Televisieshows over ziekenhuizen en medisch personeel hebben vaak veel entertainment en licht op authenticiteit. Neem bijvoorbeeld de trope van het gebruik van een defibrillator voor platlinerende patiënten. Dr. Snehalata Topgi, een arts met paradocs wereldwijd, vertelde Insider in 2019 dat dat soort scènes hem aan het lachen maken. Waarom? Defibrillators worden nooit gebruikt in dat soort platte situaties, want dat is niet hoe defibrillators werken. Door observaties zoals Dr. Topgi’s te lezen, vraagt u zich misschien af of medische drama’s nog licht nauwkeurig zijn – of dat ze alleen worden gefabriceerd door fantasierijke schrijvers. Hoewel sommige programma’s ongetwijfeld fictief zijn, doen anderen in feite in feite. En dat omvat de Pitt.
Een gieroverzicht uit 2025 over de Pitt raveert dat “het ritme van de plaats gaat over overlappende en niet-aflatende problemen, op elke schaal van een klein schraap tot gewelddadige, levensbedreigend trauma.” En een Los Angeles Times uit 2025 beweert dat het een ‘overtuigende energie’ heeft. Maar kan de Pitt de medische faux pas voor tv-tv overstijgen die al generaties lang aan kijkers zijn opgedragen? Ja, tenminste in zijn derde aflevering, wanneer een medische student, Dennis Whitaker, een patiëntbereidheid begint te geven, misschien wel een van de meest bekende medische procedures. In het begin gaat hij te snel, maar wordt al snel door zijn collega geadviseerd om zijn compressies in een meer methodisch tempo uit te voeren, terwijl de Bee Gees “Stayin ‘Alive” soundtrack speelt.
Gestaag tempo voor een verbeterde overlevingskans
Voor het medisch ongetrainde publiekslid lijkt het moment misschien vreemd. Acteurs die artsen spelen, voeren tenslotte meestal lichte, hypersnelle compressies uit bij het fotograferen van een CPR-scène. Echte reanimatie vereist echter een meer getemperde en tempo-gerichte aanraking.
Volgens een onderzoek uit 2012 in het Journal of Emergency Medicine kan het volgen van de ritmische beat van “Stayin ‘Alive” nuttig zijn bij het leren van de juiste reanimatietechnieken. In feite vertoonden de deelnemers aan de studie die hun reanimatievaardigheden tot op de melodie beoefenden, na vijf weken een verbeterde vertrouwen en competentie.
Wat “Stayin ‘Alive” zo’n solide reanimatietool maakt, is dat de beat de neiging heeft zich aan te passen aan de aanbeveling van de compressiesnelheid van 100-120 per minuut (volgens het Amerikaanse Rode Kruis). Voor de goede orde, de jaren 1970 raakten zichzelf klokken met ongeveer 104 beats per minuut.
Interessant is dat ten minste één persoon is opgeslagen door deze unieke (en pakkende) reanimatiehulpmiddelen. In 2019 werd een vrouw gereanimeerd door een man die dacht aan het lied van de Bee Gees tijdens het doen van reanimatie, volgens een CBS -nieuwsbericht. Ironisch genoeg had hij gehoord van de “Stayin ‘Alive” -methodologie van “The Office”. (Het bewijzen van tv is niet altijd de ergste gewoonte die je kunt hebben, vooral als je je afvraagt wat je moet doen als je iemand reanimatie moet geven.)
Onvolmaakt maar behulpzaam
CPR is helaas niet gegarandeerd. Het Amerikaanse Rode Kruis legt uit dat minder dan 10% van de mensen die reanimatie ontvangen na een hartstilstand overleven. (Overigens is er een verschil tussen een hartaanval en hartstilstand; de laatste kan dodelijker zijn.) Desalniettemin kan onmiddellijke reanimatie-interventie door algemene omstanders of goed opgeleid medisch noodpersoneel de kans van een persoon om de ervaring te overleven vergroten.
In de Pitt leeft de patiënt die reanimatie ontvangt niet. Statistisch gezien is dat ook zeer realistisch. Een ander realistisch element is dat Whitaker de ribben van de patiënt breekt als gevolg van zijn intense reanimatie. Het breken van ribben klinkt misschien hard, maar het is par voor de cursus als je reanimatie doet zoals het zou moeten worden gedaan. Zoals opgemerkt in een onderzoek uit 2019 in het Journal of Thoracic Disease, leed 70% van de personen die CPR hadden uitgevoerd voordat ze stierven ribfracturen. En het is niet verwonderlijk, gezien het feit dat reanimatie krachtig, niet voorlopig en zwak zou moeten zijn. Anders zouden de compressies niet in staat zijn om het hart te bereiken en mogelijk ervoor te zorgen dat het blijft pompen.
Betekent dit dat de Pitt een spiegel is van real-world spoedeisende hulpafdelingen? Onwaarschijnlijk; Het is tenslotte nog steeds Hollywood. Het vertegenwoordigde echter op zijn minst enkele realiteit van een levensreddende behandeling.