Hoewel koolhydraten een “duim down” -stem krijgen van mensen die zich strikt houden aan eiwitrijke diëten zoals het carnivore dieet, zijn ze niet inherent verschrikkelijk voor u of uw gezondheid. Koolhy’s bieden u zelfs energie en kunnen u helpen langer vol te blijven. (En voor de goede orde, het carnivore dieet kan scheurbuik veroorzaken.)
Dat gezegd hebbende, sommige koolhydraten zijn beter voor u dan anderen. Witte suiker is bijvoorbeeld een koolhydraten, maar suiker brengt geen andere voedingsstoffen naar uw tafel, waardoor het een “lege” koolhydraten is. Als je een theelepel of twee in je koffie oplost, krijg je tenslotte geen andere voedingsstoffen voor de rit.
Aan de andere kant vallen sommige bronnen van koolhydraten in de categorie “functionele voedingsmiddelen”. Ze verdienen deze chique titel omdat ze nutritioneel divers zijn. Neem bijvoorbeeld fruit. Een stuk fruit kan natuurlijke suikers bevatten (en sommige fruit bevatten weliswaar veel suiker), maar fruit biedt je ook vezels, vitamines, mineralen en nuttige verbindingen. Daarom, wanneer u koolhydraten wilt voeden, kan het eten van fruit in plaats van een “lege koolhydraten” voedsel ervoor zorgen dat u meer krijgt dan alleen een energieboost. Met dit in gedachten, wil je misschien prioriteit geven aan koolhydraatarme vruchten (het soort fruit dat niet is toegestaan op het keto-dieet) wanneer je je dagelijkse koolhydraatdoel bereikt, beginnend met bananen.
Bananen zijn een tropisch fruit dat bovenaan de koolhydratenlijst staat
Een enkele bananenpacks in 26,4 gram koolhydraten (1,96 gram van de vezels). Maar dat is niet alles: uw banaan bevat ook 5,75 milligram calcium, 32,2 milligram magnesium en 375 milligram kalium.
Inderdaad, wanneer u bananen als koolhydraatbron eet, kunt u merken dat u veel delen van uw lichaam beschermt tegen toekomstige schade, inclusief uw hart. Een studie uit 2024 in Frontiers in Nutrition onderzocht bijvoorbeeld de gezondheidseffecten van het regelmatig eten van fruit gedurende een decennium bij mensen met een hoge bloeddruk. Van alle bestudeerde vruchten leek bananen de kans op de dood te verminderen. Dezelfde cardioprotectieve eigenschappen werden ook geïdentificeerd in appels, een andere koolhydraatarme fruitkeuze.
Boom- en wijnstokfruit voegen meer toe dan alleen koolhydraten
Appels delen veel van de voedingsstoffen die u in bananen vindt. Als u een middelgrote appel met de huid intact eet, consumeert u 25,1 gram koolhydraten (2,0 gram is vezels), 10,9 milligram calcium en een fatsoenlijke dosis vitamine A en C. De combinatie van voordelige voedingsselementen in appels ondersteunt niet alleen uw cardiovasculair systeem, hoewel uw hersenen duidelijker functioneren als u leeftijd. Volgens een onderzoek uit 2024 in wetenschappelijke rapporten vertoonden oudere muizen die polysacharide -extracten uit appels kregen cognitieve verbeteringen, mogelijk vanwege de antioxiderende eigenschappen van het fruit. (Cool Feit: Portobello-paddestoelen hebben ook veel gezondheidsbevorderende polysachariden.)
Druiven zijn nog een andere natuurlijk zoete koolhydraatarme optie van het gangpad van de producten. Telkens wanneer u een kopje eet, scoort u 27,3 gram koolhydraten (1,36 gram vezels), 15,1 milligram calcium en antioxidanten. Net als bananen en appels kunnen druiven precies zijn wat uw lichaam nodig heeft, volgens onderzoeker Dr. John Pezzuto in een interview voor de American Heart Association.
“De reikwijdte van de potentiële gezondheidsvoordelen is zo breed – cardiovasculair, hersenen, blaas, dikke darm – de lijst gaat gewoon door”, zei Dr. Pezzuto. Hij voegde eraan toe dat een van de sterkste voordelen van druiven hun 1600+ fytochemicaliën is, die het menselijke bioom (inclusief de huid) ondersteunen en de risicofactoren voor sommige ziekten kunnen verlagen.

