Als je ooit hebt geconstateerd, ben je niet de enige. Als het gaat om gastro -intestinale ziekten bij volwassenen, staat constipatie bovenaan de lijst en volgens Johns Hopkins Medicine lijden ongeveer 4 miljoen Amerikanen aan frequente constipatie die elk jaar 2,5 miljoen reizen naar de dokter zijn.
Hoewel je dingen gemakkelijk kunt in beweging krijgen met een vrij verkrijgbare laxeermiddel zoals ex-lax, als je in plaats daarvan op zoek bent naar een natuurlijke optie, wil je misschien bieten inslaan. “De belangrijkste component in bieten die bijdragen aan de darmgezondheid en regelmatige stoelgang is het vezelgehalte”, “Courtney Pelitera, een geregistreerde diëtistische voedingsdeskundige bij Top Nutrition Coaching, vertelde Health Digest exclusief, en voegde eraan toe van vezels. “Ter referentie vereist de typische volwassene 25-35 g vezels per dag voor een optimale darmgezondheid.”
Zoals Pelitera verder uitlegde, is vezel niet alleen essentieel om stoelgang regelmatig te houden, maar het speelt ook een sleutelrol bij het beheren van zowel cholesterol- als bloedglucosespiegels – die beide positief bijdragen aan de gezondheid van de hart. Vezel houdt ons ook langer vol, dus we zijn minder kans om de hele dag door te snacken op ongezonde traktaties – iets dat belangrijk is voor degenen die proberen hun calorieën in het gezonde bereik te houden.
“Bieten (ook) bevatten ook andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder fytonutriënten en antioxidanten, die helpen bij het verminderen van inflammatoire markers,” zei Pelitera. Met andere woorden, zelfs als u niet lijdt aan chronische constipatie, zou u meer bieten moeten eten vanwege al hun gezondheidsvoordelen.
Kun je te veel bieten eten?
Als uw belangrijkste reden om meer bieten in uw dieet op te nemen, is omdat Constipation een probleem is geworden en u probeert uw stoelgang regelmatiger te krijgen, is uw instinct misschien om een beetje overboord te gaan in de hoop om dingen sneller te verplaatsen. Te veel bieten kunnen echter problematisch zijn.
“Er kan altijd teveel van het goede zijn,” zei Pelitera. “Met eventuele vezelvoedsel zoals wortelgroenten, kan het eten van te veel maagklachten veroorzaken, vooral als iemand nieuw is in het introduceren van grote hoeveelheden vezels in het dieet, of als de vezels toeneemt maar de vloeistofinname niet toeneemt.” Daarom beveelt Pelitera aan dat als u uw vezelinname verhoogt, u hetzelfde zou moeten doen met uw waterinname. “De twee werken samen om de darmfunctie te verbeteren,” zei Pelitera, eraan toevoegend dat als je kak een levendige kleur krijgt nadat je bieten hebt gegeten, je er geen zorgen over maken, omdat het volkomen normaal is.
Als u nierstenen heeft, wilt u ook uw bietenverbruik controleren. Volgens Cleveland Clinic bevatten bieten, zowel de wortel als de bladeren, veel oxalaten die nierstenen kunnen veroorzaken. Dus, natuurlijk, als je weet dat je al hebt of vatbaar bent voor nierstenen, is moderatie belangrijk bij het eten van bieten.
Manieren om bieten in uw dieet op te nemen
Als je van de smaak van bieten houdt, dan zul je er waarschijnlijk voor kiezen om ze gewoon te kook en ze te eten. Of, als je een sapper hebt, zou je kunnen overwegen om elke dag een glas bietensap te hebben. Als je nog nooit een bieten hebt gehad en niet zeker weet waar je moet beginnen, heeft Pelitera enkele suggesties.
“Persoonlijk hou ik van geroosterde of gegrilde bieten met een beetje balsamicoazijn,” zei Pelitera. “Schil de huid van de buitenkant van de biet, vergelijkbaar met de manier waarop je een aardappel zou pellen. Je kunt ook bieten koken voor een meer eenvoudige, zachte textuur.” Als je merkt dat je geen fan bent van bieten, maar toch hun voedingsvoordelen wilt plukken, dan is het verbergen van ze door ze op te nemen in smoothies, salades of sauzen iets om te overwegen. “Ingeblikte bieten werken hier goed voor en zijn een handiger optie,” zei Pelitera.
Als je er gewoon niet op kunt zorgen dat je op de biettrein springt, geef dan in plaats daarvan een bietgroen (de bladeren). Toen bieten voor het eerst werden ontdekt, aten mensen alleen de greens en gebruikten ze de wortel medicinaal. Dit duurde honderden jaren tot de 19e eeuw toen Franse chef -koks begonnen de wortel voor te bereiden op manieren die het een reputatie opleverden een delicatesse te zijn. Net als de wortel bevatten bietengreens veel vezels, vitamine A en vitamine C en bevatten ze zelfs meer ijzer dan spinazie. Kortom, tussen de greens en de wortel bieden bieten veel manieren om meer vezels in uw dieet te werken. Het kan gewoon een beetje experimenteren om de meest heerlijke manier te vinden om dat te doen.