Voor mannen is het zorgen voor de prostaat van het grootste belang. Het is een klier waar je misschien niet vaak aan denkt, vooral als je jong bent. De locatie van de prostaat in het lichaam – onder de blaas en voor het rectum – betekent echter dat prostaatproblemen grote problemen onder de taille kunnen opleveren. Om te beginnen betekent de plaatsing ervan dat ontsteking of infectie van invloed kan zijn op alles, van urineren tot seksuele prestaties.
Dieet kan een belangrijke rol spelen in de prostaatgezondheid, vooral als het gaat om een vergrote prostaat of goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Een vetarm dieet, het eten van regelmatige porties fruit en groenten elke dag, en het beperken van uw cafeïne en alcoholinname kan allemaal helpen de symptomen van BPH te beheersen. Supplementen zoals Saw Palmetto en Lycopeen kunnen ook helpen, maar het is een goed idee om eerst met uw arts te praten. Dat gezegd hebbende, als u uw prostaat op zoek bent om een boost te geven, kan het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan uw dieet zeker geen kwaad.
Tomaten
Volgens een studie uit 2022 gepubliceerd in Biomedicine & Pharmacology zijn tomaten rijk aan lycopeen, een natuurlijke verbinding die veilig en niet-toxisch is bevonden. Het kan ook het potentieel hebben om prostaatkanker te voorkomen of te vertragen. Volgens de studie heeft lycopeen een “potentieel remmend effect” op prostaatkankercellen, mogelijk in staat om hun groei te stoppen en zelfs te laten sterven.
Interessant is dat hoe tomaten worden voorbereid een rol zou kunnen spelen in hun werkzaamheid tegen prostaatkanker. Uit het World Cancer Research Fund bleek dat mannen die tomaten hadden ingeblikt of gekookt van vijf tot zes keer per week, hun risico op het ontwikkelen van prostaatkanker met 28%daalden, in tegenstelling tot mannen die geen tomaten hadden als een nietje van hun dieet. Het lijkt erop dat lycopeen gemakkelijker wordt geabsorbeerd door het lichaam wanneer tomaten worden verwarmd, omdat het kokenproces helpt bij het vrijgeven van lycopeen uit de eiwitten die eraan binden.
Granaatappel
Granaatappels bevatten veel polyfenolen, chemische verbindingen die een ontstekingsremmend effect hebben op de cellen van het lichaam. Deze polyfenolen kunnen helpen de groei van slechte darmbacteriën te vertragen en de gezondheid van de huid te verbeteren. Ze hebben ook aangetoond dat ze het vermogen hebben om het hart, de urinaire gezondheid en zelfs geheugen ten goede te komen. Bovendien hebben polyfenolen een aantal voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn bij het bestrijden van kanker.
Volgens een onderzoek uit 2015 gepubliceerd in oxidatief geheugen en cellulaire levensduur, lijken granaatappels het vermogen te hebben om verschillende eiwitten in het lichaam te beïnvloeden om te vertragen en zelfs de groei van kanker te stoppen. Prostaatkanker is afhankelijk van androgenen zoals testosteron om vooruitgang te boeken, en granaatappels verminderen de productie van deze androgenen. Bij muizen is aangetoond dat granaatappels het vermogen hebben om de groei van kankercellen te remmen en de vorming van tumoren te vertragen. Ze beperken ook de vorming van bloedvaten die deze tumoren nodig hebben om te groeien. Al deze eigenschappen helpen bij het identificeren van granaatappels als een potentieel waardevolle bondgenoot in de strijd tegen prostaatkanker.
Groene thee
Groene thee is een polyfenolrijke drank die kan helpen een rol te spelen bij het bestrijden van BPH. Het lijkt erop dat de prostaat gemakkelijker polyfenolen kan absorberen, wat wijst op de potentiële voordelen die polyfenolen mogelijk hebben bij het verkleinen van BPH-aangetaste prostaten. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat groene thee, in combinatie met andere elementen zoals levensstijlveranderingen en medicatie, een nuttig hulpmiddel kan zijn als het gaat om de bestrijding van BPH.
