Een uitgebalanceerd dieet moet fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen omvatten voor hun vitamines, mineralen en antioxidanten die helpen je energie omhoog te houden en je lichaam soepel loopt. Gezonde vetten zijn belangrijk om je hart gezond te houden en ontstekingen te bestrijden. Omega-3-vetzuren, een type meervoudig onverzadigd vet, worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals zalm, walnoten en chiazaden.
Je kunt deze omega-3’s ook vinden in zaadolie zoals lijnzaadolie. Lijnzaadolie is zelfs een van de meest voorkomende bronnen van omega-3’s. Om het in perspectief te plaatsen, geeft een ons walnoten je ongeveer 2,5 gram omega-3s, terwijl een enkele eetlepel lijnzaadolie ongeveer 7,25 gram levert, wat bijna drie keer zoveel is.
Denk je dat olijfolie vol zit met omega-3s? Niet helemaal. Hoewel olijfolie een gezond enkelvoudig onverzadigd vet is, bevat het slechts ongeveer 10 milligram omega-3s. Omega-3s ondersteunen de gezondheid van het hart door triglyceriden te verlagen, de bloedsomloop te verbeteren en bloedstolsels te helpen voorkomen. Lijnzaadolie kan zelfs de bloeddruk helpen verlagen, waardoor het een slimme toevoeging is aan een hart-gezonde routine.
Lijnzaadolie heeft helaas die kan helpen de bloeddruk en ontsteking te verlagen
Hoewel vissen een van de bekendste bronnen van omega-3’s is, zit lijnzaad vol met een plantaardige versie genaamd alfa-linoleenzuur (ALA). ALA helpt ontstekingen te verminderen door te concurreren met linolzuur (een omega-6-vet gevonden in veel plantaardige oliën), die het lichaam kan veranderen in verbindingen die ontstekingen veroorzaken. Misschien strooi je al gemalen lijnzaad in havermout of smoothies, maar lijnzaadolie levert een veel meer geconcentreerde dosis ALA. Slechts één eetlepel lijnzaadolie bevat ongeveer drie keer meer omega-3’s dan dezelfde hoeveelheid grondlijnzaad.
(Vergelijk het verschil tussen visolie en lijnzaadolie.)
In een onderzoek uit 2018 in het Journal of Clinical Lipidology kregen mensen met een metabool syndroom 25 milliliter (ongeveer 1,5 eetlepels) van ofwel vlaszaadolie of zonnebloemolie dagelijks gedurende zeven weken. Beide groepen zagen verbeteringen in hun cholesterol- en triglycerideniveaus. Maar de lijnzaadoliegroep had aanzienlijke daling van de bloeddruk. Ze verminderden ook hun taille, wat een belangrijke marker is van ongezond buikvet.
Hoe slachtofferolie in uw dieet te worden opgenomen
Misschien wilt u echter pauzeren voordat u uw favoriete kookoliën voor lijnzaadolie verwisselt. Het rookpunt van lijnzaadolie is ongeveer 225 graden Fahrenheit, wat betekent dat het giftige verbindingen kan produceren terwijl het bij deze temperatuur rookt. Het gebruik van een olie voorbij zijn rookpunt kan ook bitter smaken en sommige van zijn gezonde verbindingen verliezen.
In plaats daarvan kunt u lijnzaadolie op gekookte groenten of bonen besprenkelen voor extra smaak en een trap van Omega-3. Lijnzaadolie werkt ook goed als een dressing voor salade of een vervanging voor ongezonde oliën in dips en sauzen. Lijnzaad kan olijfolie of boter vervangen om zich op vers brood of gegrilde bruschetta te verspreiden. Als je van een goede smoothie houdt, probeer dan een eetlepel lijnzaad toe te voegen voor nog meer hart-gezonde voordelen (en om je risico op vroege dood te verminderen).
Hoewel lijnzaadolie veel voordelen heeft voor uw gezondheid, is het ook vrij delicaat. Wanneer u lijnzaadolie koopt, zorg er dan voor dat de container ondoorzichtig is. Licht kan een afbraak van de olie veroorzaken en ervoor zorgen dat deze ranzig wordt. Olijfolie gedecanteerd in een cruet kan er op een eettafel elegant uitzien, maar lijnzaadolie kan afbreken wanneer het wordt blootgesteld aan te veel zuurstof. Als u slachtige olie als dressing wilt aanbieden, giet u net genoeg lijnzaadolie in de cruet die u nodig hebt voor die maaltijd (per stony kreekolie).