Wie houdt er niet van chocolade? Chocolade voegt zoveel toe aan je favoriete desserts, maar je kunt ook genieten van chocolade in je drankjes. Denk aan warme chocolademelk, chocolademelk en zelfs chocolademartini’s. Hoewel veel chocoladedranken slechts een vleugje antioxidantrijke cacao hebben, had een arts in het Verenigd Koninkrijk een uniek chocoladedank op de populaire Britse ochtendshow “vanmorgen” (via Surreylive).
In een volgende post op Instagram zei Dr. Amir Khan dat het mengen van rauw cacaopoeder (hier is een optie van organisch rauw cacaopoeder op Amazon) met amandelmelk, honing en espresso kan de bloedstroom naar je hersenen stimuleren. Zorg ervoor dat het cacao -poeder is, niet het cacaopoeder dat je meestal op bakplanken ziet.
Health Digest vroeg geregistreerde diëtist Kara Lydon naar de gezondheidsvoordelen van Raw Cacao. “Cacaoplavanolen (antioxidanten gevonden in rauwe cacao) is aangetoond dat ze de cerebrale bloedstroom verbeteren, wat kan helpen bij het verbeteren van het geheugen, de cognitie en de verwerkingssnelheid,” zei ze. “Van flavanolen is aangetoond dat ze de stikstofoxide -productie verhogen die de bloedvaten helpen verbreden, de bloedstroom verbeteren en dus de bloeddruk verlagen.”
Hoe cacao uw hersenen en bloeddruk beïnvloedt
Naarmate je ouder wordt, verzwakt je immuunsysteem en wordt het minder efficiënt in het bestrijden van oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan zich opbouwen en uw cellen beschadigen, wat leidt tot geheugenverlies en cognitieve achteruitgang. Dat is waar de antioxidanten in cacao binnenkomen. Cacao heeft antioxidanten zoals catechines en epicatechines die helpen vrije radicalen te neutraliseren en uw hersenen te beschermen tegen ontsteking. In een onderzoek uit 2021 in wetenschappelijke rapporten vertoonden ratten die met cacao gevoed zijn, minder markers van oxidatieve stress in de hersenen en lever. De cacao verhoogde ook beschermende enzymen en eiwitten in de hersenen en verminderde hersenschade gekoppeld aan geheugen en leren.
(Lees over wat er kan gebeuren als je te veel chocolade eet.)
Cacao kan de bloeddruk op andere manieren verlagen, naast het stimuleren van de productie van stikstofoxide. De flavanolen in cacao kunnen angiotensine-converterende enzym (ACE) activiteit verminderen om de bloeddruk te verlagen. Veel mensen met hypertensie zullen ACE -remmer medicijnen nemen om hun bloeddruk te beheersen. Volgens een beoordeling van 2017 in de systematische beoordelingen van de Cochrane-database, verlaagden flavanol-rijke cacaoproducten de systolische bloeddruk met 4 mmHg bij mensen met hoge bloeddruk. Cacao is echter meestal minder effectief bij mensen wier bloeddruk normaal is.
Wat het verschil is tussen rauwe cacao en ongezoet cacaopoeder
Om de gezondheid van de hersenen te stimuleren en de bloeddruk te verlagen, wilt u niet alleen een pak warme chocolademelk pakken. Er is een verschil tussen chocolade en rauwe cacao. Een rauwe cacaoboon wordt gefermenteerd als een koffieboon en behoudt de meeste van zijn krachtige voedingsstoffen omdat deze niet is verwarmd. Raw cacao poeder is licht, maar het heeft een zeer bittere smaak. Het heeft ook cacaoboter, wat betekent dat het veel vet bevat.
Cacaopoeder daarentegen is warmteverwerkt, waardoor een deel van het vet wordt verwijderd maar ook een deel van zijn polyfenolen. Lagere braadtemperaturen en kortere roostertijden van cacao kunnen echter de polyfenolen, met name de catechines, verhogen. Cacaopoeder is veel donkerder dan rauw cacaopoeder. Nederlandse verwerkte cacao (alkali-verwerking) gaat nog een stap verder in de verwerking door de cacao te behandelen met een bicarbonaat om de pH te verhogen. Nederlandse verwerkte cacao verliest veel van de antioxidanten, met name de catechines en epicatechines, volgens een beoordeling uit 2022 in het International Journal of Molecular Sciences.
Als het cacao-offe-brouwsel van Khan onverteerbaar is, kun je nog steeds naar je favoriete donkere chocoladereep reiken. Zoek minimaal 70% cacao en zorg ervoor dat cacao het eerste ingrediënt is. Je chocoladereep moet ook vrij zijn van onbekende ingrediënten die je niet kunt uitspreken, en je moet chocolade vermijden die Nederlands verwerkt is (hier zijn enkele van de beste vormen van chocolade en sommige te vermijden).