Een kopje bessen kan een verfrissend maar gezond dessert zijn, vooral gegarneerd met een beetje slagroom. Wat is een shortcake zonder aardbeien in de zomer? Bessen brengen ook een vleugje zoetheid in je yoghurt en havermout, waardoor je ochtend van start gaat met een goede dosis vitamine C. en laten we dat beetje taart niet vergeten dat ze toevoegen aan een smoothie na de workout.
Maar bessen zijn niet alleen mooi en lekker. Bessen zijn rijk aan antioxidanten die vechten tegen vrije radicalen die oxidatieve stress kunnen veroorzaken. Deze kleine voedingskrachten zijn ook boordevol vezels, waar je lichaam meer van houdt dan je je misschien realiseert. Bosbessen serveren bijvoorbeeld bijna 4 gram vezel per kopje, met een mix van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels mengen met water in uw darmen, vertraagt de spijsvertering en helpt het cholesterolgehalte te verlagen. Onoplosbare vezel blijft daarentegen intact terwijl het door uw spijsverteringssysteem beweegt, afval vegen en u helpt regelmatig te blijven. (Trouwens, hier is alles wat je moet weten over vezels.)
Plantaardige voedingsstoffen in bosbessen lager cholesterol
Hoewel vezel helpt cholesterol uit je lichaam te vegen, kunnen andere voedingsstoffen in voedingsmiddelen zoals bosbessen ook een rol spelen bij het onder controle houden van je cholesterolgehalte. De diepblauwe kleur van bosbessen komt van anthocyaninen, die krachtige antioxidanten zijn. Een studie uit 2012 in het European Journal of Nutrition keek naar hoe deze verbindingen cholesterol kunnen beïnvloeden. Onderzoekers voedden hamsters verschillende hoeveelheden bosbessenanthocyanen en gemeten vervolgens hun bloedcholesterol en de hoeveelheid cholesterol die ze in hun uitwerpselen elimineerden. Na zes weken hadden de hamsters die bosbessen anthocyanen kregen lagere bloedcholesterolspiegels en scheiden ze meer cholesterol uit door hun kak.
Bosbessen kunnen ook bredere voordelen bieden voor uw metabole gezondheid. In een onderzoek uit 2017 in het Journal of Functional Foods raakten deelnemers meer dan 12 weken 50 gram koolhydraten in hun dagelijkse dieet gedurende 50 gram bosbessen (ongeveer een derde van een kop). Een andere groep volgde een gezond dieet maar zonder de bosbessen. De groep die bosbessen eet, zag aanzienlijke druppels in zowel het totale als LDL (“slecht”) cholesterol in vergelijking met de controlegroep. Ze verloren ook meer gewicht en verbeterden hun insulineresistentie, wat suggereert dat bosbessen zowel de gezondheid van het hart als de bloedsuikerspiegel kunnen ondersteunen.
Bosbessen zijn goed voor je hersenen, buik en trainingsherstel
Misschien wilt u wat bosbessen toevoegen om uw hersenen te beschermen naarmate u ouder wordt. Volgens een beoordeling van 2024 in de grenzen in voeding, kan een portie bosbessen en twee porties aardbeien elke week elke week de cognitieve achteruitgang vertragen en je hersenfunctie verbeteren. Door de bloedstroom naar de hersenen te verbeteren, ontstekingen te verlagen en oxidatieve stress te verminderen, kan het eten van bosbessen elke dag de sleutel zijn tot een gezond brein.
Uw darmmicrobioom factoren ook in uw algehele gezondheid, en bosbessen kunnen uw spijsverteringssysteem in evenwicht houden. De polyfenolen in bosbessen worden afgebroken door uw darmbacteriën, en hun bijproducten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het versterken van de darmwand en het bevorderen van de groei van bacteriën die verband houden met betere hersen- en hartgezondheid.
Probeer na een harde training wat bosbessen toe te voegen aan uw eiwitshake na de training. De antioxidanten in bosbessen verminderen de oxidatieve stress veroorzaakt door inspanning met hoge intensiteit. Bosbessen stimuleren ook anti-inflammatoire eiwitten en verminderen schadelijke eiwitten om u te helpen sneller te herstellen van uw harde trainingen. Bosbessen zijn echter mogelijk niet zo effectief voor mensen die meestal niet trainen.