Eieren zijn een uitstekende bron van complete eiwitten, en hun veelzijdigheid maakt ze een geweldige optie voor elke maaltijd. Je kunt roerei hebben als ontbijt, quiche voor de lunch of een groentefittata voor het avondeten.
Jarenlang hebben mensen met een hoog cholesterol eierdooiers vermeden omdat ze veel cholesterol in de voeding bevatten, waardoor ze vaak van de blanken in recepten worden gescheiden. Terwijl eiwitten ongeveer de helft van het eiwit van een heel ei bevatten, hebben ze geen verzadigd vet. Maar ze kunnen nog een verrassend voordeel bieden – helpen om de bloeddruk te verlagen.
Uit een onderzoek uit 2014 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry bleek dat een specifiek peptide in eiwitten, RVPSL genaamd, een bloeddrukverlagend effect had. Onderzoekers gaven het aan laboratoriumdieren met hypertensie en ontdekten dat hun bloeddruk na vier weken aanzienlijk daalde. Het peptide verlaagde ook niveaus van bepaalde hormonen en enzymen die betrokken zijn bij de bloeddrukregulatie, wat suggereert dat eiwitten meer gezondheidsvoordelen kunnen bieden dan alleen een magere bron van eiwitten zijn. Hoewel deze studie in het lab werd uitgevoerd, zijn latere studies gemengd in het vinden van het antihypertensieve effect van eiwitten bij mensen.
Eiwithydrolysaten kunnen de bloeddruk verlagen
Zwangere vrouwen kunnen hypertensie ontwikkelen terwijl ze hun baby naar de term dragen. Een onderzoek uit 2017 in het International Journal of Science and Research onderzocht het effect van dit peptide bij eiwitten op 15 hypertensieve zwangere vrouwen. Na het consumeren van twee eiwitten daalde de systolische bloeddruk van de vrouwen gemiddeld met 6,33 mmHg (millimeter kwik) en daalde hun diastolische bloeddruk met 5,66 mmHg. Deze studie testte echter alleen het tijdelijke effect van eiwitten op hypertensie.
In plaats van het simpelweg te koken van eiwitten, richtten onderzoekers zich tot specifieke eierwithydrolysaten om de antihypertensieve peptiden gemakkelijker te maken voor het lichaam om te absorberen. In een onderzoek uit 2017 in het British Journal of Nutrition werd het eiwitpeptide NWT-03 een week lang elke dag gedurende een week gegeven aan mensen met normale, verhoogde of licht hoge bloeddruk. Toen mensen met milde hypertensie 2 gram van het eiwitpeptide namen, zagen ze significante druppels in zowel systolische als diastolische bloeddruk die 36 uur duurde. Het nemen van 5 gram eiwitpeptide resulteerde in een nog grotere daling van hun nachtelijke bloeddruk. Het eiwitpeptide had geen invloed op de bloeddruk bij mensen met een verhoogde of normale bloeddruk.
Deze eiwithydrolysaten hadden niet hetzelfde effect in een onderzoek uit 2019 in het European Journal of Nutrition. In deze studie namen mensen met verhoogde bloeddruk zes weken 3 gram eiwitpeptiden gedurende zes weken. Ze vonden geen significante verbetering van hun bloeddruk of andere cardiovasculaire gezondheidsmarkers.
Eiwitten zijn een gezonde optie voor het beheer van bloeddruk
Wanneer uw typische eiwit chemisch wordt afgebroken in deze hydrolysaten, kan uw lichaam de nuttige eiwitten sneller absorberen, volgens een artikel in 2019 in Scientific World Journal. Dit proces omvat het gebruik van gedeïoniseerd water, enzymen en een centrifuge. Met andere woorden, het is waarschijnlijk niet de moeite waard om te proberen je eiwitten te hydrolyseren om de peptiden beter beschikbaar te maken voor je lichaam.
Eiwitten zijn voldoende gezond zoals ze zijn, zelfs zonder de dooier. Als je 100 calorieën porties eieren en eiwitten vergelijkt, krijg je meer dan twee keer het eiwit in eiwitten zonder het vet. Voor degenen die naar hun bloeddruk kijken, geven zes eiwitten je meer dan 300 milligram kalium. Ze hebben echter ook ongeveer dezelfde hoeveelheid natrium. Vergeet echter niet dat eiwitten een aantal gezonde vetten en andere vitamines missen.
Afgezien van het volgen van een dieet met een laag natrium, hoogpotassiumdieet (zoals het DASH-dieet), kunt u helpen uw bloeddruk te beheren door overtollig gewicht rond uw taille te dalen. Een artikel uit 2022 in Foods zegt dat eiwitten kunnen helpen om buikvet te verminderen. Het eiwit van eiwitten verbetert het vetmetabolisme in je spieren en lever en blokkeert mogelijk vetabsorptie uit voedsel.