Uw bloeddruk laag houden kan zo dichtbij zijn als de groenten in uw koelkast. En raad eens? Er is één vegetarische die niet alleen je cardiovasculaire systeem helpt. Integendeel, het kan ook uw risico op darmkanker verminderen, wat een kanker is die toeneemt onder sedentaire jongeren.
Het is – de wortel. Of je ze eet, gesneden, in blokjes gesneden of hele, wortelen bevatten aanzienlijke niveaus van talloze nuttige voedingsstoffen. Voor elke 100 gram rauwe wortel kunt u verwachten dat 2,8 gram vezels, 320 milligram kalium en indrukwekkende hoeveelheden vitamine A. samen die ondersteunende voedingsstoffen (samen met een paar andere) meerdere gezondheidsvoordelen bieden. Voor meer informatie over de effecten van wortelen op de bloeddruk en darmkanker, vroeg Health Digest geregistreerde diëtist engel Luk om haar inzichten.
Wortelen beschermen tegen hoge bloeddruk en darmkanker
In een beoordeling van 2023 die werd gepubliceerd in het European Journal of Nutrition, leek het consumeren van wortelen de bloeddruk bij menselijke proefpersonen in meerdere onderzoeken te verlagen. Hetzelfde cardioprotectieve effect werd waargenomen in een 2021 -onderzoek bij dieren van voedingsstoffen. In die studie vertoonden muizen die wortelen kregen waarneembare dips in alle bloeddrukwaarden na 14 weken. En dat kan aantrekkelijk zijn als u uw bloeddruk zonder drugs wilt verlagen.
Klinische studies ondersteunen ook het uitgangspunt dat wortelen een belangrijk voedsel kunnen zijn bij het voorkomen van bepaalde kankers. Een studie uit 2020 van voedingsstoffen keek bijvoorbeeld naar het colorectale preventieve potentieel van wortelen in een menselijk onderwerp van meer dan 57.000 personen. De bevindingen suggereerden dat volwassenen die tussen de twee en vier wortelen wekelijks aten hun relatieve colorectale kankerrisico met 17% verminderden in vergelijking met volwassenen die geen wortels aten. Nog een studie uit 2022 in Frontiers in Nutrition concludeerde ook dat regelmatig eten van wortelen de kansen van een individu om colorectale kanker te ontwikkelen konden verlagen. Interessant is dat de resultaten van het onderzoek suggereerden dat het eten van matige hoeveelheden wortelen voldoende was om een positieve invloed op uw gezondheid te hebben. Hogere consumptie van wortelen heeft geen groter anti-kankereffect opgeleverd.
Luk waarschuwt echter om te denken dat wortelen alleen het antwoord zijn om kanker op afstand te houden. Volgens het American Institute for Cancer Research zijn de carotenoïden, fenolzuren en polyacetylenen bij wortelen wat ze nuttig maken bij het bestrijden van darmkanker. “Op basis van huidig onderzoek zijn het niet echt ‘gewoon wortelen’ die het risico op kanker verminderen en de bloeddruk verbeteren, maar eerder een dieet dat consequent rijk is aan niet-schijfachtige groenten en fruit,” zei ze. “Dit betekent dat wortelen deel uitmaken van de symfonie van voedingsstoffen die synergetisch samenwerken als een groep hele voedingsmiddelen, in plaats van een solo -uitvoerende kunstenaar.”
Wortelen zien in een kleurrijk nieuw licht
Natuurlijk ben je misschien moe geworden van het voorbereiden van wortels op dezelfde manier. Of je bent het zat om altijd op babywortelen te kauwen. Het gebeurt en heeft zelfs een naam: voedselvervoeding. In dat geval biedt Luk een aantal slimme technieken om u te helpen herontdekken hoe u meer wortelen in uw maaltijden en snacks kunt brengen.
“Doe alsof ze aardappelen zijn en schrob de buitenhuid echt goed,” zei Luk. “Raid ze vervolgens met de huid aan en gooi de geraspte wortelen vervolgens in soepen, stoofschotels, chili, muffins en omeletten. Dit zorgt voor extra vezels en behoudt de maximale hoeveelheid extra voedingsstoffen inclusief vitamine A, C en kalium sinds geen van zijn vlees wordt verwijderd. “
Misschien wilt u ook experimenteren met verschillende kleuren wortelen. Zoals een artikel van de Cleveland Clinic uitlegt, geeft de tint van een wortel aan dat deze bijzonder rijk is aan specifieke vitamines en verbindingen. Rode wortelen kunnen bijvoorbeeld ontgiftende mogelijkheden hebben vanwege de aanwezigheid van molybdeen en paarse wortelen-die kunnen worden gebruikt om een ongebruikelijke cardiovriendelijk, anti-kankersap te maken-kunnen ontstekingen verminderen, omdat ze veel antioxidant bevinden genaamd anthocyanines. Antioxidanten zijn gekoppeld aan een vermindering van sommige kankers, volgens een fact sheet van het National Cancer Institute. Dit betekent dat u mogelijk uw gezondheidsdoelen effectiever kunt bereiken door selectief wortelen te kiezen op basis van hun visuele kenmerken en niet alleen hun veelzijdigheid of smaak.