Antioxidanten spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van uw algehele gezondheid. Deze voedingsstoffen beschermen u op cellulair niveau door de schade veroorzaakt door vrije radicalen te neutraliseren, de schadelijke moleculen die het potentieel hebben om alles te veroorzaken, van kanker en hart- en cardiovasculaire aandoeningen tot spijsverteringsstoornissen en neurologische aandoeningen. Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan antioxidanten kan hun impact minimaliseren en u helpen gezond te blijven.
Er zijn verschillende voedingsmiddelen die bovenaan de lijst staan, waaronder bosbessen, die misschien wel de meest populaire van allemaal zijn. Ze zijn best goed voor je – er zijn veel gezondheidsvoordelen aan het eten van bosbessen elke dag – maar puur vanuit het perspectief van het stimuleren van je antioxidantinname, is er één verrassend voedsel dat de werkzaamheid van de bessen overtreft: artisjokken. In tegenstelling tot de vrucht, bevatten artisjokken een krachtige antioxidant die bekend staat als chlorogeenzuur.
Bekend om zijn unieke, verdikte buitenste schutbladen die lijken op gezwollen bladeren, wordt de artisjok vaak aangezien voor een groente. Het eetbare gedeelte is echter eigenlijk een bloemknop van een distelplant. Het is rijk aan smaak En Antioxidanten – en technisch gezien kunt u alles eten. Geregistreerde diëtist Beth Czerwony, RD, LD, vertelt Cleveland Clinic: “Artichoke harten zijn zacht en vlezig. Maar de bloemblaadjes en stengels van de plant zijn even lekker en voedzaam.”
Artisjokken zitten boordevol gezondheidsvoordelen
Chlorogene zuren stellen artisjokken af van andere antioxidantrijk voedsel. Ildi Revi, de Chief Coffee Officer bij Purity Organic Coffee, legt eerst uit: “Ze vertegenwoordigen een overvloedige groep plantenpolyfenolen die zich in veel voedingsmiddelen en dranken bevinden in het menselijke dieet, waaronder koffie en thee, evenals verschillende groenten en fruit.” Chlorogeenzuur kan enorm gunstig zijn voor de algehele gezondheid, waardoor u beschermt tegen beschadiging van vrije radicalen terwijl de bloedsuikerspiegel reguleert.
Het chlorogeenzuur in artisjokken dient ook als een krachtig ontstekingsremmend, per 2022 onderzoek in Biomed Research International. Bovendien draagt het krachtige flavonoïde gehalte van artisjokken (dat voornamelijk in het hoofd en de bladeren wordt aangetroffen) bij aan die effecten, waardoor het lichaam wordt beschermd tegen oxidatieve stress die schade op cellulair niveau kan veroorzaken.
Een andere belangrijke reden waarom artisjokken als zo’n superfood worden beschouwd, is omdat ze rijk zijn aan eiwitten: een enkele artisjok is gewoon 5 gram verlegen. (Hier zijn andere grote eiwitbronnen die geen vlees zijn.) Bovendien bevatten artisjokken de oplosbare vezelinuline, die de verzadiging verbetert en helpt bij het voorkomen van bloedsuikerpieken en te veel eten. Om dezelfde reden kan deze eiwitrijke groente u helpen onmiddellijk te poepen.
Artisjokken kunnen je zelfs helpen om degelijker te slapen. Een enkele medium artisjok bevat 77 milligram magnesium, of 18% van uw dagelijkse waarde. Het mineraal speelt een cruciale rol bij spierontspanning, die u op zijn beurt kan helpen om voor de nacht te ontspannen.
Hoe artisjokken te eten
Er zijn veel manieren om te genieten van artisjokken, van klassieke voorbereidingen tot modernere wendingen. Peksel artisjokken bieden bijvoorbeeld een pittige, zilte smaak die perfect is in salades, antipasto -platen of zelfs rechtstreeks uit de pot. Als u hoopt te profiteren van zijn gezondheidsvoordelen, let op: 2008 onderzoek gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry heeft aangetoond dat zowel stomend als koken de fabriek zijn antioxidantcapaciteit verhoogde.
Dit kan zijn omdat de kookmethoden de structuur van de artisjok (de matrix) verzachten, waardoor de nuttige verbindingen meer biologisch beschikbaar zijn voor uw lichaam. In hetzelfde onderzoek zagen flavonoïden echter af. Daarom is het zo slim om van uw kookbereidingen te veranderen. Je kunt artisjokken roosteren om ze te karameliseren, ze te stomen voor een zachtere textuur en een beetje nootachtige beet, of ze zelfs rauw scheren over een salade voor een kleine eiwit en flavonoïde kick.
Deze gevarieerde aanpak houdt dingen interessant, waardoor u de maximale gezondheidsvoordelen van de artisjok kunt plukken terwijl u op verschillende manieren geniet van de unieke smaak en textuur.