Sourdough Bread is gestegen (woordspeling volledig bedoeld) als een ster in de wereld van koolhydraten. En u hoeft alleen maar te kijken naar de waslijst met gezondheidsvoordelen om te begrijpen waarom zuurdesembrood gezonder is dan u misschien heeft gedacht. Zuurdesembrood is geweldig voor je darmen, is zeer verteerbaar en biedt een laag glycemisch alternatief voor veel andere broodjes.
Er is maar één probleem: wat in de winkel gekochte zuurdesembrood mist de ingrediënten die echte zuurdesem zijn kenmerkende functionele voedselkracht geven. Om meer te weten te komen over welke ingrediënten niet op de gezondste in de winkel gekochte zuurdesembrood moeten zijn, vroeg Health Digest Angel Luk, geregistreerde diëtist, om haar inzichten.
“Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt en ‘gist’ ziet, kun je er vrij zeker van zijn dat het natuurlijke lezingsproces dat 1-2 dagen zou moeten duren, niet plaatsvond,” zei ze. “Zoek naar een product dat geen gist in de ingrediënten heeft. Als u nog steeds niet zeker bent, is uw beste gok waarschijnlijk om het bedrijf te bellen om te vragen.”
Langzame starters Trump snel gist
Luk merkte op dat “het natuurlijke slow-slow-leavenproces de gist- en lactobacillus-bacteriën in staat stelt om sommige van de koolhydraten in het brood te verteren, waardoor sommige van de FODMAP’s worden verminderd, die soorten koolhydraten zijn die slecht worden verdragen in verschillende hoeveelheden door mensen die leven met het prikkelbare badkamers syndroom.” In feite heeft een beoordeling van 2018 in voedsel het gebruik van zuurdesembrood aanbevolen in een laag-fodmap-dieet. Toegevoegd Luk: “Wanneer gist wordt gebruikt om het proces te versnellen, is er minder tijd voor het verminderen van FODMAPS en maakt het product daarom een minder geschikte keuze voor mensen met specifieke behoeften.” Met andere woorden, als u een low-fodmap-dieet eet voor het prikkelbare darmsyndroom of een gerelateerde aandoening, wilt u ervoor zorgen dat uw zuurdesembrood van nature wordt geluisterd.
Afgezien van commerciële gist, wil je misschien je volgende zuurdesembroodloaf doorzoeken voor tekenen van een zure smaakproducerend middel zoals azijn. In echt zuurdesembrood zou je nooit een product moeten toevoegen om zuurheid te creëren. Merken die het gistingsproces versnellen, kunnen echter besluiten om een smaakstofingrediënt toe te voegen.
Kies natuurlijk of rol je mouwen op
Kaliumbromaat is een ander ingrediënt dat je misschien niet in je zuurdesembrood wilt zien. Een beoordeling van 2020 in voedselchemie legt uit dat hoewel kaliumbromaat een veelgebruikt deegverbeteraar of bloemadditief is, het ook carcinogeen kan zijn, en bij sommige consumenten gastro -intestinaal ongemak kan veroorzaken. Bovendien beval een studie uit 2023 in Heliyon aan dat limieten van kaliumbromaat worden vastgesteld om het risico op kanker bij broodconsumenten te voorkomen. (Houd er echter rekening mee dat zuurdesembrood niet in de studie was opgenomen.)
Tenzij je je zuurdesembrood van een bakkerij haalt die volgt op de traditionele (en langzame) methode om een starter te gebruiken om het brood spons en smaak te geven, kun je het misschien moeilijk vinden om een zuurdesembrood te krijgen dat uitgebreid gezondheidsbevorderen zal zijn. Als alternatief kunt u altijd naar het dichtstbijzijnde schone aanrecht gaan en zelf maken.
Hoewel het tijd zal kosten om een wilde gist zuurdesemstarter te ontwikkelen, kun je het steeds opnieuw gebruiken om je eigen brood te maken. En de enige ingrediënten in een basisrecept voor zuurdesembrood dat nodig is voorbij de zuurdesemstarter zijn je favoriete bloem (voel je vrij om te experimenteren met tarwebloem voor extra vezels), water en zout.