Waarom je nooit bevroren vlees in de magnetron moet koken

Misschien ben je vergeten je vlees uit te zetten, en nu is het tijd om het diner te koken. Het kan verleidelijk zijn om je bevroren vlees in de magnetron te stoppen om het snel te ontdooien – het heeft tenslotte een ontdooiing – maar moet je?

Professor Costas Stathopoulos, een voedselwetenschapper aan de Abertay University in Dundee, zegt dat het geen goed idee is. In een aflevering van het Britse tv -programma ‘Inside the Factory’, vertelde hij gastheer Cherry Healey, ‘is het echt niet de beste technieken’, die het potentieel benadrukken voor schadelijke bacteriën om te gedijen in vlees dat niet goed is ontdooid (via Daily Mail).

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voegt eraan toe dat het koken van rauw vlees in de magnetron niet noodzakelijk onveilig is, op voorwaarde dat u van plan bent het meteen te koken. Ze leggen uit dat sommige delen van het vlees kunnen beginnen te koken terwijl je het ontdooit. Het is niet veilig om gedeeltelijk gekookt vlees vast te houden, omdat het de temperatuur heeft bereikt die de bacteriegroei aanmoedigen. Het onmiddellijk koken zal echter eventuele schadelijke bacteriën doden.

Microwaved bevroren vlees smaakt ook niet zo goed

Afgezien van veiligheidsproblemen, wijst Jess Pryles, die de ster is van “hardcore carnivoren” en heeft een afgestudeerd certificaat in Meat Science van de Iowa State University, op een andere reden waarom je bevroren vlees in de magnetron wilt voorkomen: de “rare” smaak. Deze onaangename verandering in smaak, die ze ‘verwarmd boven smaak’ noemde, treedt op vanwege lipide -oxidatie. Met andere woorden, het vet in het vlees wordt ranzig tijdens het kookproces.

En dat is niet alles – je kunt ook met textuurproblemen eindigen. Jacob Tuell, Ph.D., een universitair docent aan de Northwest Missouri State University, legt uit aan de sparren dat wanneer vlees als kip in een magnetron wordt gekookt, de magnetron de watermoleculen in het vlees in het vlees veroorzaakt om te trillen en warmte te produceren. “Vanwege het hoge vochtgehalte kan de magnetron het product zeer snel verwarmen”, aldus Tuell. “Terwijl dit zich voordoet, veroorzaken de magnetrons echter ook veranderingen in de manier waarop eiwitten zijn gestructureerd, die op hun beurt de textuur kunnen veranderen.” Het resultaat? Vlees dat taai en rubberachtig is.

De beste manier om bevroren vlees te ontdooien

Om ervoor te zorgen dat uw vlees zowel veilig als lekker is, adviseert de USDA dat het in een koelkast moet worden ontdooid. Dit betekent duidelijk dat dit vooruit plannen, omdat het mogelijk minimaal 24 uur nodig is – of langer, als u een groot item als een kalkoen ontdooit. Deze methode zal echter voorkomen dat de temperatuur van uw vlees de gevarenzone in gaat waar bacteriën gedijen.

Voor sneller ontdooien, stelt de USDA voor om het ontdooien van koud water te gebruiken. Dompel het met uw vlees in een lekbestendige pakket onder in koud kraanwater. Verander vervolgens het water elke 30 minuten tot het ontdooid is. Op deze manier is het vlees ontdooid, moet onmiddellijk worden gekookt.

Zoals eerder vermeld, is het ontdooien van uw vlees in de magnetron ook veilig, zolang u het maar kookt. De USDA stelt bovendien dat vlees die is ontdooid, moet worden gekookt voordat hij opnieuw wordt vastgelegd.

Ten slotte biedt de USDA de mogelijkheid om te koken zonder te ontdooien. Ze stellen dat dit volkomen veilig is, maar het kan ongeveer 50% langer duren dan het koken van het vlees.