Een populaire peulvruchten die kan helpen om het cholesterol te verlagen, heeft meer eiwitten dan een ei

Vegetariërs en veganisten weten dat er meer op plantaardig eiwitten is dan alleen vegetarische pasteitjes en vleesvervangers. Peulvruchten zijn een heerlijke en veelzijdige optie die gemakkelijk centraal kan staan ​​in uw maaltijden. Van taco’s tot zelfgemaakte bonenburgers (zelfs ontbijtkommen!), Deze vezel- en eiwit-packed krachtpatsers kunnen bijna overal passen.

Neem bijvoorbeeld kikkererwten. Ze hebben hun populariteit verdiend dankzij hun milde smaak en het vermogen om naadloos op te gaan in zowel hartige gerechten als zelfs snoep. Als je de koekjesdeegdip hebt geprobeerd, weet je al hoe goed ze een zoetekauw kunnen verwennen. Maar kikkererwten zijn niet alleen lekker. Kikkererwten hebben veel eiwitten om uw eetlust te bevredigen. Slechts een halve kop gekookte kikkererwtenpakketten over 7 gram eiwitten, waardoor de 6 gram die je van een groot ei zou krijgen, uitricht.

En terwijl je vlees verwisselt, scoort je ook een toegevoegde gezondheidsbonus: vezel. Vleesliefhebbers kunnen niet zeggen dat hun eiwitbronnen 6 gram vezels zoals kikkererwten hebben. Waarom is die vezel belangrijk? Kikkererwten zijn een geweldige bron van oplosbare vezels die je cholesterol kunnen helpen verlagen.

De vezel in kikkererwten kan het cholesterol enigszins verminderen

Hoewel leeftijd, roken, bepaalde medicijnen of gezondheidsproblemen en een gebrek aan lichamelijke activiteit allemaal kunnen veroorzaken dat uw cholesterolgehalte omhoog kruipt, speelt uw dieet ook een grote rol. Voedingsmiddelen met veel verzadigde en transvetten kunnen meer cholesterol door uw slagaders naar voren brengen. Dat is niet iets waar je je zorgen over moet maken met kikkererwten, omdat er maar een klein spoor van verzadigd vet in een halve kop is.

Het toevoegen van kikkererwten of kikkererwtenmeel aan uw maaltijden kan zelfs helpen uw cholesterol te verlagen. Uit een studie uit 2007 in de Annals of Nutrition en Metabolism bleek dat mensen die hun diëten aanvulden met kikkererwten een merkbare daling van het cholesterolgehalte zagen. Deelnemers volgden een kikkererwtenrijk dieet of een tarwe-gebaseerde gedurende vijf weken en schakelden vervolgens nog vijf weken over naar de andere. Het kikkererwtendieet omvatte 140 gram ingeblikte kikkererwten (net onder een beker), samen met kikkererwtenbrood en kikkererwten bekeken, die tot 27 gram vezels per dag toevoegden. In vergelijking met het tarwedieet verminderde de kikkererwtgebonden het totale cholesterol met bijna 3,9% en LDL (de “slechte”) cholesterol met 4,6%.

Andere voordelen van kikkererwten

Kikkererwten bieden meer dan alleen eiwitten en vezels. Ze zijn ook een goede bron van plantenverbindingen van ijzer, foliumzuur en gezondheidsboost. Volgens een beoordeling van 2023 in de grenzen in voeding kunnen natuurlijke verbindingen bij kikkererwten helpen bij het verminderen van ontstekingen, wat vaak is gekoppeld aan chronische ziekten. Een bepaald peptide in kikkererwten heeft zelfs aangetoond dat het potentieel is voor het bestrijden van kanker door interactie te hebben met een eiwit dat betrokken is bij tumorgroei. Andere peptiden kunnen helpen de bloeddruk te beheren door het ACE -enzym te blokkeren, dat verantwoordelijk is voor het aanscherpen van bloedvaten. Dankzij hun lage suikergehalte en hoge niveaus van eiwitten en vezels helpt kikkererwten ook je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat betekent dat je geen plotselinge spikes zult ervaren na het eten.

Je hebt misschien gehoord dat kikkererwten geen “compleet” eiwit zijn zoals die uit dierenbronnen. Hoewel kikkererwten alle negen essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft, hebben ze de helft van de methionine van een ei. Om uw aminozuurinname af te ronden, overweegt het combineren van kikkererwten met methionine-rijk voedsel zoals haver, quinoa, teff of boekweit.