Zuurdoughbrood wordt geleverd in vele vormen en smaken, afhankelijk van de ingrediënten en hoe het is gemaakt. Echte zuurdesembrood heeft geen commerciële gist, dus wordt het op rij door een mengsel van bloem en water een paar dagen te gisten. Die zure smaak komt van de organische zuren die worden geproduceerd als een bijproduct van het fermentatieproces. Commercieel geproduceerde zuurdesem zal de gist van Baker hebben en zuren toegevoegd om een vergelijkbare zuurdesemsmaak te produceren.
Hoewel zuurdesem brood gezonder wordt beschouwd dan andere soorten brood, heeft het niet zoveel calcium als je misschien gelooft. Gram-voor-gram, zuurdesembrood heeft minder calcium dan wit brood, pitabroodje en tarwebrood. Een portie zuurdesem van 28 gram uit Panera heeft 10,4 milligram calcium vergeleken met de 40 milligram in wit brood en 35 milligram in tarwebrood.
De hoeveelheid calcium die in alle soorten brood worden gevonden, kan aanzienlijk variëren, vertelde de geregistreerde diëtist engel Luk aan Health Digest. “Het calcium van zuurdesembrood komt uit de bloem,” voegde ze eraan toe. “Hoewel zuurdesemrecepten uniek zijn, komt een potentiële vergelijking uit de USDA -voedingsdatabase die ½ kopje zuurdesembroodmix (hoeveelheid voor ⅙ brood) toont die 30 milligram calcium oplevert.” Deze in de winkel gekochte zuurdesembroodmix heeft echter gist, suiker en zuren, wat betekent dat het geen authentieke zuurdesem is. Echte zuurdesem heeft een specifiek voordeel dat andere broodjes niet hebben.
Zuurdesem helpt u voedingsstoffen beter te absorberen
Zuurdeough heeft misschien niet meer calcium of andere voedingsstoffen dan brood gemaakt met de traditionele gist van Baker, maar het gistingsproces van Sourdough zal uw lichaam helpen mineralen beter te absorberen. Meel kan worden verrijkt met mineralen zoals calcium, ijzer en zink, maar het fytinezuur in bloem kan zich aan deze mineralen binden. Met andere woorden, traditioneel brood kan bepaalde mineralen op het voedingslabel hebben, maar je lichaam kan ze niet absorberen. De wilde gist en bacteriën in zuurdesem breken dit fytinezuur af om deze mineralen meer beschikbaar te maken voor uw lichaam.
De gisting van zuurdesem kan dit brood gemakkelijker maken om voor sommige mensen te verteren. Volgens een artikel uit 2023 in Frontiers in Nutrition degradeert het melkzuur bijproduct van fermentatie enkele van de glutenpeptiden in vele soorten bloem af. Omdat zuurdesembrood niet glutenvrij is, is het niet geschikt voor mensen met coeliakie. De verminderde gluten in zuurdesem kan echter prima zijn voor sommige mensen met glutengevoeligheid. Zuurmeisje fermentatie kan ook sommige suikers zoals fructanen afbreken, dus sommige mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen merken dat zuurdesembrood hun toestand niet verergert.
Zuurdesembrood heeft nuttige vezels
U kunt de gezondheid van uw darmen verbeteren als u gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kimchi eet. Zuurdesem wordt ook gefermenteerd, maar u zult niet hetzelfde probiotische voordeel zien. “Zoals alle gefermenteerde voedingsmiddelen, kunnen ze probiotica bevatten, maar zodra het deeg is gebakken met hoge hitte, is het onwaarschijnlijk dat de levende bacteriën overleven,” zei Luk. “Sourdough blijft echter prebiotica, een soort vezel die voedsel is voor gezonde darmbacteriën om op te gedijen.”
Zuurderbrood heeft een unieke smaak die sommige van uw favoriete gerechten kan verbeteren. Gegrilde kaas is misschien een zeetrum op gewoon witbrood, maar zuurdesem geeft gegrilde kaas wat zing. Luk heeft haar eigen favoriete gerechten met zuurdesem. “Gezien zijn pittige smaak, geniet ik er persoonlijk de voorkeur aan om ervan te genieten met andere heerlijk rijke voedingsmiddelen zoals groene currymosselen, romige tomatenbasilicumsoep of met gesmolten kaas en gebakken eieren,” zei Luk. “Ik heb ook het gevoel dat het het perfecte canvas is voor veel dips en spreads zoals chutney, spinazie dip of verwarmde brie.”