Je bent in de stemming voor een broodje zuurdesem, dus je pakt het brood in je brooddoos. Dat is wanneer je het ziet: mal. Hoewel het frustrerend is om tekenen van schimmel op zuurdesembrood te zien (vooral op een brood dat je onlangs hebt gekocht of zelf hebt gebakken), is schimmelontwikkeling op gebakken producten normaal. U moet echter niet zomaar schimmel negeren omdat dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. (In feite moet je op zoek zijn naar tekenen van schimmel om de betekenis achter witte vlekken op brood en andere potentiële vormgerelateerde rode vlaggen te begrijpen.)
Het eten of inademen van schimmel kan ademhalings- of gastro -intestinale problemen veroorzaken. Bovendien kunnen sommige schimmels giftig zijn. Het is verstandig om beschimmeld brood onmiddellijk weg te gooien, omdat wat lijkt op oppervlaktegal zich daadwerkelijk kan uitstrekken tot het interieur van het brood. Zoals voedingsdeskundige Lorene Sauro uitlegt (via voedsel en wijn): “Als u enkele schimmelplekken kunt zien, zijn er veel meer schimmelsporen aanwezig en niet zichtbaar voor het blote oog.”
Goede schimmel versus onveilige schimmel
Dit betekent niet dat alle voedselschimmel natuurlijk slecht is. Soms wordt schimmel gebruikt om voedsel te maken. Neem bijvoorbeeld Gorgonzola -kaas. De creatie ervan is afhankelijk van een soort schimmel genaamd Penicillium glaucum. In dit geval wordt de beschimmeling onderdeel van de kaas en is het goed om te eten met uitzondering van mensen die een gecompromitteerde immuniteit hebben of gevoelig zijn voor Penicillium -glaucum. Mensen met een histamine -intolerantie moeten dit soort oude kazen ook vermijden. In constrast is de mal die groeit op zuurdesembrood het gevolg van een schimmelstam die niet als gezond wordt beschouwd om in te nemen. Daarom is het beter om je zuurdesembrood te gooien zodra het begint te vormen.
De positieve kant van al dit moldpraat is dat je zuurdesembrood waarschijnlijk de andere soorten brood in je huis zal overleven, zodat je er een tijdje van kunt genieten. Dat komt omdat het gistingsproces dat betrokken is bij het maken van echt zuurdesembrood het brood beter bestand maakt tegen schimmel. Zorg er bijgevolg voor dat u zuurdesembrood koopt dat daadwerkelijk een traditionele zuurdesemstarter gebruikt in plaats van de gist van Baker.
Het voorkomen van schimmelgroei op je zuurdesembrood
U kunt andere maatregelen nemen om uw kansen te verminderen om uw zuurdesembrood weg te gooien vanwege schimmel, inclusief het houden van het brood in een container die de luchtblootstelling van het brood beperkt of koelt of het brood bevriest. Misschien wilt u ook de luchtvochtigheidsniveaus van uw huis tot een minimum beperken om overmatig vocht voor de omgeving te voorkomen.
Hoewel het je ziek kan maken om je zuurdesembrood weg te gooien vanwege schimmel, zul je minder geneigd zijn om eigenlijk ziek te worden van het eten. Let bovendien aandacht aan de “beste-if-gebruikte” datum op de verpakking, vooral als u per ongeluk wilt eten dat door verlopen brood eet. Over het algemeen blijft zuurdesembrood maximaal vijf dagen vers.
En als je op de een of andere manier beschimmeld zuurdesembrood eet, stop dan gewoon met het eten zodra je weet. Het komt waarschijnlijk goed, volgens diëtist Lillian Craggs-Dino (via Cleveland Clinic). Volg haar advies om “zorg ervoor dat u de rest van die dag geen symptomen heeft” en krijgt medische behandeling als u ernstige symptomen zoals koorts, losse ontlasting of ademhalingsmoeilijkheden ervaart.