Meer dan 1 op de 10 mensen in de VS hebben diabetes, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Diabetes is meer dan een hoge bloedsuikerspiegel. Wanneer ze onbeheerd blijven, kan diabetes bloedvaten beschadigen en de bloedstroom verminderen, waardoor het risico op ernstige complicaties zoals hartaanvallen, beroertes en zelfs geheugenverlies toeneemt. Diabetes kan ook leiden tot zenuwbeschadiging, wat de spijsvertering kan vertragen, gehoorproblemen kan veroorzaken of gevoelloosheid kan resulteren, vooral in de voeten.
Uw dieet speelt een grote rol in uw risico op diabetes type 2, en het gaat niet alleen om het snijden van suiker. Als u van rood vlees houdt, verhoogt u mogelijk uw risico op diabetes type 2. Uit een onderzoek uit 2023 in het American Journal of Clinical Nutrition bleek dat mensen die het meest rode vlees aten een 62% hoger risico hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2 in vergelijking met degenen die het minst aten. Dat omvat zowel verwerkt vlees zoals spek als hotdogs en onbewerkte sneden zoals biefstuk of varkenskarbonades. Het goede nieuws? Het ruilen van slechts één portie rood vlees per dag met noten of peulvruchten verlaagde het risico met maximaal 30%.
Hoe rood vlees het risico op diabetes type 2 kan beïnvloeden
Hoewel de studie niet kon bewijzen dat rood vlees diabetes type 2 veroorzaakt, wees het op een paar redenen waarom rood en verwerkt vlees uw risico zou kunnen verhogen. De meeste rood en verwerkt vlees bevatten veel verzadigd vet, waardoor uw lichaam minder gevoelig is voor insuline. Dat betekent dat het moeilijker wordt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Rood vlees is ook lager in meervoudig onverzadigd vet, met name linolzuur, wat misschien kan helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren. Voedingsmiddelen zoals noten en zaden zijn veel betere bronnen van linolzuur in vergelijking met rood vlees.
IJzer uit dierenbronnen (heemijzer genoemd) is gemakkelijker voor uw lichaam om te absorberen dan ijzer uit planten. Maar te veel heemijzer kan leiden tot oxidatieve stress, die cellen kunnen beschadigen en interfereren met hoe uw lichaam insuline gebruikt. Mensen die veel rood vlees eten, hebben vaak hogere niveaus van ijzer in hun bloed, en dat is gekoppeld aan een groter risico op diabetes type 2. (Trouwens, hier is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met het eten van rood vlees.).
Bewerkt vlees voegt nog meer zorgen toe. Ze bevatten vaak nitraten, die bloedvaten kunnen schaden en insuline minder effectief kunnen laten werken.
Laten we ook tryptofaan, een aminozuur dat wordt aangetroffen in rood vlees en andere dierlijke eiwitten niet vergeten. Hoewel het vaak bekend staat om je slaperig te maken, merkte de studie op dat tryptofaan en zijn bijproducten kunnen worden gebonden aan een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes.
Hoe veranderingen in uw dieet uw diabetes voor type 2 kunnen verminderen
U hoeft niet noodzakelijkerwijs uw favoriete biefstuk op te geven als u risico loopt op diabetes type 2, maar kleine voedingswijzigingen zullen uw gezondheid verbeteren en uw risico op diabetes verminderen. Het toevoegen van meer vezelsrijk voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen zal de spijsvertering vertragen en uw bloedsuiker matigen. Het ruilen van hart-gezonde vissen, zoals zalm of tonijn, voor rood vlees, twee keer per week, zal omega-3’s bieden om hartaandoeningen te voorkomen. Omdat rood vlees veel verzadigd vet bevat, overweeg gezonde vetten van noten, avocado’s en olijfolie om uw cholesterolgehalte in de gaten te houden.
De American Diabetes Association stelt voor om een half 9-inch bord te vullen met niet-zetmeelachtige groenten zoals broccoli, pompoen of wortelen. Een vierde van je bord kan worden gevuld met zetmeelrijke groenten (denk aan aardappelen of pompoen), bonen, volle granen of fruit. Het laatste kwart van je bord kan een magere eiwitbron zijn. Als u de voorkeur geeft aan rood vlees, kiest u slankere sneden zoals entrecote, flank of ossenhaas.
Houd er rekening mee dat het vervangen van bonen of linzen voor rood vlees een paar keer per week uw bloedsuikerspiegel kan helpen. Een studie uit 2014 in het European Journal of Clinical Nutrition liet mensen met diabetes type 2 drie keer per week twee porties rood vlees voor peulvruchten ruilen voor peulvruchten. Ze verlaagden hun nuchtere bloedsuiker, insulinespiegels, triglyceriden en LDL -cholesterol.