Je kunt geen hele voedingsmiddelen zoals groenten en fruit verslaan om de meeste chronische ziekten te helpen voorkomen. Groenten en fruit bieden fytonutriënten die uw lichaam helpen vrije radicalen uit te schakelen om een optimale gezondheid te bereiken. Populaire fruit zoals bananen, appels en sinaasappels kunnen ook een smakelijke basis vormen voor een gezonde smoothie, terwijl je de broodnodige vezels geeft om je spijsverteringssysteem soepel te laten werken.
Het helpt ook om te experimenteren met andere vruchten die mogelijk meer fytochemicaliën of vezels hebben dan andere. Kathleen Garcia-Benson, een geregistreerde diëtist bij Top Nutrition Coaching, stelt voor Lychee Fruit toe te voegen aan uw antioxidantarsenaal. “Lychees bevatten proanthocyanidines, een soort antioxidant dat bijdraagt aan de gezondheid,” zei ze. “Deze verbindingen zijn onderzocht op hun potentieel om LDL -cholesterol te helpen verlagen, dat wordt geassocieerd met hartaandoeningen.”
Een studie uit 2015 in PLOS One keek goed naar de proanthocyanidines die werden gevonden in 32 soorten lychees, en constateerde dat deze krachtige antioxidanten gemakkelijker worden geabsorbeerd door het lichaam. Hoewel lychees een goede bron van vitamine C zijn, bleek uit de studie dat de specifieke proanthocyanidines in lychees net zo goed oxidatieve stress konden bestrijden.
“Proanthocyanidines worden ook gedacht dat ze de bloedcirculatie ondersteunen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat het risico op bloedstolsels zou kunnen verminderen,” zei Garcia-Benson. “Bovendien kunnen hun antioxiderende mogelijkheden cellen beschermen tegen DNA -schade.”
De antioxidantkracht van lychees
De lychee (uitgesproken als Lee-Chee) fruit is afkomstig uit China, maar het wordt nu geteeld in delen van Florida en Hawaii. Je kunt lychees identificeren door hun ruwe rode huid, die, wanneer ze worden geschild, hun witte vlees aan de binnenkant onthult. Lychees smaken zoet maar hebben ook een vleugje bloemen voor hen. Naast vitamine C levert een kop gesneden lychees 2,5 gram vezels, 325 milligram kalium en 12 milligram omega-3s. Lychees zijn ook goede bronnen van riboflavine en vitamine B6.
Het zijn echter de proanthocyanidines die Lychees hun geheime macht geven. Volgens een beoordeling van 2020 in moleculen kunnen proanthocyanidines de vorming van bloedvaten blokkeren waarmee kankers kunnen groeien en zich verspreiden. Ze snijden ook de energieproductie in kankercellen af en programmeren hun celdood. Proanthocyanidines voorkomen groei van kanker door de expressie van genen te beïnvloeden en tegelijkertijd DNA te beschermen.
De beoordeling merkte ook op dat proanthocyanidines je lichaam helpen vet af te breken terwijl het schadelijk LDL -cholesterol wordt verminderd en HDL -cholesterol te stimuleren. Deze fytochemicaliën helpen je lichaam bij het omzetten van cholesterol in galzuren om het cholesterol in je bloedvaten te verlagen.
Uit een onderzoek uit 2011 in moleculaire geneeskunde rapporten bleek bovendien dat lychee -extract de bloedplaatjesklontjes verminderde om bloedstolsels te voorkomen.
Garcia-Benson drong echter op voorzichtigheid bij het interpreteren van wat deze studies betekenen voor de menselijke gezondheid. “Het consumeren van lychees als onderdeel van een divers dieet kan mogelijk gezondheidsvoordelen bieden, maar hun specifieke effecten vereisen verder onderzoek,” zei ze.
Andere gezondheidsvoordelen van lychees
De antioxidanten in lychees zijn misschien goed voor je hart, maar gefermenteerde lychees kunnen je darmgezondheid ten goede komen en bijdragen aan de antioxidantkracht. In een onderzoek uit 2023 in Food & Function, hebben onderzoekers lychees gefermenteerd met twee probiotica, Lactobacillus plantarum en Lactobacillus rhamnosus. Het gistingsproces verhoogde de antioxidantencatechine en quercetine in de lychees en hielp deze goede bacteriën te groeien. Dit betekent dat het lichaam deze antioxidanten beter kan absorberen voor de algehele gezondheid.
Lychees zijn in de zomermaanden in het seizoen, maar sommige Aziatische markten kunnen ze mogelijk beschikbaar hebben. Als je het geluk hebt om ze fris te vinden, zegt Garcia-Benson om de harde huid af te pellen en te genieten van het witte vlees, zorg ervoor dat je het zaad niet eet. Je kunt ook ingeblikte lychees kopen in siroop op Amazon om het hele jaar door te genieten van je mocktails en smoothies. “Ze zijn ook een smaakvolle toevoeging aan fruitsalades, omdat ze goed passen bij andere tropische vruchten,” zei Garcia-Benson.