Een onderzoek uit 2015 gepubliceerd in Cancer Prevention Research illustreerde verder de anti-kankerseigenschappen van groene thee. De sleutel kan in een bepaalde samenstelling aanwezig zijn in groene thee -extract bekend als epigallocatechin gallate of EGCG. In de studie ervoeren metastatische cellen behandeld met EGCG celdood, terwijl niet-tumorcellen onaangetast bleven. Volgens de studie heeft EGCG het vermogen om zowel de groei van kankercellen te vertragen als mogelijk hun zelfvernietiging te activeren.
Walnoten
Een studie uit 2008 gepubliceerd in Nutrition Journal toonde aan dat walnoten hoog in een type vitamine E bekend staat als tocoferolen. Uit de studie bleek dat na acht weken eten van walnoten een toename was in gamma-tocoferol in het bloed. Bovendien vertoonde de verhouding van vrije prostaatspecifiek antigeen (PSA) tot totale PSA een trend in de richting van verbetering. Vrije PSA zijn antigenen die vrij in het bloed zweven, terwijl totale PSA de hoeveelheid antigenen is die zowel vrij drijven als gebonden zijn aan eiwitten in het bloed. Een lager aantal gratis PSA in vergelijking met totale PSA kan een teken zijn van prostaatkanker.
Volgens een onderzoek in 2013 gepubliceerd in het onderzoek van kanker, heeft een walnootrijk dieet bijgedragen aan de groei van een bepaalde xenotraft van menselijke prostaatkanker die bekend staat als LNCAP bij muizen. De studie toonde aan dat de xenotransplantaten in de muizen die walnoten aten langzamer groeiden dan de muizen in de controlegroep. In feite was de tumorgrootte bij de muizen van de door walnoten gevoede muizen een vierde de grootte van de tumoren in de controlegroep aan het einde van de studie.
Broccoli
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes zijn overvloedig aanwezig in voedingsstoffen zoals sulforafaan en indol-3-carbinol, die het vermogen hebben om antioxiderende enzymen te produceren die de cellen van het lichaam kunnen beschermen tegen schade door carcinogenen. Ze zijn ook in staat om beschadigde cellen te doden en de groei te stoppen en verder te verspreiden van schadelijke cellen. Een studie uit 2023 gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences toonde aan dat 40% tot 60% van de prostaatkankercellen die gedurende 72 uur met sulforafaan werden behandeld, hun groei langzaam zagen of volledig sterven.
Volgens een studie uitgevoerd door de Oregon State University heeft sulforafaan het vermogen om zich selectief te richten op kankercellen. De studie keek specifiek naar vrouwen met abnormale mammogramresultaten. Vrouwen in de studie ontvingen dagelijks een placebo- of sulforafaansupplementen die gelijkwaardig zijn aan één kopje broccoli. De vrouwen die de supplementen ontvingen, toonden een afname van de markers van celgroei, wat aangaf dat deze verbindingen konden helpen de groei van kankercellen te vertragen en zelfs mogelijk kon helpen bestaande tumoren te verkleinen.
Pompoenpitten
Het hoge zinkgehalte van Pumpkin Seeds kan helpen bij het verbeteren en behouden van de prostaatgezondheid, omdat de prostaat vereist dat zink optimaal functioneert. Bovendien bevatten de zaden een verbinding genaamd phytosterol, die nuttig zou kunnen zijn bij de vermindering van prostaatvergroting. Bovendien kunnen ze ook helpen om hormoonspiegels te nivelleren, wat gunstig kan zijn bij het beheer en de behandeling van BPH.
Een onderzoek uit 2015 uitgevoerd door de Duitse onderzoeksactiviteiten op natuurlijke urologische middelen onderzocht meer dan 1.400 mannen met BPH en brak ze in twee groepen. Eén groep kreeg pompoenzaad en de tweede kreeg capsules met pompoenzaadextract of een placebo. De onderzoekers merkten op dat na een jaar na een jaar bijna 60% van de mannen die het pompoenzaad namen positief reageerden ten opzichte van degenen die de placebo namen. Over het algemeen zagen de mannen met BPH die gedurende een periode van 12 maanden pompoenzaad namen een zinvolle verbetering in hun symptomen.
Kurkuma
Een Aziatisch kruid, kurkuma is aangeprezen als een mogelijke remedie voor alles, van spijsverteringsproblemen tot luchtweginfecties en zelfs depressie. Bovendien kan kurkuma eigenschappen hebben die prostaatkanker kunnen bestrijden en mogelijk kunnen voorkomen. Een van de actieve ingrediënten in kurkuma is curcumine, een antioxidant die het vermogen kan hebben om tumoren in de prostaat te verkleinen of mogelijk hun groei te stoppen.
