Als u net als veel volwassenen bent, kunt u proberen uw suikerinname binnen de dagelijks aanbevolen limieten te houden (hier ziet u hoeveel suiker u werkelijk per dag zou moeten hebben). Maar het beperken van de hoeveelheid suiker die u consumeert, is niet de enige manier om tekenen van een hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen. Je kunt ook de zoetstoffen die je gebruikt wisselen, omdat verschillende zoetstoffen je bloedsuikerspiegel op verschillende manieren kunnen beïnvloeden.
Alle voedingsmiddelen hebben een glycemische index tussen nul en 100. Deze beoordeling bepaalt hoe snel uw bloedsuikerspiegel stijgt nadat u het betreffende voedsel heeft geconsumeerd. Hoe hoger de beoordeling, hoe sneller uw bloedsuikerspiegel het gezonde niveau overschrijdt.
Een van de meest voorkomende zoetstofopties is gewone witte kristalsuiker. Het bevat slechts 16 calorieën per theelepel, wat het aantrekkelijk kan maken als zoetstof; het heeft echter geen echte voedingswaarde vanwege een gebrek aan voedingsstoffen. Bovendien is de glycemische index hoog: 65. Natuurlijk hebben niet alle zoetstoffen een even hoge glycemische index als witte suiker. Sommige, zoals honing, hebben een aanzienlijk lagere beoordeling.
Zachter voor de bloedsuikerspiegel na de maaltijd
Honing bevat ongeveer 21 calorieën per theelepel, dus het is niet bepaald een zoetstof met minder calorieën. Dat gezegd hebbende, kan het vriendelijker zijn voor je bloedsuikerspiegel vanwege de glycemische index van 50, volgens onderzoeken waarin de effecten op de bloedsuikerspiegel worden vergeleken met die van sucrose, het hoofdbestanddeel van witte kristalsuiker.
Uit een onderzoek uit 2008 in de Journal of Food Science is bijvoorbeeld gebleken dat volwassenen zonder diabetes in de drie uur nadat ze honing aten, minder schommeling in hun suikerniveau ervaarden dan leeftijdsgenoten die een honingachtige vervanger of sucrose aten. Hoewel de honing hun bloedsuikerspiegel nog steeds op en neer liet gaan, was het een geleidelijker stijging en daling. Onderzoekers observeerden een soortgelijke reactie bij oudere kinderen, blijkt uit een onderzoek uit 2011, gepubliceerd in Acta Diabetologica. Proefpersonen die honing consumeerden in plaats van sucrose ervoeren een meer gemoduleerde reactie op de bloedsuikerspiegel.
Bonusvoordelen van een natuurlijke zoetstof
Honing kan uw bloedsuikerspiegel op een andere manier helpen door u te helpen uw gewicht onder controle te houden, aangezien overgewicht een risicofactor is voor diabetes type 2. Sommige onderzoeken suggereren dat honing een hulpmiddel voor gewichtsbeheersing zou kunnen zijn.
Volgens een recensie uit 2008 in Nutrients heeft het consumeren van honing het potentieel om iemands risico op het metabool syndroom te verminderen (een aandoening waarbij een aantal aandoeningen gepaard gaan die het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes type 2 verhogen). Uit een onderzoek onder ratten die honing kregen, bleek dat de lichamen van de dieren na een jaar magerder waren vergeleken met een controlegroep die geen honing kreeg. Uit een ander onderzoek onder menselijke proefpersonen bleek dat personen die honing aten in plaats van sucrose, afvielen en hun BMI-niveau verlaagden.
Dat gezegd hebbende, hoewel er veel voordelen van honing zijn waarvan je zou willen dat je ze eerder wist, moet je zeker nog steeds in de gaten houden hoeveel ervan je consumeert.

