Ga naar elke boerenmarkt in de zomer en je ziet een scala aan seizoensgebonden groenten. Hoewel ze allemaal waarschijnlijk gezondheidsvoordelen zullen bieden, is er één veel eiwitten en vooral goed in het verlagen van uw cholesterol. Oh, en het is ook een van de meest populaire van alle groenten onder mensen in de Verenigde Staten.
Wat is deze zoete ster van picknicks, barbecues en samenspringen in het zwembad? Maïs. En of je het van de cob eet of van een blikje, je geniet je van een gezonde en overal vegetarisch. Eet 100 gram korrels en je krijgt 2,79 gram eiwitten en 2,4 gram vezels. Al die vezels is bijzonder waardevol als u probeert meer voedsel te eten voor het verlagen van uw cholesterol.
Volgens een beoordeling van 2019 in voedingsstoffen is maïs een van de vele korrels en groenten (trouwens, maïs kan worden beschouwd) die functionele voedingsvezels bevat. Dit kan meerdere gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een mogelijke vermindering van uw “slechte” lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) cholesterol. (Dit is wat u moet weten over “slecht” cholesterol.)
Hoe maïs uw hart gezondheid kan helpen
Sommige bijproducten van maïs kunnen ook uw cholesterolgehalte verlagen. Een studie uit 2018 in het Journal of Nutrition onderzocht de cholesteroleffecten van het consumeren van maïsolie versus kokosolie. Proefpersonen die dagelijks ongeveer 54 gram maïsolie aten, ervoeren een vermindering van hun totale en LDL -cholesterolwaarden.
Alsof dit niet spannend genoeg was om te horen of je een cornfan bent, zul je worden gekieteld om erachter te komen dat je misschien kunt verdubbelen op Corn’s cholesterol-afnemende krachten. Het enige wat u hoeft te doen is overstappen op het eten van een kleurrijkere variëteit, zoals maïs die van nature blauw, rood of paars is, die een van de beste zomervoedsel voor uw gezondheid behoren.
Rijk getinte maïs ziet er misschien ongebruikelijk uit, vooral als je het nog nooit hebt gezien, maar het heeft alle voedingsstoffen van gele maïs, plus een zwaar streepje anthocyanen, antioxidanten geassocieerd met ontstekingsremmende eigenschappen die het cholesterolaantal kunnen verbeteren. In een review uit 2023 van 41 studies (via grenzen in voeding) ontdekten onderzoekers dat anthocyaninesuppletie verbeteringen op cholesterolniveau opleverde.
De beste (en ergste) manieren om maïs te consumeren
Een manier om uw inname van anthocyanen uit paarse maïs te stimuleren, is door het te verwarmen in plaats van het rauw te eten, zoals weergegeven in een studie uit 2024 in industriële gewassen en producten. De studie analyseerde verschillende paarse maïsverwarmingsmethoden om te zien wat zou leiden tot het grootste aantal intacte anthocyanen die in de maïs achterblijven. De winnaar was aan het bakken, wat leek te interfereren met de hoeveelheid resterende anthocyanen na het koken van minder dan koken of stomen.
Aan het einde van de dag, wanneer u op zoek bent naar een cardioprotectief voedsel dat betaalbaar en overvloedig is, hoeft u niet verder te kijken dan het dichtstbijzijnde oor van maïs. Dat gezegd hebbende, maïs wordt in veel producten gebruikt die mogelijk geen deel uitmaken van een gezond dieet, waaronder snackproducten zoals crackers en maïsstroop met een hoog fructose.
Vermijd bovendien om maïs met boter te smeren of met zout te doven. Boter voegt calorieën toe aan uw maaltijd en bevat cholesterol. Ondertussen kan zout ervoor zorgen dat uw bloeddruk omhoog gaat, wat alle bestaande cardiovasculaire risicofactoren die u heeft, kan verergeren, inclusief hoog cholesterol.