Volgens een onderzoek uit 2015 in het Korean Journal of Urology verlaagt Curcumine niveaus van androgeenreceptoren, die gekoppeld zijn aan tumorgroei, en voorkomt dat ze genen activeren die de progressie van kanker bevorderen. Dit kan helpen om te voorkomen dat tumoren agressiever en resistenter worden voor de behandeling. Bovendien kan curcumine signalen blokkeren die kankercellen aanmoedigen om zich te vermenigvuldigen en zich te verspreiden. Het kan de celcyclus interfereren, waardoor kankercellen kunnen delen en hun zelfvernietiging veroorzaken. Het kan ook nul op kankerstamcellen, die een sleutelrol spelen in de groei van tumoren en hun weerstand tegen behandeling.
Vette vis
Onderzoekers van een studie uit 2024 gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology hebben aangetoond dat een dieet met een laag omega-6 en omega-3-vetzuren, samen met visoliesupplementen, hielp bij het verminderen van de groei van prostaatkankercellen bij mannen die in de mannen waren die in het vroege stadia. De studie keek specifiek naar een biomarker genaamd de Ki-67-index. Deze biomarker laat zien hoe snel kankercellen zich vermenigvuldigen, en volgens de studie zagen mannen met een dieet met een hoog omega-3-vetzuren hun KI-67 met 15%afnemen.
De omega-3-vetzuren die bij vissen zoals zalm worden gevonden, hebben het vermogen om ontstekingen te verminderen. En hoewel er geen direct bewijs is dat deze vetzuren prostaatkanker kunnen voorkomen, is er voldoende bewijs om aan te tonen dat omega-3-vetzuren iemands overlijden door prostaatkanker kan verminderen. Aan de andere kant van de munt onthulde echter een studie uit 2013 gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute een verband tussen hoge niveaus van omega-3-vetten in het bloed en prostaatkanker.
Bessen
Bessen zoals aardbeien en bramen zijn een geweldige bron van antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen de gezonde cellen van het lichaam aanvallen en in sommige gevallen iemands risico op kanker vergroten. Ze zijn ook geladen met vitamine C, wat kan helpen met BPH. Uit een studie uit 2015 gepubliceerd in het Journal of Cancer bleek dat hoe meer vitamine C -mannen bijdragen aan hun dieet, hoe lager hun risico op prostaatkanker werd. Specifiek, voor elke 150 milligram vitamine C die elke dag worden geconsumeerd, daalde het risico met 9%.
De National Foundation for Cancer Research wees specifiek op bosbessen als een krachtige bondgenoot bij het bestrijden van kanker. Bosbessen bevatten anthocyanosiden en resveratrol, die sterke antioxidanten zijn met ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien is aangetoond dat voor patiënten die de behandeling van kanker ondergaan, de werkzaamheid van de stralingsbehandeling verbeteren en ook de abnormale celgroei verminderen.
Avocado’s
Avocado’s zitten vol met een verbinding genaamd Beta-Sitosterol, die kan helpen de symptomen te verlichten van mensen die lijden aan een vergrote prostaat. Een studie uit 2005 gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry toonde aan dat avocado’s rijk waren aan luteïne, evenals carotenoïden en vitamine E. in het bijzonder is aangetoond dat avocado’s de hoogste fruitbron van luteïne zijn onder de meest consumeerde vruchten. In de studie bleek een extract van avocado’s de groei van prostaatkankercellen tot 60%te remmen.
Avocado’s worden vaak genoemd als een hoog gehalte aan zogenaamde ‘goede vetten’, die gunstig kunnen zijn bij het verlagen van cholesterol en het voorkomen van hartaandoeningen. Deze goede vetten maken het voor het lichaam gemakkelijker om de vitamines en voedingsstoffen die het nodig heeft te absorberen. Een studie gepubliceerd door de Ohio State University toonde aan dat het eten van wortelen of tomaten met avocado het vermogen van het lichaam om vitamine A te produceren aanzienlijk verhoogt – 12 keer meer van wortelen en vier keer meer van tomaten.