Het eten van voedsel dat bekend is om je hart in de vorm van tiptop te houden, is een van de manieren waarop je je kans op het ontwikkelen van cardiovasculaire problemen kunt verlagen. En het verzorgen van je ticker is logisch: op basis van 2022 statistieken noemden de Centers for Disease Control and Prevention Heart Disease als de reden voor ongeveer een op de vijf sterfgevallen.
Gelukkig zijn er veel hartvriendelijke voedingsmiddelen beschikbaar om te voorkomen dat u zich verveelt met uw dieet, inclusief een eiwitrijke korrel genaamd Quinoa. Hoewel quinoa al generaties lang bestaat, is het niet noodzakelijk een alledaags nietje in Amerikaanse huishoudens. Uitgesproken “Keen-Wah”, Quinoa komt uit Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt gegeten.
Hoewel quinoa technisch is gecategoriseerd als een pseudocereaal (wat betekent dat zijn zaden worden gegeten in plaats van de plant zelf), kan het een geschikt alternatief zijn voor bijna elke graan. Het biedt echter meer eiwitten dan veel korrels, waaronder eiwitrijke bruine rijst (vaak bovenaan “Wat is het gezondste type rijst?”, Lijsten.) Een enkele gekookte quinoa klokt binnen op ongeveer 8 gram eiwit. De dezelfde hoeveelheid gekookte bruine rijst biedt daarentegen 4,5 gram eiwitten.
Een pseudocereal dat groot is in hartvoordelen
Hoewel het eiwitgehalte van Quinoa het waard maakt om voor je hart te consumeren, is dit niet de enige reden waarom het pseudocereal als cardioprotectief wordt beschouwd. Een kopje quinoa heeft ook 5,2 gram voedingsvezels; In klinische studies is vezelverbruik consequent gekoppeld aan een verbeterde cardiovasculaire gezondheid.
Bijvoorbeeld, een beoordeling van 2025 bij voedingsstoffen waarnam dat wanneer individuen hun inname van vezels verhogen, ze hun risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Evenzo bleek uit een beoordeling van 2022 in grenzen in voeding dat risicofactoren van hart- en vaatziekten afnamen in combinatie met een toename van vezelconsumptie.
Je krijgt ook een boost van Quinoa’s maar liefst zink: elke kop gekookte quinoa biedt je voldoende zink om ongeveer 18% van het dagelijkse zink te maken die je nodig hebt. Zink speelt een rol bij het reguleren van uw metabolisme, het immuunsysteem, het vermogen om te ruiken en te proeven en het vermogen om te genezen. Als je niet genoeg zink kreeg, zou je het uiteindelijk beginnen op te merken. U kunt bijvoorbeeld meer verkoudheid vangen of langer duren om te herstellen van kleine wonden. Maar je lichaam kan niet genoeg zink maken om je te ondersteunen; Het vertrouwt erop dat je zink binnenneemt door middel van externe bronnen.
Overwegingen voordat u quinoa aan uw dieet toevoegt
Er is geen twijfel dat quinoa veel onverwachte gezondheidsvoordelen heeft. Desalniettemin kan het af en toe allergische reacties veroorzaken.
Sommige individuen zijn bijvoorbeeld gevoelig voor de saponinen op de coating van de quinoa -shell. Soms kan het gewoon grondig weken en wassen van quinoa voordat het kookt, de aanstootgevende saponinen verwijderen. Net als saponinen kunnen de oxalaten in quinoa ook allergische en systemische reacties veroorzaken.
Let daarom op de manier waarop uw systeem reageert nadat u begint met het eten van quinoa. Als u gastro -intestinale leed, zwelling van het gezicht, ademhalingsmoeilijkheden, een doorbraak van netelroos, ademhalingsproblemen of andere tekenen van een potentiële allergie ervaart, stop met het eten van quinoa. Zorg er ook voor dat u onmiddellijk wordt behandeld als uw reacties mogelijk levensbedreigend zijn.
Wat als u niet gevoelig bent voor saponinen of oxalaat, maar u hebt een glutenintolerantie of coeliakie? Misschien wilt u Quinoa overwegen, omdat het een glutenvrije pseudograin is. In feite zou u zelfs kunnen merken dat uw glutengerelateerde problemen verbeteren na het brengen van quinoa in uw keuken. Dat is wat er is gebeurd voor de deelnemers aan een onderzoek uit 2014 in het American Journal of Gastroenterology. Na zes weken lang dagelijks 50 gram quinoa te hebben gedurende zes weken, ervoeren ze geen negatieve gastro -intestinale effecten en vertoonden ze zelfs een “mild hypocholesterolemisch effect”.