, waardoor je zacht en glad blijft, en het helpt zelfs om de circulatie onder de huid te stimuleren. Als je je ooit hebt afgevraagd waar loofah sponzen vandaan komen, zijn ze niet uit de oceaan als zeeponzen. Ze komen eigenlijk van een soort kalebas dat is uitgedroogd en uitgehold voordat ze zijn weg naar je douche banen.
Geef je loofah een goede vleugje. De geur van je lichaamswas kan blijven hangen, maar als het ook een beschimmelde geur heeft, is het tijd om het weg te gooien. Dit kan in slechts twee tot drie weken gebeuren. Waarom? Die loofah doet het goed om de oude huid op te ruimen, maar niet al die huid spoelt door de afvoer. Die kleine gaten in je loofah kunnen je dode huidcellen vangen. Zelfs als je je loofa hangt om te drogen na elke douche, maakt het vocht van je badkamer je loofa een vruchtbare plek voor gevaarlijke bacteriën om te groeien, wat allergieën of infecties kan veroorzaken. (Dit is wat er kan gebeuren als je je loofa nooit verandert.)
Wat kan groeien in uw loofah
Misschien wilt u uw loofa weggooien als u wist wat zich diep in die spleten verstopt. Uit een oudere studie in het Journal of Clinical Microbiology bleek dat gebruikte loofahs schadelijke bacteriën kunnen herbergen die zich voeden met uw huidcellen, zoals Pseudomonas Aeruginosa. Deze bacteriën zijn gebruikelijk in badkamers en kunnen infecties veroorzaken in uw urinewegen, huid en oren. Erger nog, P. aeruginosa staat bekend om het evolueren van resistentie tegen antibiotica, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn.
Je zou denken dat je loofah uitdrogen zou van de bacteriën afkomen, maar niet helemaal. Onderzoekers ontdekten dat terwijl de bacterieniveaus na twee weken daalden na het drogen, ze meteen terug stuiterden zodra de loofa weer nat werd. En het zijn niet alleen gebruikte loofahs waar je je zorgen over moet maken – nieuwe zijn ook niet bepaald steriel. Zelfs vers uit het pakket, kunnen ze sporen van bacteriën bevatten uit de omgeving en je huid. Toen onderzoekers 24 uur nieuwe loofahs in steriel water doorweekten, begonnen voorheen niet -detecteerbare bacteriën te gedijen.
Hoe u uw loofa schoon kunt houden
Als je gewoon je loofa niet kunt opgeven, maar de bacteriën wilt vermijden, is er enige hoop. Uit de studie bleek ook dat als je je loofah in een 10% bleekoplossing weken, je die kleine bugs zait. Je moet je loofa minstens één keer per week schoonmaken. Zorg na elke douche, zorg ervoor dat je het volledig spoelt en hang het op een koele plek om te drogen. Dat betekent het uit uw badkamer halen.
U wilt niet elke dag een loofah gebruiken, vooral als u uw lichaamsdelen scheert. Die kleine sneden van scheren kunnen het voor alle bacteriën op uw loofa gemakkelijker maken om uw lichaam te infecteren. Bacteriën zoals E. coli kunnen ook uw lichaam binnenkomen via uw genitale gebied, dus vermijd het gebruik van een loofah om deze gebieden schoon te maken. Ook moet u uw loofa nooit delen met andere leden van uw huishouden.
Wat Loofah -vervangers betreft, zijn nylon poufs niet de beste keuze. Deze kleurrijke LOOFAH -alternatieven kunnen ook dezelfde bacteriën vasthouden. Antimicrobiële badsponzen moeten nog steeds vaak worden gereinigd en vervangen. Zeeponzen hebben natuurlijke antibacteriële enzymen, maar moeten ook worden verwisseld. Vergeet niet dat schimmel ook kan groeien op deze badsponzen, het activeren van hoofdpijn en andere allergiesymptomen.
Je veiligste gok is om een normaal washandje te gebruiken om bacteriën en andere vervelende dingen te voorkomen. Washandel kan na elk gebruik in de wasmachine worden gegooid en gaan veel langer mee dan loofahs.